martes, 10 de enero de 2017

La ministra de Sanitat ens posa dels nervis

Foto: La ministra de Sanidad, Dolors Montserrat. (EFE)
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. (EFE)

Quan està a punt de complir-se dos mesos des que Mariano Rajoy nomenés Dolors Montserrat ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ja són almenys tres les rectificacions que ha hagut de fer després de l'anunci d'algunes de les seves mesures. La primera d'elles va ser al desembre quan el Govern va anunciar un Erasmus nacional per a alumnes d'entre 14 i 18 anys que al principi es creia que portava associada una beca de la mateixa manera que la ja extinta beca Sèneca o la pròpia beca Erasmus. Una setmana després, la ministra va descartar aquest extrem a l'assenyalar que seria "un intercanvi pur i dur" sense cap tipus d'ajuda econòmica.

La segona rectificació va arribar també al desembre quan Sanitat va plantejar multar els pares dels menors que beguin alcohol i no assisteixin a un curs de sensibilització. Poc després, Montserrat va matisar que la futura normativa per frenar el consum d'alcohol en menors "no serà intervencionista" i ni "una llei de multes". La tercera correcció ha arribat aquest dimarts sobre el copagament farmacèutic.

"Anem a donar un missatge de tranquil·litat: amb els pensionistes no es juga". Amb aquesta frase la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha assegurat que el Govern no augmentarà el copagament dels medicaments per als jubilats que cobrin més de 18.000 euros anuals de pensió. "A l'agenda del Govern no està prevista aquesta reforma", ha explicat per deixar la porta oberta a "estudiar canvis" en aquest tram.

Després que aquest dilluns Dolors Montserrat anunciés que l'Executiu anava a "revisar" dit copagament explicant que "hauríem ajustar-lo millor perquè qui més té hauria de pagar més", la ministra de Sanitat ha reculat. En una entrevista a TVE aquest dimarts, ha demanat "calma" als pensionistes encara que ha reconegut que el Govern està obert a "estudiar" una modificació en el tram comprès entre 18.000 a 100.000 euros. "Estudiarem què és el que es pot fer i el que no", ha dit per advertir que estudiar un canvi "no vol dir que s'hagi de dur a terme".

A la ministra de Sanitat cal advertir-li que revisar el copagament dels medicaments als jubilats va lligat molt estretament a les decisions que es puguin prendre estan supeditades als increments de les pensions. Qualsevol decisió precipitada podria sumir mar a la misèria a aquest col·lectiu al qual davant un increment de la inflació, té les seves pensions pràcticament congelades.

¿Baixar els preus dels medicaments?


Davant la possibilitat d'exigir a les farmacèutiques que baixin el preu dels medicaments, la ministra de Sanitat ha rebutjat aquesta idea ja que només fa unes setmanes el Govern i Farmaindustria van renovar el Conveni per la sostenibilitat, l'accés i la innovació. "El seu creixement econòmic va en la base del creixement del PIB nacional i, per tant, tot es reverteix en recerca i innovació. La indústria està fent un gran esforç, conjuntament amb els professionals i el Govern d'Espanya, per abaratir rebaixar costos i que tot el món tingui accés al medicament ", ha conclòs. La ministra pel que sembla ja ha desistit caminar per aquest camí.

Si ella vol equilibrar els comptes del seu departament té davant de si uns reptes que no passen per treure'ls uns euros mes als jubilats més que per sincronitzar el seu ministeri amb les 17 taifes autonòmiques, centralitzant les compres de material sanitari i medicaments, evitant que els laboratoris puguin imposar els seus preus els costos són dispars entre comunitats. Es podrien obtenir rebaixes del 15 al 25% tant en medicaments com del material quirúrgic i sanitari.

Un altre gran front obert en el ministeri de Sanitat és la creació de la targeta única sanitària, que contingui l'historial mèdic de pacient que li permeti ser tractat amb prestesa dins tot el territori nacional sense dilacions ni burocràcia, projecte ara mateix paralitzat, perquè el usuari de la sanitat eviti les diferències en serveis de diferents comunitats agreujat per la falta de comunicació entre centres sanitaris de les diferents autonomies i eviti l'enorme burocràcia i les confrontacions entre comunitats autònomes, sempre en detriment del pacient.

No hay comentarios:

Publicar un comentario