miércoles, 4 de enero de 2017

Un Erasmus espanyol per batxillers

Dolors Montserrat | PPC

La ministra de Sanitat i Serveis Socials, Dolors Montserrat, va anunciar la creació d'una beca per a estudiants d'entre 14 i 18 anys que els permetrà realitzar un curs acadèmic (des de 3r de l'ESO fins a 2n de Batxillerat) dins el territori espanyol, en una autonomia que no sigui la de la seva residència habitual, allotjant-se en cases de família.


El nou programa de beques, que es dirà Cervantes, es justifica, segons Montserrat, a la voluntat d'afavorir la mobilitat dins del territori espanyol, perquè els adolescents coneguin les diferents cultures, llengües i costums d'Espanya i impulsar, mitjançant l'experiència, la independència dels menors. (...) Montserrat ha explicat que es vol afavorir que els menors "visquin noves experiències i coneguin cultures" d'altres regions, el que passaria en un intercanvi entre un nen de Burgo d'Osma (Soria) amb un altre de la comarca del Penedès. "Fomentem la cohesió social i territorial" i s'afavoreix que els estudiants coneguin Espanya, "un país que val la pena conèixer", va indicar la ministra, que va revelar que la idea del programa va partir de veure l'experiència enriquidora dels Erasmus internacionals per als estudiants universitaris. "Per què no la mobilitat interior?", S'ha preguntat.

La ministra Dolors Montserrat, catalana, ho té clar, i per això mereix la gratitud i les felicitacions dels seus paisans: és enriquidor que els seus fills coneguin els seus compatriotes i que aquests els coneguin a ells. Veuran, els uns i els altres, que en el terrer veí ningú té cua i banyes, i que als únics als que és just atribuir-bestieses és als demagogs que especulen amb els enfrontaments caïnites.

No vols intercanviar cultura amb adolescents sorians, manxecs, bascos, gallecs o madrilenys perquè creus que corrompen la teva? Evidentment, per què no la mobilitat interior per fomentar la cohesió social i territorial? Felicitacions, senyora ministra!

Reacció fulminant a Catalunya

Però el projecte no ha estat rebut per igual a tot el territori nacional. Especialment a Catalunya La Vanguardia ens dóna la pista amb un titular per un titular bel·ligerant: "Un Erasmus entre autonomies dirigit a adolescents crispa el Govern" (LV, 21/12). Informa aquest diari:

La reacció dels maniqueus secessionistes va ser fulminant contra l'amenaça d'intercanvis cohesius. Com la dels talibans islàmics i la dels comunistes recalcitrants quan ordenen als Guardians de la Moral o de la Revolució que controlin les indumentàries, els espectacles o l'orientació de les antenes parabòliques per evitar contaminacions herètiques o foranes.

Mentrestant, el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Antoni Llobet, ha denunciat que la iniciativa respon a la "voluntat d'homogeneïtzació gairebé obsessiva" i "espanyolització" del Govern del PP. Segons la seva opinió, el xaval de Burgo d'Osma arribaria al Penedès carregant exemplars de l'ABC per catequitzar als seus amfitrions, i el noi del Penedès tornaria de Burgo d'Osma recitant a Espronceda en perfecte castellà per a major escàndol dels seus veïns.

En veritat, la voluntat d'homogeneïtzació obsessiva, sense el gairebé, s'observa en la política educativa de la Generalitat, que ha abjurat dels seus deures envers els ciutadans de Catalunya i està exclusivament al servei del full de ruta del secessionisme sectari. El rebuig a l'intercanvi d'estudiants no és més que un altre símptoma, i no el més greu, de la temptativa de desconnexió que tanca les aules al castellà i a la història i geografia d'Espanya i les obre als missatges d'odi contra els compatriotes espanyols.

Jo penso que això no serà possible i es podria substituir per l'obligatorietat de l'intercanvi de professors entre comunitats, en els seus cinc primers anys d'exercici. M'agradaria veure com es desenvolupen alguns d'aquests professors fora del seu ambient i s'allunyen de les seves ments l'adoctrinament que es practica amb mes o menys intensitat en certs racons d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario