martes, 7 de marzo de 2017

Junts Pel Si, disposats a muntar el lio a Catalunya


Carme Forcadell.

El que el cap de setmana ja estava anticipant com una possibilitat parell arribar a la declaració d'independència de Catalunya, està prenent cos i avui al Parlament de Catalunya s'ha donat un altre pas per canviar les normes parlamentàries i "legalitzar" la proclamació urgent d'una república de manera unilateral per part de Junts pel Si i la resta dels partits nacionalistes, abans que el Tribunal Constitucional tingui temps d'il·legalitzar aquest acte.

"Junts pel Sí", el grup parlamentari de Convergència i ERC, ha aconseguit que la Mesa de la cambra autonòmica tramiti la creació d'una ponència conjunta que serveixi per modificar el reglament i es puguin aprovar les lleis de desconnexió en lectura única. No ha estat fàcil per a "Junts pel Sí" superar els obstacles de la seva incapacitat tècnica. Al principi pretenien que fos la Mesa qui modifiqués sobre la marxa un ordre del dia per votar aquestes lleis. Els serveis jurídics del "Parlament" van haver de advertir els responsables del grup que canviar les normes de funcionament de la càmera requereix una mica més d'esforç, una ponència parlamentària, per exemple.


Esmenat l'error de perspectiva, "Junts pel Sí" ha vist satisfetes les seves pretensions i podrà aprovar el nou marc jurídic en un temps rècord, "astúcia" amb la qual afirmen que se superarà l'escull del Tribunal Constitucional. La tesi és que amb aquestes lleis en vigor es podrà proclamar el nou estat català i que per quan el TC pugui reaccionar, ja s'haurà produït la desconnexió i les seves requisitòries no tindran cap validesa.


Els grups de Ciutadans, PSC, PP i "Catalunya Sí que és pot" s'oposen a la drecera de "Junts pel Si", que compta amb el suport de la CUP. L'oposició apunta a les abruptes formes del bloc separatista i al secretisme sobre la confecció i el contingut d'aquestes lleis de desconnexió, que afecten àrees tan sensibles com la recaptació d'impostos (llei d'Hisenda) i l'abonament de les pensions (llei de seguretat Social). També està en marxa una llei de transitorietat jurídica per regular el traspàs d'actius i passius de la república catalana amb la resta d'Espanya entre altres qüestions.

Els juristes del Parlament, en contra

El Parlament de Catalunya modificarà el seu reglament per permetre l'aprovació exprés de lleis independentistes després d'una maniobra sense precedents de Carme Forcadell. La presidenta de la Cambra, i la resta de representants de Junts pel Sí a la Mesa, van votar a favor de tràmit d'aquesta reforma malgrat ser advertits de la seva il·legalitat. Els juristes van intervenir per deixar clar que el canvi de reglament que permetrà l'aprovació exprés de lleis independentistes exigeix ​​una ponència conjunta prèvia

Dimarts passat, la Mesa del Parlament va tirar endavant una proposta de modificació del reglament de la Cambra que permetrà que una proposició de llei recentment registrada sigui sotmesa a lectura única en una sessió plenària i, a continuació, ser votada sense cap tipus de tràmit previ o la presentació d'esmenes.

Una fórmula, iniciada pel govern de Junts pel Sí, que té com a objectiu l'aprovació exprés de les anomenades lleis de desconnexió amb Espanya, com la de Transitorietat, que, d'aquesta manera, no podran ser prohibides prèviament pel Tribunal Constitucional.

En l'esmentada reunió que van mantenir dimarts passat els components de l'òrgan de govern del Parlament, Carme Forcadell va ser informada, primer per l'oposició i després pels juristes de la pròpia Cambra, que el seu pla per modificar el reglament de la Cambra era il·legal. En concret, se li va transmetre que, tal com estableixen els articles 126 i 127 del text que actualment regeix el parlament autonòmic, per fer una modificació sobre el reglament de la Cambra, és necessari crear una ponència conjunta prèvia a la seva tramitació entre tots els representants de la Taula. La presidenta va fer cas de les advertències dels representants de l'oposició i als propis juristes.

El diputat que més va insistir en aquest aspecte va ser el representant del PSC, David Pérez. El socialista va transmetre a Forcadell que el ple no pot votar una reforma del reglament sense que abans hi hagués un acord entre els membres de l'òrgan del govern del Parlament. Una tesi que van defensar els representants de Ciutadans i Catalunya Sí Que és Pot, José María Espejo i Joan Josep Nuet respectivament. Una oposició conjunta que, però, no va fer canviar d'opinió a Carme Forcadell.

Va ser llavors, i davant l'obstinació de la presidenta de la Cambra, quan van intervenir dos lletrats del Parlament per exposar que el que s'ha dit per David Pérez era totalment cert i que, si persisteix en la idea d'impulsar una reforma del reglament sense la creació d'una ponència conjunta prèvia, s'estaria incorrent en una il·legalitat.

Les paraules dels juristes van fer variar, encara que mínimament, la postura de Junts pel Sí. Els representants del partit que governa Catalunya s'han compromès a presentar un "escrit aclaridor" el que s'inclourà l'impuls de l'esmentada ponència. Una maniobra que els va servir per justificar el seu vot a favor que la reforma sigui aprovada en el ple del Parlament.

"És un menyspreu al propi Parlament"

El representant del PSC a la Mesa del Parlament confirma a aquest diari la intervenció dels lletrats de la Cambra i com Pérez conclou qualificant d ' "intolerable" la maniobra de Forcadell i de Junts pel Sí, afirmant, a més, que la fórmula per canviar el reglament del Parlament és "un menyspreu" a la pròpia Cambra autonòmica.

Junts pel Sí acaba de proposar una reforma que em sembla preocupant: un canvi de l'apartat 2 de l'article 135 del reglament del Parlament. L'article citat es refereix a la tramitació d'iniciatives legislatives a "lectura única". Aquesta expressió, pròpia del dret parlamentari, vol dir que es prescindeix del tràmit habitual que comporta dos debats: l'inicial en comissió i el que té lloc al final en el ple de la Cambra. En concret i en el que ens ocupa, l'apartat 2 actual disposa que les proposicions de llei signades "per tots els grups parlamentaris" poden ser tramitades en lectura única. Com ho signen tots els grups, és irrellevant quins d'ells dominen a la Mesa oa la Junta de Portaveus: tots estan d'acord. En aquestes condicions, la lectura única no perjudica la raó de ser dels parlaments: permetre el debat públic en què s'expressa el pluralisme polític que les cambres representen.

La proposta de modificació té un sentit diferent i preocupant. Si prospera el canvi de l'apartat 2, el nou permetrà que, amb l'acord de la Junta de Portaveus i el del Ple de la Cambra, un sol grup parlamentari pugui aconseguir que una proposició de llei es tramiti directament en lectura única. Si aquest grup, sol o amb el suport d'algun altre, gaudeix de majoria a la Junta de Portaveus i al Ple, es pot permetre el luxe de prescindir de l'oposició: sense esmenes ni debats en comissió, només haurà de suportar el debat de totalitat i fer prevaler la majoria dels seus escons.

És preocupant perquè es restringeix el debat i el dret d'esmena dels diputats. S'afecta així el dret fonamental de participació, inclòs en l'article 23 de la Constitució. És cert que el Tribunal Constitucional, en la sentència 27/2000, planteja que l'exercici del dret d'esmena pot acomodar-se al que disposin els reglaments sobre el procediment de lectura única. Però en el nostre cas la restricció per a l'oposició és evident. Especialment greu, a més, si, com s'intueix, aquesta modificació pretén utilitzar-se per aprovar les lleis de desconnexió. I aquí s'obre un risc perillós per a la societat catalana, perquè amb aquest tipus de lectura única es retallarien les oportunitats d'expressar-se als diputats oposats a la secessió unilateral. Es redueix la legitimitat que proporcionen els debats, el que no reforça l'impuls per saltar-se la legalitat.

Volen provocar l'aplicació del 155

El calendari en el qual s'insereixen aquestes normes preveu un referèndum a finals de setembre i la constitució efectiva de l'Estat català a primers de 2018. Tot i que Mas reclama a l'Estat una oferta d'emergència per evitar el xoc i Junqueras és el gran valedor de l'operació Diàleg del Govern, el grup parlamentari que sustenta l'Executiu de la Generalitat manté els seus plans. La vigilància de la CUP no és un esperó menor. Aquesta sintonia parlamentària contribueix a rebaixar les expectatives d'un avançament electoral, assumpte que es reactivarà com a molt tard a la calor de les sentències del Tribunal Suprem i del Superior de Justícia de Catalunya sobre el 9-N.

Però sobre la part convergent de Junts pel Sí no només penja el risc d'inhabilitació per a Mas, sinó el judici del cas Palau per la derivada del 3% i el propi 3% en relació al manteniment del sistema de mossegades amb Mas al capdavant del partit i l'exconseller de Justícia, Germà Gordó, com a peça clau, segons la investigació. En aquestes condicions, creix la impressió entre els convergents que és millor anar al xoc i provocar que el Govern no tingui més remei que aplicar l'article 155 de la Constitució, un desenllaç entre les virtuts destaquen que per fi quedaria esquitxat Oriol Junqueras, assenyalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a responsable màxim operatiu del nou referèndum.

No hay comentarios:

Publicar un comentario