lunes, 30 de enero de 2017

Gibraltar - "Brexit és Brexit"


El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo.

Fabián Picardo se les prometia molt felices en el seu preparadíssima visita a Brussel·les per defensar la permanència de la Roca a la UE. Però no comptava amb la lliçó de l'eurodiputat del PP. El primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo, ha visitat aquest dilluns el Parlament Europeu per defensar la continuïtat de la colònia que governa a la Unió Europea, malgrat el resultat del referèndum en el qual els britànics van decidir abandonar Brussel·les.

El 96% dels gibraltarenys que van votar el passat 23 de juny al referèndum sobre el 'brexit' ho van fer a favor de seguir sent part de la Unió Europea (UE). El seu primer ministre, Fabian Picard, ha presentat aquest dilluns, davant la comissió d'assumptes constitucionals de l'Eurocambra, la seva visió sobre la situació de la colònia britànica i no ha desaprofitat l'ocasió d'acusar Espanya d'utilitzar la sortida del Regne Unit de la UE "com a argument per avançar en la seva reclamació de sobirania". Espanya és, segons Picardo, un "veí hostil".

Convidat per la comissió que serà responsable d'elaborar l'informe d'opinió de l'Eurocambra sobre el 'brexit', el cap del Govern gibraltareny ha destacat els beneficis de formar part del club, així com els forts vincles que mantenen amb el seu entorn. "Un informe de la Cambra de Comerç gibraltarenya xifra en gairebé 500 milions d'euros els béns i serveis importats d'Espanya el 2013 [...]. L'efecte a la regió és clarament positiu en una ràtio desproporcionat si es té en compte el nostre territori. Gibraltar és el segon ocupador de tot Andalusia; només ens supera la Junta d'Andalusia ", ha assegurat.

Picardo ha defensat que "Gibraltar està preparat per considerar qualsevol solució raonable" per preservar "la relació especial amb la zona Schengen" o establir "una zona de viatge comú" subjecta a controls duaners "com els hi ha hagut", alhora que ha reclamat que Gibraltar mantingui "accés o participació en el mercat interior" després d'admetre que la seva economia cauria un 10% si perd el mercat europeu.
"Ha parlat de xifres positives, però hi ha altres que no ho són tant. Gibraltar està considerat com un paradís fiscal perquè no hi ha intercanvi de dades", li ha respost l'eurodiputada d'UPyD adscrita al grup liberal Maite Pagazaurtundua, recordant que hi ha més empreses que habitants. A partir de llavors el to del debat s'ha endurit. Picardo ha respost que ells sí comparteixen informació i ha criticat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no respongués a la seva última carta. "Ara hem rebut una petició i respondrem, però l'únic que no va demanar informació va ser Espanya", ha assegurat.

Etiqueta de "paradís fiscal"

I és que Picardo -que pretenia garantir la pertinença del Penyal a la UE tot i la sortida del Regne Unit-, ha rebut una severa garrotada de l'eurodiputat popular, qui li ha exigit "que no enganyi" als gibraltarenys. "Brexit és Brexit", ha advertit González Pons, que ha afegit que "si el Regne Unit se'n va de la UE, tots els que componen el Regne Unit també se'n van de la UE".

"I Gibraltar passa a ser una colònia administrada per un país tercer", ha emfatitzat davant un cara llarga Picardo. González Pons ha explicat que en aquest "divorci" en marxa, Regne Unit "abandona la llar" i "Espanya es queda amb tots els amics", en referència al club dels 28.

Per això, González Pons ha reiterat la "oferta generosa" del Govern per a la "cosobirania". I ha recordat a Picardo que aquesta fórmula permetria Gibraltar mantenir el seu passaport, el seu règim fiscal -si és compatible amb el dret comunitari- i, a més, "els donaria una via d'accés a la Unió". Pons ha estat clar en la seva rèplica al primer ministre gibraltareny: "No existeix ni existirà una solució europea per a Gibraltar. Com tothom sap, qualsevol solució que es proposi no correspondrà a la UE, sinó a una negociació bilateral entre els governs d'Espanya i del Regne Unit ".

"Si Gibraltar vol que el dret comunitari se segueixi aplicant al seu territori necessiten el consentiment d'Espanya, que és qui seguirà sent Estat membre de la UE quan el Brexit es concreti", ha subratllat.

Més enllà de xifres --el Penyal ha rebut 60 milions de lliures en 16 anys a compte dels fons estructurales--, les dues raons per les quals els gibraltarenys volen seguir mantenint un vincle fort amb la UE són eminentment polítiques i tenen com a motiu principal al seu veí, segons Picardo. Per començar, perquè "Espanya podria utilitzar el 'brexit' com una oportunitat per avançar en les seves reclamacions sobiranistes" i, en segon, perquè es veu a les institucions europees com el contrapès "capaç de proporcionar un grau de protecció enfront dels excessos de un veí hostil ". I per il·lustrar aquest argument s'ha referit a les cues de més de dues hores orquestrades a la frontera ia les declaracions "d'un ministre d'Afers Exteriors espanyol" afirmant que es creuen amb l'objectiu "de demostrar el poder d'Espanya per pressionar Gibraltar ".

El líder del PP, Esteban González Pons, li ha retret que tragués a col·lació les relacions entre el Penyal i Espanya i ha tancat la porta a la possibilitat d'pugui seguir mantenint vincles amb la UE. " 'Brexit' és 'brexit'. Si el Regne Unit es va tots se'n van. No hi ha possibilitat de mantenir el mercat únic i la lliure circulació si no és per a tot el Regne Unit. No es pot ser membre d'un trosset. Si vam començar a acceptar solucions a la carta és el principi del desmuntatge ", ha advertit, recordant Picardo que qualsevol acord posterior requerirà del consentiment d'Espanya i que la cosobirania els permetria mantenir el passaport britànic i el seu règim fiscal sempre que fos compatible amb la UE .


L'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, en una intervenció al Parlament Europeu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario