lunes, 6 de marzo de 2017

¿Facha, ignorant, choni o progre ...?,


La setmana passada diferents notícies sobre quins deuen ser els límits la llibertat d'expressió i en què consisteix el delicte d'odi. El passat 8 de febrer l'televisió pública basca va emetre, íntegrament en euskera, el programa Euskalduna naiz, eta zu? (Sóc basc, i tu?) En el qual cares conegudes i gent del carrer expliquen, entre altres assumptes, en què pensen quan senten la paraula Espanya.

"Facha, ignorant, choni o progre, que es va quedar en el 68" són els quatre prototips més recurrents per als bascos, afirma el programa, que durant una hora es va dedicar a ridiculitzar i insultar als espanyols, emetent opinions com la de la actriu Miren Gaztañaga que assegura que "culturalment són una mica endarrerits, em ve la imatge d'un catet", ignorants i únicament orgullosos d'haver guanyat un mundial .de futbol. Algú que només pot ser el responsable de l'emissora hauria de donar una explicació i demanar disculpes als espanyols que són els que estan finançant ETB.

Per UPN, secundat per PP, C, sota PSOE, "les opinions que s'aboquen destil·len odi cap a tot el que soni a Espanya i constitueixen un insult i una falta de respecte a molts ciutadans tant de Navarra com del propi País Basc i de la resta del nostre país. Es fa, a més, en una cadena pública com és ETB i, per tant, amb diners públics ". Per això, UPN presentarà dilluns una denúncia al jutjat i registrarà una declaració institucional a la Mesa del Parlament per traslladar "el seu més enèrgic rebuig".

De manera habitual també a Catalunya i a través de TV3 poden visualitzar-se nombrosos programes on alhora que es ridiculitzen els polítics o tribunals de "Madrit" porten anys alliçonant el personal seleccionant quines són les notícies que difondre.

Podem assetja periodistes

Avui mateix L'Associació de Premsa ha exigit a Podem que deixi d'assetjar els periodistes a través d'amenaces telefòniques o per les xarxes socials perquè no publiquin les notícies d'acord amb les seves exigències L'APM estudia els testimonis i les proves documentals presentades per diferents periodistes que provarien "una campanya sistematitzada d'assetjament personal i en xarxes"


L'APM demana als periodistes que resisteixin les pressions, «vinguin d'on vinguin». També sol·licita als mitjans que «protegeixin i donin suport als seus periodistes sortint al pas de qualsevol campanya que tracti d'impedir que els ciutadans rebin informació veraç, rigorosa, diligentment contrastada i d'interès públic».

«Només una premsa independent i sense por pot complir la seva missió fonamental de control del poder -conclou la nota-. Només uns mitjans ferms en la defensa de la llibertat d'expressió poden frenar les temptacions dels poderosos d'eludir la rendició de comptes a què estan obligats en una democràcia com la nostra ».

Irene Montero, portaveu de Units Podem al Congrés dels Diputats, ha demanat reunir-se amb l'APM. En els micròfons de la cadena Ser, Montero ha mostrat la seva disposició a mantenir l'esmentada reunió amb una associació que "no s'ha posat en contacte amb nosaltres" com si hagués de passar pel seu despatx abans i ha rebatut la denúncia esgrimint que a ella el que més el preocupa és que "el 75% dels periodistes reconegui que senten por dels seus caps, dels propietaris o de la gent que gestiona aquests mitjans" i que per ells "autocorrigen les seves notícies".

Inés Arrimadas, líder de Ciudadanos en Cataluña
Inés Arrimadas, líder de Ciutadans a Catalunya

Tant la llibertat d'expressió, com els delictes d'odi són vistos amb òptiques diametralment oposades segons el vegi el partit polític. Davant la Fiscalia, al Congrés dels Diputats i fins i tot davant la Comissió Europea. Ciutadans va a llançar en els pròxims dies una ofensiva contra el vídeo d'EiTB, la televisió pública del País Basc, que la portaveu nacional del partit taronja, Inés Acostades, ha titllat aquest dilluns de "intolerable", afirmant que fomenta "la confrontació entre espanyols i entre ciutadans en funció de la comunitat autònoma en què viuen ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario