miércoles, 25 de enero de 2017

Banc d'Aliments de València - Segueix sent imprescindible


El Banc d'Aliments de València manté la seva tasca tot i perdre la subvenció a l'espera la llei d'inclusió amb el nou model d'ajudes personalitzades anunciat per l'alcalde Joan Ribó fa ja mes de sis mesos. Però la fam no té espera.

València, 24 de gener de 2017. Són les vuit del vespre i centenars de persones guarden una cua de dues hores de forma ordenada al carrer Quart, a escassos metres del lloc en el qual els líders del PSPV, Compromís i Podem signar la renovació de l'Acord del Botànic dues setmanes abans. Un pacte que inclou l'aprovació d'una llei de Renda Valenciana d'Inclusió que, un any i mig després de la formació del Govern de la Generalitat, no ha passat de la fase d'esborrany.

No obstant això, les set-centes persones que no poden esperar van acudir aquest dimarts al repartiment mensual de queviures que realitza el Banc d'Aliments de València, des del 30 de juny de 2016 que es va haver de tancar les instal·lacions per decisió de l'alcalde Joan Ribó mitjançant el projecte Solidaris de la Nit,

D'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el vint per cent de les famílies de la Comunitat Valenciana pateixen «moltes dificultats» econòmiques per arribar a final de mes.

Aquest dimarts era dia 24 i les que van acudir al repartiment de queviures ja no tenien res. Els responsables del Banc d'Aliments expliquen que, a més, el perfil dels demandants ha canviat en els últims anys. Els immigrants han donat pas a espanyols. Famílies senceres, gent gran, joves sense ocupació. Tots ells guardaven cua per recollir una bossa amb productes bàsics, com iogurts o pa de motlle a l'espera que els polítics arribin a posar-se d'acord.

L'entitat va repartir 8.000 quilos de menjar traslladada en dos camions estacionats al mig del carrer entre famílies en risc o exclusió social, persones sense sostre i transeünts. Dues hores en total de repartiment a l'espera del proper mes.

El Banc d'Aliments de València ha seguit endavant amb la seva tasca tot i que l'Ajuntament governat per Joan Ribó va decidir no renovar la subvenció que percebia l'entitat. El dirigent de Compromís va apel·lar a un model personalitzat gestionat pels serveis socials del consistori per evitar la imatge de les cues al mig del carrer per recollir menjar.

No obstant això, 2017 ha començat igual que va acabar 2016: amb més de set-centes famílies valencianes en risc d'exclusió al carrer Quart a la recerca d'uns queviures que els permetin menjar fins que acabi el mes.

Segons l'última enquesta sobre condicions de vida de l'INE, el percentatge de valencians en situació de risc de pobresa s'ha situat en un 25,3 per cent, fet que suposa 3,2 punts per sobre de la mitjana nacional que se situa en el 22,1 per cent, mentre que l'ingrés mitjà anual net per persona es xifra a la Comunitat Valenciana en 9.098 euros, davant la mitjana nacional de 10.419 euros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario