lunes, 13 de marzo de 2017

Cas Pretòria - El cop de gràcia per a ConvergènciaDos dels pesos pesants de la vella guàrdia de l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, s'asseuen des d'avui a la banqueta de l'Audiència Nacional, al costat d'altres nou processats, acusats de tràfic d'influències i blanqueig de capitals per la seva suposada intermediació en operacions urbanístiques en municipis catalans. Els que fossin homes de màxima confiança de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol -Alavedra va ser conseller d'Economia de 1990 a 1997 i Prenafeta, secretari de Presidència de 1980 a 1990- s'enfronten a sengles peticions de condemna de sis anys i deu mesos de presó ia multes que sumen 10,3 i 13,7 milions d'euros.

El Ministeri Públic reclama a més al tribunal, que presideix la magistrada Concepció Espejel, el decomís dels guanys suposadament il·lícites obtingudes per tots dos: 3,2 milions en el cas d'Alavedra i 5,8 en el de Prenafeta, dels que la Fiscalia destaca, en el seu escrit d'acusació, la seva «estreta relació personal» amb Pujol a l'època dels fets investigats.

Igual que en el cas Palau, vuit anys després que el llavors jutge Baltasar Garzón ordenés el registre de l'Ajuntament de Santa Coloma i la detenció del seu alcalde, el socialista Bartomeu Muñoz, així com de l'exdiputat socialista Luis García, anomenat Luigi pels seus socis, i de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, dos dels homes claus del pujolisme, a l'Audiència Nacional comença el judici per l'anomenat cas Pretòria, una trama de corrupció urbanística "sociovergent" que va reportar milions d'euros als acusats.

Corria octubre de 2009, mesos després de l'entrada dels Mossos al Palau de la Música i la confessió de Fèlix Millet i Jordi Montull, el seu segon de bord, quan es va desmantellar la "banda" en què els vells socis de Pujol , l'alcalde i el regidor d'urbanisme de l'època a Santa Coloma, Manuel Dobarco, entre d'altres, es dedicaven a la pràctica dels pelotazos immobiliaris, tant en la citada localitat com a Badalona (el port) i Sant Andreu de Llavaneres, els ajuntaments també van ser registrats per la Guàrdia Civil.

Després de la suspensió de Garzón, es va fer càrrec de l'expedient Pablo Ruz, de la instrucció es deriven els delictes de suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. La suma econòmic de les operacions suposadament delictives ascendeix a més de 44 milions d'euros.

La fiscalia demana sis anys i deu mesos de presó per Alavedra, Prenafeta i exalcalde Muñoz i 8 per a Luis García, a qui es considera el cervell de les operacions urbanístiques, consistents en la compra de terrenys que després eren requalificats per a la construcció d'habitatge lliure i centres comercials i venuts amb suculentes plusvàlues. Al costat d'ells s'asseuran a la banqueta diversos escas Prempresarios, càrrecs locals i l'esposa de Prenafeta fins a un total d'onze persones.

Els acusats van operar des de 2001, quan Pujol ja havia deixat a l'estacada als seus vells companys amb els quals va irrompre a la Generalitat restaurada, fins a la seva desarticulació a l'octubre de 2009 arran d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció i l'Agència Tributària sobre blanqueig de capitals a l'illa de Jersey en 2002.

L'operació Pretòria deu el seu nom a la qualitat de prohoms del nacionalisme i amics de Pujol d'Alavedra, exconseller autonòmic, i Prenafeta, secretari general de Presidència de la Generalitat, un home que va ser presentat a Pujol per la seva dona, Marta Ferrusola, en els temps fundacionals de Convergència.

'Cas Pretòria': un nou cop a Mas en corrupció

El judici per aquest cas de corrupció municipal recull estranyes gestions del líder convergent per desbloquejar projectes urbanístics d'empreses 'amigues'

Transcripció de les converses telefòniques en què Lluís Prenafeta (i) implica a Artur Mas (d) en el 'cas Pretòria'

Juliol de 2009. Cerdanyola del Vallès (Barcelona). En aquell moment, la població vallesana estava governada per ICV (que ostentava l'alcaldia a través de la figura d'Antoni Morral), CiU i PSC. Tots els grups estaven d'acord en els detalls del projecte urbanístic Consorci del Centre Direccional de Cerdanyola, inclòs el coeficient d'edificabilitat, que havia d'executar la concessionària Espais Promocions Inmobiliàries Epi, SA, empresa vinculada a Luis Casamitjana Serraclara, implicat en el cas Pretòria i molt vinculat amb CDC.

Tot anava sobre rodes fins que, per a sorpresa de tots, els regidors de CiU van començar a presentar esmenes pocs dies abans de la seva tramitació. I, sense els seus vots, no hi havia projecte. Aquests regidors van començar a qüestionar, entre altres coses, l'elevat coeficient d'edificabilitat dels pisos que havia proposat l'empresa.

El "controvertit i sospitós paper" (així ho va recollir la Guàrdia Civil en un informe datat el 30 setembre 2009) d'Artur Mas per desencallar aquest assumpte va ser objecte d'un ampli informe de l'aquest cos policial que ja va avançar Crònica Global, i que pel seu actual valor periodístic passarem a reproduir.

Segons Lluís Prenafeta, per a qui el fiscal demana gairebé 7 anys de presó, Artur Mas va intercedir a fi de que la líder del grup municipal convergent de Cerdanyola modifiqués la seva aptitud i votés a favor de la promoció urbanística que tant beneficiava al protegit Casamitjana.

11 Acusats, 47 Milions defraudats

El judici pel cas Pretòria es desenvoluparà durant les pròximes tres setmanes a l'Audiència Nacional. El fiscal demana per a l'exconseller de CDC Macià Alavedra i per a qui va ser mà dreta de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, gairebé set anys de presó per delictes de tràfic d'influències en operacions urbanístiques esdevingudes a Llavaneres i Badalona.

També gairebé set anys per a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz per dos delictes de suborn. I nou anys per l'exdiputat socialista Luis García, àlies Luigi, a qui es considera el cervell d'aquesta macrotrama de presumpta corrupció municipal que va defraudar a la hisenda pública gairebé 50 milions d'euros.

La Guàrdia Civil havia intervingut el telèfon de Casamitjana per ordre del jutge Baltasar Garzón. I aquell punxada va començar a donar fruits immediatament, tal com mostra la reveladora seqüència de les converses.

Les 11:37 del 14 de juliol de 2009. Morral crida a Casamitjana. En la conversa li diu de forma literal que "la postura de CiU ho bloqueja tot". Morral recorre a Casamitjana perquè aquest faci les gestions oportunes que permetessin que la promoció urbanística es dugués a terme.

La trama es posa en marxa

Morral i Casamitjana no amaguen la seva preocupació. L'empresari recorre a una baula més alt de la trama: Lluís Prenafeta. Li diu el mateix dia 14 tan sols una hora després de la conversa amb l'alcalde. Prenafeta s'interessa per la data de celebració del ple i li manifesta al seu amic Casamitjana, en un intent de tranquil·litzar-lo, que comença les gestions. "Parlaré amb Mas. Ja m'ocupo jo de parlar amb Artur Mas [llavors president del partit] i em poso en marxa", li diu.

L'endemà, Prenafeta, que sembla haver fet els deures, crida a Casamitjana i li confirma que "ja està feta la gestió amb Artur Mas" i que aquell mateix matí Mas ha cridat a Consol Pla Dou (tinent d'alcalde de CiU) per demanar-li que flexibilitzi la seva posició i garanteixi l'aprovació del pla.

Artur Mas ho arregla tot

Prenafeta afegeix en la conversa que grava la Guàrdia Civil un contundent "tot està arreglat". Tant és així que, segons Lluís Prenafeta, la mateixa Consol Pla li hauria dit a Artur Mas que estava disposada a ajudar a Casamitjana. Prenafeta li facilita el nombre de telèfon de la regidora a l'empresari promotor i li diu "crida-de part d'Artur Mas, t'estarà esperant. Ella prefereix reunir-se a soles amb tu".

A les 12:55 hores, Morral crida a Casamitjana informant-li que, després de reunir-se amb el grup municipal de Convergència i Unió, "tot estava arreglat" i que el projecte s'aprovaria amb total seguretat. Tots mostren la seva satisfacció per la malifeta resolt.

Informe Il-lustratiu

El 30 de juliol de 2009, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil eleva un informe al jutge Garzón en què detalla aquestes converses i posa en relleu l'evident tràfic d'influències orquestrat per Prenafeta, i en el qual hauria estat col·laborador necessari Artur Mas , per beneficiar la viabilitat d'un projecte urbanístic del qual anava a treure una sucosa profit una empresa amiga de l'aparell convergent.

Aquest informe no fa cap menció al cobrament de comissions per part dels implicats, però evidència com es gestionava l'obra pública a Catalunya i com informació reservada de projectes i valoracions polítiques circulava de forma descarada per a benefici d'aquells que tenien interessos empresarials o dels que cobraven comissions per la intermediació per aconseguir que els contractes cuajasen.

Aquella promoció immobiliària es va acabar aprovant.

11 Acusats, 47 Milions defraudats

El judici pel cas Pretòria es desenvoluparà durant les pròximes tres setmanes a l'Audiència Nacional. El fiscal demana per a l'exconseller de CDC Macià Alavedra i per a qui va ser mà dreta de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, gairebé set anys de presó per delictes de tràfic d'influències en operacions urbanístiques esdevingudes a Llavaneres i Badalona.

També gairebé set anys per a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz per dos delictes de suborn. I nou anys per l'exdiputat socialista Luis García, àlies Luigi, a qui es considera el cervell d'aquesta macrotrama de presumpta corrupció municipal que va defraudar a la hisenda pública gairebé 50 milions d'euros.

1 comentario:

  1. Que busca un préstec? Per reiniciar les seves activitats per a la realització d'un projecte, per comprar un apartament, però per desgràcia, el banc li demana a les condicions que són incapaços de omplir-se. Ara més preocupació per a vostè, servei de finançament privat ha salvat la vida amb un préstec de 35.000 euros per reactivar el meu projecte. La meva alegria és tan gran, per què comparteixo aquest missatge i si realment estar en necessitat, no dubteu a enviar la seva sol·licitud a través de l'adreça de correu electrònic per obtenir més comprensió per tal de tenir la solució als seus problemes com jo .
    Correu electrònic: damienteveu@gmail.com

    ResponderEliminar