domingo, 12 de marzo de 2017

A la gresca pel canvi de carrers franquistes d'Alacant

Imagen del momento de la reposición de la placa
Imatge del moment de la reposició de la placa

El jutge del Jutjat Contenciós-Administratiu número 4 d'Alacant havia ordenat paralitzar de forma cautelar el canvi de plaques de retolació a les vies públiques d'Alacant i va acceptar el recurs interposat pel PP, que al·legava que alguns dels canvis, com el de la plaça Calvo Sotelo, no estan justificats i restablir aquelles que ja s'hagin canviat "al més aviat possible".

Amb aquest acte, el magistrat accepta el recurs interposat pel Partit Popular d'Alacant al canvi de carrers franquistes emprès pel govern d'aquest municipi, en compliment de la Llei de Memòria Històrica. Un recurs que el portaveu popular Luis Barcala va justificar en "la intransigència, la imposició i el sectarisme" del govern tripartit d'Alacant (compost per PSPV-PSOE, Guanyar Alacant i Compromís).

El jutge dóna la raó al PP, que considerava que el canvi de nom de més de 40 carrers i places de la ciutat no complia els requisits de la Llei de Memòria Històrica. Els 'populars' apuntaven, per exemple, que alguns canvis no estan justificats, com és el cas de la plaça de Calvo Sotelo, que es va canviar a Porta de Sant Francesc.

També van argumentar que l'acord de canvi de nom de vies públiques va haver d'adoptar en ple municipal per tractar-se de l'òrgan competent com consta en l'acord plenari pel qual es va crear la Comissió Municipal de Memòria Històrica.

Procés de tutela cautelar

En l'acte, el jutge lamenta que l'Ajuntament d'Alacant, malgrat tenir coneixement de l'existència d'un recurs contenciós-administratiu pendent de resolució i de l'obertura de la corresponent peça de la mesura cautelar, procedís "de manera precipitada i immotivada" al canvi de plaques, especialment quan "no concorrien raons d'urgència que justifiquessin tal manera de procedir". I assenyala l'existència d'un acte del Tribunal Suprem que indica expressament que "mentre els jutges i tribunals resolen sobre una demanda de tutela cautelar en un recurs contenciós administratiu no pot l'Administració executar l'acte la legalitat es qüestiona, doncs tal manera de procedir estaria impedint a l'òrgan judicial pronunciar-se de manera efectiva sobre la tutela cautelar.

Per això, el jutge també exigeix ​​la "paralització de tots els tràmits administratius iniciats en l'ordre al canvi de denominació de les vies afectades (amb el restabliment de les denominacions primitives)", així com el "lliurament de les comunicacions oportunes a les persones , entitats, organismes afectats i als caps dels diferents àmbits i unitats administratives municipals, fent-los saber que l'acte administratiu es troba suspès i que per tant no es pot desplegar els seus efectes ".

L'acte de reposició

L'Ajuntament d'Alacant ha reposat la primera placa de les 46 carrers amb nom franquista que ha de reintegrar.Sentimientos trobats a la ciutat d'Alacant durant el matí d'avui. L'acte de retirada de la placa ha comptat aquest divendres amb l'assistència d'activistes per la memòria històrica, que s'han embrancat en una discussió amb veïns partidaris de mantenir el nom feixista de la seva plaça.

L'equip de govern a l'Ajuntament ha procedit aquest divendres a reposar la placa que dóna nom a la plaça de la Divisió Blava, la qual ja havia aparegut tacada de pintura blanca per restituir el nom a la primera de les 46 carrers o places afectades per l'acte judicial que obliga a la reposició dels noms franquistes als carrers, per un recurs contenciós-administratiu interposat pel PP contra la decisió de la Junta de Govern de modificar la guia de carrers en aplicació de la llei de Memòria Històrica.

A l'acte de canvi, en la fins avui plaça De la Igualtat, han acudit mig centenar de persones amb banderes republicanes que han rebutjat la instal·lació. Hi han assistit càrrecs polítics locals d'Esquerra Unida i diputats autonòmics i provincials de Compromís com Mireia Mollà, Gerard Fullana i José Manuel Penalva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario