domingo, 22 de enero de 2017

¿Que documents es va dur José Bono del Ministeri de Defensa?

José Bono en la presentación de su libro.
José Bono en la presentació del seu libro.

Defensa investiga quins arxius sensibles es va dur José Bono del Ministeri,

Hi ha la convicció que va extreure documents reservats vinculats amb el Yak-42, la Casa Reial, informacions reservades de les Forces Armades i els seus membres ...

"Si algú nega aquests fets, mostraré el document". Així va confessar públicament aquesta setmana José Bono que tenia en el seu poder informes relacionats amb el Yak-42. Unes paraules que han provocat alarma en Defensa, on s'ha obert una investigació reservada per determinar nombre i contingut dels arxius i documents que es va dur quan va abandonar el ministeri, el 2006.

Enmig de l'enrenou polític provocat pel dictamen del Consell d'Estat sobre el Yak-42, en el qual es responsabilitzava Defensa de l'accident, l'exministre José Bono ha entrat a formar part de la polèmica a l'assegurar, entre altres coses, que té proves sobre el pagament de 'mossegades' a la contractació de l'avió que es va estavellar a Turquia el 2003.

En una entrevista a El País el 10 de gener, va denunciar l'existència de "mossegades" en la contractació dels avions per a transport de les tropes. Segons les seves paraules, durant la seva estada al ministeri "vam arribar a la conclusió que el Govern havia pagat 149.000 euros i Um-air havia cobrat 38.000. És a dir, que 111.000 s'havien quedat pel camí. Queda per saber qui es va emportar aquests diners i el de l'assegurança ".
"Si algú ho nega, mostraré el document"

L'exministre va assegurar que la pràctica de contractar vols amb empreses de baix cost responia a una política d'ajust de la despesa provocada per, entre altres coses, la participació d'Espanya en la missió de l'Iraq i la crisi del Prestige. "Si algú nega aquests fets, mostraré el document", afirmava Bono.

I va anar més enllà, en explicar com va aconseguir accedir a aquests documents: "Les subcontractes les vam saber perquè vaig anar personalment a l'Estat Major de la Defensa. Vam haver de forçar un armari del qual no em donaven la clau per aconseguir la documentació ", un episodi que el mateix Bono relata amb detall en el seu últim llibre, 'Diari d'un ministre'.

Segons explica, va decidir investigar personalment el cas després que, després d'una reunió amb familiars de les víctimes del Yak, el germà d'un dels morts es negués a donar-li la mà al FORC dient-li "pocavergonya". El JEME, segons Bono, li va dir més tard que "només volen diners", paraules que van caure malament al ministre.

En Defensa busquen saber que arxius es va dur

Les paraules de l'exministre han tingut una ràpida resposta per part de l'actual titular de Defensa, María Dolores de Cospedal. En els micròfons de Herrera a Cope, la ministra va afirmar: Si "jo tinc aquests contractes, com a ministre de Defensa vaig directament als tribunals, no a les víctimes ni a res ... Si els té que els aporti".

Tal com ha sabut El Confidencial Digital, les revelacions de José Bono han provocat inquietud a Castellana 109, seu central del ministeri, davant el material reservat i delicat que va poder portar-se Bono després de cessar en el càrrec.

Les fonts consultades per ECD parlen que hi ha la "convicció" que José Bono es va fer amb "dotzenes" de documents restringits, que es va portar amb si quan, l'abril de 2006, va presentar la dimissió al·legant "motius personals".

Per cobrir-se les espatlles

Segons aquestes fonts, ha estat "habitual" entre els diferents ministres de Defensa dur còpies d'alguns documents relacionats amb la seva gestió al capdavant del departament. Informes tots ells reservats i de caràcter "sensible". "Ha passat pràcticament amb tots els ministres, per no dir tots", asseguren, malgrat que es tracta d'un comportament irregular i que voreja la legalitat.

Habitualment, expliquen les fonts consultades -amb dècades d'experiència en el ministeri- els ministres sortints recorren a la possessió d'aquests informes per 'cobrir-se les esquenes' en cas que en el futur se'ls xacra algun tipus d'irregularitat o aspecte polèmic ocorregut durant seva gestió al capdavant de Defensa.

En el cas de Bono, un exemple delicat és el sinistre de l'helicòpter Cougar a l'Afganistan, el 2005, que va deixar 17 morts, sobre el qual encara hi ha sospites que en realitat va poder haver estat enderrocat, mentre que el ministeri va parlar oficialment llavors d'accident .

Resultado de imagen de cospedal

Enuig de Cospedal per la 'amenaça' de Bono

La "amenaça" de José Bono, de treure a la llum informes ocults sobre el Yak-42, ha caigut malament a l'actual ministra, segons les fonts consultadas.De fet, en Defensa s'ha donat ordre de "investigar" quin tipus de documents, és a dir quantia i continguts, són els que es va dur quan va deixar el càrrec. Hi ha la sospita que entre aquests informes hi ha dades "sensibles" que afecten operacions de les Forces Armades, al seu funcionament o als seus membres. I també arxius sobre "comportaments privats de membres de la Família Reial".

Investigar el nombre de documents que es va portar amb si Bono, i el contingut d'aquests, constitueix "una tasca gairebé impossible" segons les fonts a les quals ha tingut accés ECD. Tot i això, el gabinet de la ministra Cospedal ha demandat que es realitzi una avaluació sobre ells, i sobre les amenaces que poden suposar per a la seguretat i defensa del país, per a les forces armades i per a altres estaments i institucions.

Per a qui tingui curiositat del que realment va passar aquell dia, li recomano la lectura del llibre de qui tenia la responsabilitat de la custòdia dels documents, que el Sr. Bono i tot diu diu tenir en el seu poder.

https://www.capitalmadrid.com/ficheros/DiarioDeUnMinistro.pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario