jueves, 5 de enero de 2017

La cavalcada de Vic i la contraordreAra tothom sobiranista de Catalunya ha volgut desmarcar-se de la imposició dels fanalets amb l'estelada a la cavalcada dels Reis Mags de la ciutat de Vic. Òmnium Cultural i ERC reneguen ara de la convocatòria per a organitzar i retransmetre per TV3 els Reis Mags del fanalet de l'estelada.

La iniciativa de portar fanalets amb estelada a la cavalcada de Reis de Vic ha provocat discrepàncies en el si el sobiranisme. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'ha sumat a les crítiques que aquest dimecres va manifestar el diputat d'ERC al Congrés, Gabiel Rufián, que va assegurar que "a alguns de nosaltres ens grinyola" i "jo no ho faria".

Tot i que la delegació d'Òmnium Cultural a Osona, juntament amb la de l'ANC, és una de les impulsores dels fanalets independentistes, Cuixart ha enviat una carta als presidents territorials de l'organització en la qual demana que evitin "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia "de l'entitat. La Cavalcada de Vic provoca un cisma entre l'ANC i Òmnium

Cuixart ha remarcat que "aquest tipus d'accions no concorden ni amb el pla de treball de l'entitat ni amb la campanya nacional que ara mateix centra bona part dels esforços de l'entitat". "Tampoc concorden amb la nostra voluntat de seguir treballant per normalitzar l'imaginari col·lectiu de país on tothom se senti representat", ha escrit el president d'Òmnium.
Resultado de imagen de cabalgata reyes magos vic

En l'ANC retreuen a Cuixart que surti ara amb la carta quan els Reis separatistes ja van per la quarta edició i fins al present Òmnium, que figura en el cartell de la convocatòria, no havia mostrat cap pega. No obstant això, és la primera vegada que es retransmetrà per TV3, el que ha generat una monumental polèmica per aquest nou cas d'instrumentalització i adoctrinament infantil.

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, per la seva banda, no s'ha desmarcat de la campanya, sinó que ha emmarcat la presència de fanalets amb estelada dins de la "normalitat", al·legant que fa quatre anys que es porta a terme. "No hi ha cap intent de manipular o utilitzar la festa", ha assegurat aquest dimarts Sánchez.

Quant a la premsa més propera als partits sobiranistes, la critiques de Cuixart i Rufián han passat desapercebudes. D'aquesta manera, el diari 'El Punt Avui' no dedica cap espai de la portada, ni cap pàgina interior, a informar sobre les paraules de Cuixart o Rufián. L' 'Ara' tampoc inclou aquesta notícia a la portada, en canvi, sí que informa amb un breu a les pàgines interiors, sota el títol 'Òmnium i Rufián és desmarquin dels fanalets'.

En les imatges d'agència hi va haver fanalets; en la realització de TV3 van passar pràcticament desapercebuts. La polèmica generada per la iniciativa separatista, les dissensions internes i el risc d'oferir una imatge patètica va pesar tant en la retransmissió com als carrers de la ciutat. Es pretenia una nova exhibició independentista, però el bloc separatista va fallar en el to i en el tema al punt de generar friccions en el bloc de partits i aparells "cívics".

Només faltava l'anunci de Puigdemont de no tornar a presentar-se a la presidència de la Generalitat. Les rates estan abandonant el vaixell, sense haver sortit del port, cap al seu utòpic viatge cap a Ítaca. TV3 ha quedat penjant de la brotxa i no ha tingut més remei que canviar el guió sobre la marxa, un cop rebudes les instruccions pertinents l'amenaça d'una plantada de diversos dels grups organitzadors i s'ha desmuntat a corre-cuita la demostració d'independència que ja tenien preparada, quedant l'acte en una desfilada anodí i repetitiu, emplenat amb entrevistes que no vénen al cas a personatges de la localitat.

Després d'una hora de transmissió no ha aparegut tot just els fanalets que s'havien repartit amb profusió, ni tampoc han fet presència la gran quantitat d'estelades tal com havien programat els de ANC i Omnium. Fins i tot s'ha retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament. Així que els ha sobrat mitja hora sobre la programació prevista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario