lunes, 16 de enero de 2017

Yak 42 - La comissió de Defensa

María Dolores de Cospedal al Congrés dels Diputats.

La ministra de Defensa ha comparegut a petició pròpia aquesta tarda davant la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats per explicar el que ha passat amb el Yak 42 que va acabar estavellant el 23 de maig de 2003 a una muntanya propera a Trebisonda (Turquia), amb 62 militars espanyols que tornaven d'una missió a l'Afganistan fa gairebé 14 anys, davant els dubtes plantejats per un dictamen del Consell d'Estat i davant els familiars de les víctimes.

Les famílies del Iak-42 segueixen veient llum al final del túnel gràcies a l'arribada a Defensa de María Dolores de Cospedal. Si la funció de les Forces Armades i dels seus militars és defensar Espanya fins i tot perdent la seva vida en l'obstinació, la de l'Estat és honrar el seu sacrifici i fer costat a les seves famílies. Catorze anys després, el Govern pot complir amb la seva part, deixant l'actuació de Federico Trillo com una llunyana malson.

La rellevància d'aquesta compareixença ha portat al fet que els líders de Ciutadans, Albert Rivera, i de Podem, Pablo Iglesias, hagin decidit prendre el micròfon com a portaveus de les seves formacions, relegant als habituals diputats responsables del dia a dia en els assumptes de Defensa , buscant l'aparició en els mitjans de comunicació que retransmetien l'acte.

En una exposició rigorosa però encara inacabada, la ministra ha revelat diversos detalls inèdits que no havien estat coneguts en els cinc judicis que hi ha hagut anteriorment. Ha relatat la successives subcontractacions efectuades amb sis companyies diferents que van portar a rebaixar el cost de les mateixes que van transformar un viatge contractat per 149.000 euros inclòs la contractació d'una assegurança fins a arribar al que finalment es va realitzar per alguna cosa mes de 37.000 desapareixent l'obligació de l'assegurança .

També ha explicat que les Forces Armades anaven a pagar 149.000 euros pel fatídic vol però que segons han pogut confirmar en les últimes setmanes parlant amb el departament encarregat del pagament, el mateix mai es va arribar a fer efectiu ni les empreses immerses en l'operació ho han reclamat.

De la mateixa manera, ha assegurat que s'ha compromès amb les famílies de les víctimes a investigar on són els altres 42 contractes anteriors que es van signar amb companyies de l'antiga URSS per traslladar tropes, tot i que ha dit que no sap on són aquests contractes i ha advertit que és possible que mai es troben ja que tampoc els han trobat els seus predecessors (José Bono, José Antonio Alonso, Carmen Chacón i Pedro Morenés). Ha dit referint-se a José Bono que si algú pot aportar més documentació ho fes per poder conèixer un assumpte que després de 14 anys és bastant difícil de recuperar en la seva totalitat.

Cospedal assumeix la "obligació moral de demanar un just reconeixement de les víctimes" del Yak-42. Sens dubte, la presència de les víctimes del Yak-42 marca la compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. "La responsabilitat patrimonial de l'Estat busca la reparació de lesions antijurídiques sofertes amb motiu del funcionament dels serveis públics", ha indicat, per recordar a continuació que les indemnitzacions econòmiques, tal com recorda el propi informe del major òrgan consultiu de l'Estat, " ja han estat prou satisfetes "

"Tenim l'obligació moral d'honrar la memòria de les víctimes, soldats espanyols, que van morir en la tragèdia del Yak 42 i demanar un just i digne reconeixement per a elles i les seves famílies. I així ho volem fer". Així de contundent s'ha mostrat la responsable de la cartera de Defensa durant la seva compareixença a la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario