domingo, 15 de enero de 2017

Susana Díaz ja té en Patxi López el seu espàrring per a les primàries

Foto: El exlehendakari Patxi López, durante la presentación de su candidatura, este 15 de enero en la Fundación Diario Madrid, en el centro de la capital. (EFE)

Pedro Sánchez mai oblidarà la tarda d'aquest dissabte. Les que estaven cridades a ser unes hores de tràmit després d'un Comitè Federal sense sorpreses van donar pas ràpidament a un nou huracà sentimental i polític l'origen cal buscar fa mesos.

Després d'amenaçar durant setmanes l'exlehendakari Patxi López ja s'ha decidit. Es convertirà en el primer dirigent socialista a aspirar a liderar el PSOE al congrés de juny. Poc després que el Comitè Federal fixés que les primàries se celebraran al maig i que el 39è Congrés serà el 17 i el 18 de juny, el seu equip va anunciar que demà diumenge oferirà una roda de premsa per presentar la seva candidatura i el seu projecte.

Els mateixos que fa mesos van dissenyar l'estratègia del congrés exprés que va acabar amb la dimissió de Sánchez com a líder del PSOE, els mateixos que li van aconsellar que deixés la seva acta de diputat per no contradir al Comitè Federal ni trair els seus principis abstenint davant Mariano Rajoy; els secretaris generals regionals que van onejar la bandera del "no és no"; tots ells formen part ja, amb més o menys implicació, de la candidatura de Patxi López al lideratge del partit.

Abans de fer-ho, l'exlehendakari ha parlat amb gairebé tots els secretaris generals autonòmics, els exsecretaris generals i ha sondejat els suports que podria tenir. Fonts pròximes consideren que gran part dels barons que van donar suport a Sánchez fins al final, ja estan amb López. I citen la presidenta de Balears, Francina Armengol; a la líder dels socialistes madrilenys, Sara Hernández; o al de Castella i Lleó, Luis Tudanca. Així queda desactivat tot el nucjeo dur del no que amb tota probabilitat hagués donat suport a Pedro Sánchez.


És el espàrring perfecte per una baralla arreglada ja que l'expresident del Congrés tanca el pas a Pedro Sánchez que encaso de presentar-se divideix els possibles opositors de l'andalusa,

Amb el camí gairebé expedit, ningú té dubtes en el partit que Susana Díaz també donarà el pas. La setmana que ve, començarà la seva gira per agrupacions de tot Espanya en diverses províncies de Castella i Lleó. El que no està clar és quan anunciarà la seva candidatura. Diverses fonts socialistes van apuntar ahir que després del pas donat per López, no pot dilatar molt la seva anunci.

Però l'exlehendakari creu que pot guanyar. "El conec bé i no es presenta per lluitar per una quota. No tindrà motius per pactar abans que votin els militants i el que passi després no importa", explica el mateix baró regional. "Patxi té l'obligació d'anar a per totes. No sé si vol pactar, però ara no pot transmetre aquesta sensació", diu un referent del partit.

L'anunci de Patxi López no deixa de ser una pantomima per evitar es presenti mister No, i donar-li als crítics algú de votar que no sigui Susana Diaz. És una maniobra orquestrada perquè sembli que hi ha primàries al PSOE. Una simple operació de màrqueting polític a què el PSOE ens té ja acostumats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario