jueves, 26 de enero de 2017

Un rinoceront en un "tot a cent"


Un dia després de signar una ordre executiva per començar a mesos la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic, el president dels EUA, Donald Trump, ha amenaçat aquest dijous amb cancel·lar la reunió amb el seu homòleg mexicà. "Si Mèxic no està disposat a pagar el tan necessari mur, llavors seria millor cancel·lar la imminent reunió (amb Peña Nieto)", ha assenyalat Trump en el seu compte personal de Twitter.

Peña Nieto no ha pogut fer res més que cancel·lar la reunió (diu) per iniciativa pròpia. La veritat és que el no fer-ho hagués convertit automàticament a Mèxic en un país esclau de Trump. "Lamento i reprovo la decisió dels Estats Units de continuar la construcció d'un mur que des de fa anys, lluny d'unir-nos, ens divideix. Mèxic no creu en els murs. Ho he dit una vegada i una altra, Mèxic no pagarà cap mur", ha afirmat Peña Nieto.

Donald Trump ha arribat a la Casa Blanca en nom dels valors ancestrals d'aquest EUA. Per negar-los. Entre ells, la immigració i el liberalisme. Contra la primera ha decidit aixecar un mur; contra el segon, trenca l'esperit del tractat de lliure comerç, renega de la globalització i imposa aranzels dissuasoris. Proteccionisme i nacionalisme en estat pur.


Donald Trump ens vol fer creure que aixecant un mur pot acabar amb el crim als EUA. No sé que és més simple, si entestar-se a posar portes al vent, voltar amb reixes l'Estàtua de la Llibertat o reduir la immigració a simples criminals. ( "Lladres, violadors i assassins" ha dit dels mexicans). Hi ha en ell alguna cosa instintivament atractiu per al ciutadà corrent: la temptació de la simplicitat, la fórmula definitiva per als mals socials. Un greu error. Tot i això, De alguna cosa sí estic segur, això últim és un menyspreu nauseabund per la immigració que només condueix a l'odi ètnic.

Les seves maneres contundents creen la ficció que la millor regla democràtica és la mà dura. Ho acabem de veure amb la justificació que ha fet de la tortura. Qui no vol evitar els degollamientos jihadistes? És evident que el camí més curt entre dos punts és la línia recta; però si bé la tortura pogués ser útil en un moment donat per evitar un mal insuportable, la seva legitimació faria impossible un Estat de Dret.

Reduir la complexitat d'una societat a un exabrupte de perdonavides és posar-se en evidència davant d'una veritat irrefutable: cap mesura política ni utopia social al llarg de la història han aconseguit acabar definitivament amb els mals de la humanitat. Comprovada l'evidència, pretendre obstinar és de necis.

Un tipus que menysprea tot el que ignora o no sent com a propi, que retira la llengua espanyola de la pàgina de la Casa Blanca menyspreant 55 milions de compatriotes, que incita a la ruptura de la Unió Europea o qüestiona la seva defensa comuna, que trenca amb el esperit del lliure comerç i desconeix o renúncia al planeta blau on va néixer; 1 bronques que qüestiona la pedagogia democràtica i les maneres tolerants que han estat fonament dels actuals Estats democràtics fins avui no pot portar res de bo per a la humanitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario