sábado, 18 de marzo de 2017

Mas d'Enric, la presó de luxe per a delinqüents vip, gairebé en ruïnes

Centre penitenciari de Mas d'Enric. (EFE)

Suïcidis, incendis, despotisme ... la presó de luxe creada Artur Mas que va inaugurar a corre-cuita perquè la CUP li anava a desallotjar de la Generalitat. amb el d'allotjar a persones properes, empresaris del 3% o polítics d'alt estànding que llavors es va considerar com un un hotel de luxe, en menys d'any o mig ja és gairebé una ruïna. Menys d'un any i mig després, els incidents s'han multiplicat al ritme de les denúncies.

Manca de personal, presos joves barrejats amb adults, dos suïcidis (un al juny passat i un altre el mes de gener), dos incendis (també en els mateixos mesos), mòduls controlats a distància però sense poder veure les seves càmeres, problemes amb el gerent , destitució comandaments crítics ... la presó de luxe inaugurada per Artur Mas a corre-cuita a finals de desembre de 2015 a Tarragona, la presó futurista en la qual no van escatimar diners per dotar-la de les més modernes tècniques de seguretat i de confortabilitat, és gairebé una ruïna.

La presó disposa d'una piscina de 25 metres de llarg, pissarres electròniques i tàctils en tots els mòduls, reproductors de CD i televisió a totes les sales ... Fins i tot la fusta del sostre del poliesportiu es va fer importar des d'Austràlia. "Tenim un règim penitenciari que està al nivell dels millors d'Europa", va dir en la inauguració un llavors ufanós Artur Mas, que d'allí a escassos dies hauria d'abandonar la presidència de la Generalitat descavalcat per la CUP. Era el 28 de desembre. Un mal dia per fer afirmacions per ser el dia dels Sants Innocents, però que podria justificar el que els funcionaris de presons catalans veiessin reduït el seu sou en un 15% i que la seva interinitat sigui del 80%. Potser per això la superstició es va fer realitat pocs mesos després. "Entre altres coses, a la presó li falta el més important: l'Administració no va escatimar en despeses i en muntar la impressionant piscina, però no inverteix en el bàsic, que és el capital humà", explica Juan Luis Escudero, responsable de presons del sindicat CSIF.

Un exemple: la presó té 65.636 metres quadrats i 618 cel·les distribuïdes en set mòduls. A cada mòdul hi ha cinc aules per a formació, on s'havien de realitzar classes i tallers. Doncs bé, aquestes aules "no s'utilitzen perquè no hi ha educadors, psicòlegs o juristes", afegeix el sindicalista. També Estrella Puig, delegada de CCOO, és crítica amb l'Administració. "Falta personal. Si hi ha una sola incidència amb un funcionari, està tan just el servei que el tema es descontrola ". La presó disposa d'moderníssims controls de seguretat, amb càmeres a totes les portes. Aquestes càmeres es controlen des de les garites on s'han d'ubicar els funcionaris. Però hi ha tan pocs que els d'una garita han d'obrir portes que corresponen a una altra garita. I així, no tenen càmera que els enviï imatges i no saben a qui obren o tanquen una porta.

Una situació il·legal sens dubte

"Les cabines de búnquer des de les que es controlen els accessos als mòduls s'obren a cegues i això posa en perill la seguretat, no només dels propis interns sinó dels treballadors de la presó", denuncia Escudero. La presó està a meitat de la seva capacitat i a ella es va traslladar la plantilla de l'antiga presó de Tarragona, més alguns funcionaris de Barcelona. Però, tot i així, com és molt més gran que l'anterior presó, necessita molt més personal. "El dèficit diari per cobrir els tres torns és de 50 funcionaris", remata el dirigent del CSIF. A hores d'ara, el nombre total de persones que hi treballen és de 200 per a una població reclusa de 400 interns. Però el repartiment de tasques és tal que de vegades un sol funcionari ha de tractar amb un mòdul de 50 interns o ha de fer funcionar dues cabines de control de diferents mòduls.

Moment del trasllat de presos des de l'antiga presó de Tarragona al centre de Mas d'Enric. (EFE)

No obstant això, hi ha una altra situació molt greu: Puig assenyala que encara queden quatre mòduls buits, entre ells un de joves. I els reclusos joves es barregen amb els adults. "És una situació il·legal per llei", subratlla. Escudero afegeix que "els joves han d'estar separats. Se'ls havia de tenir en un mòdul, però estan barrejats amb els adults, violant el reglament ". Per aquest dirigent sindical, "la presó està a la meitat de la seva capacitat, però ja en la primera fase es va obrir en precari". I la cosa va de mal en pitjor. Si s'obrís un mòdul exclusivament per a joves, es necessitarien, almenys, tres funcionaris més per torn. I són tres torns al dia.

A finals del mes de maig, sis mesos després de la seva inauguració, va ocórrer el primer incident greu: els interns es van plantar i es van negar a entrar al menjador en protesta per la mala qualitat del menjar. Dies després, en la matinada del 7 de juny, un reclús va calar foc al seu matalàs, també en protesta pel menjar. Aquella nit havia sol vuit funcionaris treballant i no van poder evitar el greu incident: 90 interns van haver de ser traslladats a l'pati-cinc van haver de ser ingressats a l'hospital de Santa Tecla per inhalació de fum. Arran d'aquest incident, CSIF ha denunciat "que als luxes que venien inherents amb el centre penitenciari de Tarragona seguirien problemes perquè era una presó feta des dels despatxos, amb una arquitectura efímera, luxes de principiant i cap consell dels professionals de presons ".

El 'imperi del terror'

El sindicat assenyalava que "a primera vista, Mas d'Enric sembla molt bonic perquè tot està pensat de cara a la galeria. La realitat és molt diferent i advertim del perill que suposa que moltes dependències del centre es troben sense ventilació natural. Què passaria si fallessin els sistemes de ventilació en el mes d'agost? Tot passa per construir un centre penitenciari com un hotel resort en lloc de prioritzar la seguretat i les condicions laborals dels treballadors penitenciaris ".

L'expresident de la Generalitat Artur Mas. (EFE)

CSIF va fer pública recentment una altra protesta, amb manifestació davant la presó inclosa. "Falta de personal, manca de valoracions psicosocials establertes per llei, il·legalitat en la convivència de mòduls [conviuen en els mateixos mòduls joves i adults], manca de llibertat sindical i el despotisme i nepotisme de la gerència són algunes de les reivindicacions dels treballadors d'aquest centre, que diuen treballar sota el 'imperi del terror ", deia un comunicat d'aquest sindicat.

Estrella Puig reconeix que "hi ha problemes amb el gerent, que és també el responsable de relacions humanes. Aquest senyor concedeix dies als funcionaris i regula les vacances i les festes al seu gust. Si vas a demanar els dies que et corresponen per llei, posa traves i el que fa són resolucions arbitràries depenent de si li caus bé o malament. Manté una relació dèspota amb la plantilla, quan ha de comprendre que no treballem per a ell, sinó per a l'Administració. Jo sóc una funcionària de la Generalitat, no d'aquest senyor ".

L'Administració no va escatimar en despeses i en muntar la impressionant piscina, però no inverteix en el bàsic, que és el capital humà

Els sindicats CCOO, CSIF i IAC-CATAC van signar un comunicat conjunt on acusaven a l'alt càrrec de la presó de capritxós, "que aprova i denega vacances i hores d'assumptes personals segons li ve de gust o segons qui li ho demani, que coacciona interins per que renunciïn a les vacances [irrenunciables per llei], que denega hores sindicals, protegides per llei orgànica, que es treu de la màniga normatives que no li corresponen, arribant al punt d'exigir en una de les normatives que qualsevol petició fora del quadrant mensual se li demani directament a ell, al seu despatx, de 14 a 15 hores, com si no hi hagués una oficina de gestió de relacions humanes, amb quatre funcionaris, una encarregada i un cap ".

¿Represàlies amb els crítics?

També hi ha problemes per la destitució d'un delegat de CCOO que era cap d'unitat. Aquest delegat va anar a l'escola de Mollet, "i no només això: ha estat formador de funcionaris fins i tot. Ara diuen que no està capacitat per al lloc. El que passa és que, quan va arribar i al veure les deficiències que hi havia a la presó, va protestar i va demanar reformes i més personal. És a dir, de cop i volta es va convertir en incòmode per a l'Administració ", explica Estrella Puig. Els sindicats acusen directament al responsable de relacions humanes d'haver cessat a aquest delegat i ara pretendre cessar "com a coordinadora de guàrdia" a una altra delegada sindical, "cosa per a la qual no té cap competència, atès que és un càrrec que han de triar els companys de guàrdia ". A més, subratllen, "admet sense cap tipus de pudor que vol coordinadors afins a ell, que li facilitin la feina. El que faltava és que, ara, alguns funcionaris li hagin de fer la feina bruta ", diu un comunicat conjunt de les centrals sindicals.

Des de la Generalitat s'admet que hi ha manca de personal. "Sabem que hi ha queixes del personal, que escoltem amb interès. I quan ens arriben aquestes queixes, les analitzem i tenim en compte les seves aportacions per millorar el funcionament de les presons ". Neguen, però, problemes amb el directiu de Mas d'Enric i molt menys que hagués represàlies contra el delegat de CCOO. "Els càrrecs no tenen res a veure amb l'afiliació sindical de cadascú", responen lacònicament a les acusacions que es fan des dels sindicats

1 comentario:

  1. Que busca un préstec? Per reiniciar les seves activitats per a la realització d'un projecte, per comprar un apartament, però per desgràcia, el banc li demana a les condicions que són incapaços de omplir-se. Ara més preocupació per a vostè, servei de finançament privat ha salvat la vida amb un préstec de 35.000 euros per reactivar el meu projecte. La meva alegria és tan gran, per què comparteixo aquest missatge i si realment estar en necessitat, no dubteu a enviar la seva sol·licitud a través de l'adreça de correu electrònic per obtenir més comprensió per tal de tenir la solució als seus problemes com jo .
    Correu electrònic: damienteveu@gmail.com

    ResponderEliminar