lunes, 9 de enero de 2017

El retorn d'Aznar?


Avui L'Español s'ha despatxat amb una nova enquesta centrada en el suport ciutadà que obtindria un hipotètic partit liderat per l'expresident Aznar on es reflecteix l'èxit d'aquest futurible nou partit, en cas de fer-se realitat. Aquest sondeig reflecteix que el partit de José María Aznar aconseguiria un 15% dels vots, el que es traduiria en 51 escons amb gairebé 4 milions de paperetes.

El calador de vots de la nova formació vindria del Partit Popular, que acusaria enormement la creació d'aquest partit polític. Així, un de cada cinc votants que va recolzar a la formació de Rajoy el 26-J es passaria a la d'Aznar. Per si això fos poc, dels 10,4 milions d'espanyols que es van abstenir, més d'1,6 milions es mostra disposat a tornar a confiar en l'expresident d'honor del PP. La major fuga de vots la patiria el PP, ja que un 21,9% dels seus votants canviarien el seu vot, prenent-li més de 1,7 milions de sufragis.

Aznar també recolliria part dels votants desencantats del PP que van anar a parar a Ciutadans. L'enquesta d'El Espanyol-sociomètrica revela que el president de FAES s'emportaria el 5,3% dels votants que van donar suport a Albert Rivera, és a dir, unes 165.000 paperetes.

La ruptura amb Rajoy

Aznar ha evitat contestar la pregunta de si lideraria o projectaria un nou partido.El desencís de l'excap de l'Executiu és evident. A l'octubre va optar per desvincular FAES del PP i des de llavors han estat diversos els desencontres amb Rajoy. Els més sonats, la seva crítica al nou rumb de la política amb Catalunya i la fi del marc de relacions de la Unió Europea amb Cuba que ell mateix va establir.

La ruptura amb Rajoy també es va fer palesa després de la mort de l'exalcaldessa de València, Rita Barberá. L'expresident va criticar obertament que la senadora va morir "havent estat exclosa del partit al qual va dedicar la seva vida". Aquest dilluns, Aznar ha defensat el seu llegat, encara que sense anomenar-la. Així, a l'al·ludir a l ' "èxit" que va tenir la Comunitat Valenciana, ha defensat que molts dels seus protagonistes "ja no es troben entre nosaltres, però mereixen ser recordats i reconeguts".

L'expresident del Govern, José María Aznar, ha participat aquest dilluns en un acte organitzat per l'Associació Valenciana d'Empresaris. Des d'allà, ha llançat noves crítiques a l'Executiu de Rajoy i en concret a la seva política econòmica. Entre altres coses, Aznar ha advertit que "impostos alts, dèficit i deute són el contrari del cercle virtuós".

En el seu discurs, l'expresident del Govern s'ha referit als "riscos" d'un govern en minoria: "El principal risc que afronta la sostenibilitat de la recuperació econòmica és el risc polític intern". També ha advertit de la conjuntura exterior i les seves conseqüències per a Espanya: "2016 ha estat un bon any", ha dit, però "els vents de cua no van a bufar tan forts i cal reprendre una veritable agenda reformista que, al meu parer es troba realitzada ".

El temps ens dirà si Aznar tornarà a l'arena política o bé pensa seguir sent el Pep Consciències de la dreta espanyola, el que és evident que des del moment que FAES va decidir deslligar-se del Partit Popular les coses han canviat substancialment pel que mentre des de Gènova es aparenta indiferència, és indubtable que hi ha preocupació per un eventual rentreé de l'expresident.

No hay comentarios:

Publicar un comentario