viernes, 20 de enero de 2017

La tempesta perfecta per a una nova pujada de la llum

Álvaro Nadal, ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital | EFE

El personal està alarmat per l'onada de fred d'aquests dies d'aquests dies sumada als anuncis catastrofistes i demagògics tant del govern per boca de Álvaro Nadal, Ministre d'Energia que ha dit que pagarem cent euros mes aquest any pel rebut de la llum i d'Alberto Garzón anunciant la mort per de no sé quants milers de espanyols de fred per no poder pagar un rebut de la llum que conté de tot, menys quilowatts consumits ple de taxes, impostos i cacicades diverses.

El megawatt hora es pagarà aquest divendres per sobre dels 98 euros al mercat elèctric -i tot indica que en els pròxims dies podria superar aquest màxim en algunes franges horarias- sense que el Govern ofereixi més alternativa que la resignació. amb el que marca nous màxims des de desembre de 2013, quan el Govern va decidir anul·lar l'anterior sistema de subhasta elèctrica trimestral per substituir-la per l'actual tarifa per hores.

El nou titular d'Energia, Álvaro Nadal, diu que ha assumit el fiasco de l'Mibgas, ha estimat que la factura elèctrica anual pujarà cent euros, i ha anunciat la posada en marxa imminent d'un "creador del mercat" en el sector que augmenti la oferta quan sigui necessari per baixar artificialment el preu del combustible i -de aquesta manera- abaratir la producció i el rebut de la llum. Aquest "creador del mercat" ha estat ja designat per concurs, però el ministre es va negar a revelar el nom de la companyia abans que comenci a operar. Això no serà mes que un altre pegat que no aconseguirà abaratir l'electricitat sinó tot el contrari.

Va ser precisament una decisió política, i no una demanda del mercat, el que va convertir a Espanya a partir de l'any 2000 al país amb l'energia més cara del seu entorn. L'aposta de l'anterior Govern socialista per la energies renovables va encarir brutalment l'electricitat, i tan sols una altra nova intervenció estatal, per la qual es va rebaixar artificialment la tarifa elèctrica, va impedir que el preu es disparés a nivells astronòmics. El dèficit acumulat de tarifa, la defensa d'un mix energètic ineficient i les prohibicions estatals a l'establiment d'altres fonts d'energia més econòmiques, com la nuclear, estan darrere d'aquesta escalada de preus que ara els populistes bolivarians de Podem tracten d'utilitzar en el seu propi benefici.

Que el preu de l'electricitat superi els seus màxims històrics en plena onada de fred no és ni una fatalitat ni un castástrofe natural, sinó el resultat de la desídia i mala gestió de l'Executiu, que ara torna a demanar un acte de fe. El problema és que el costum d'improvisar solucions d'urgència sobre errors acumulats no genera confiança. I molt menys amb el pèssim i onerós precedent del Mibgas. Només cal fer una ullada a la recepció per adonar-se que a través del mateix s'està pagant els errors dels successius governs pel que fa a renovables, carbó i aturada nuclear més la cobdícia de les empreses elèctriques


Dins de tota aquesta embull de partides que no corresponen al consum elèctric, s'amaguen els beneficis abusius de les companyies elèctriques i dels irresponsables del govern que els utilitzen per amagar el cost dels seus equivocades decisions en contra de l'interès general, a canvi d'una cadira reservada en els consells d'administració de les companyies, com hem estat veient amb casos d'ex ministres o presidents com Solbes, González, Salgado, Aznar, etc ... a canvi de no prendre mesures estructurals de veritat, que van evitar haver d'incloure aquests comptes dins els pressupostos generals de l'Estat. que és on haurien de tenir la seva partida pròpia, tant els estafes del carbó, el tancament de centrals nuclears o les obscenes subvencions a les eòliques o les solars.

A cada crisi, es van posant pegats que l'únic que fer és agreujar aquesta situació i es converteix el rebut de la llum en un impost regressiu i insolidària que grava de manera obscena a les economies més febles. Fins que no es traslladin aquestes partides als Pressupostos de l'Estat, els preus de l'electricitat van a estar en mans dels elèctriques a les que l'Estat no podrà exercir mesures contra el que ja es pot considerar una estafa continuada i consentida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario