martes, 21 de marzo de 2017

El Parlament paga quatre vegades més als partits que el Congrés

Resultado de imagen de convergencia civica catalana

Convivència Cívica Catalana denuncia que es tracta d'una "finançament encoberta" que multiplica les ajudes de la resta de cambres autonòmiques. Els va subvencionar l'any passat amb 15,8 milions, 117.318 euros per diputat, davant els 26.609 euros de la Cambra Baixa.

Les subvencions que reben els partits polítics, així com el sou que cobren els diferents càrrecs públics a Espanya, solen ser objecte de polèmica i de debat. El focus s'ha aguditzat en els últims anys a causa del desinterès de la societat cap a la política, la crisi econòmica i el naixement de noves formacions. Doncs bé, segons l'anàlisi de les xifres corresponents a l'últim exercici complet, el de 2016, la Cambra que més gasta en subvencions als grups polítics és la de Catalunya. I ho és per molta diferència.

El Parlament català va dedicar l'any passat 15,8 milions d'euros a subvencions als grups de la Cambra. És una quantitat molt superior no només a la qual reserven altres parlaments autonòmics en els seus pressupostos, sinó a la que apareix a les Corts.

Atenent a la mida de cada cambra, el Parlament català gasta més de 117.000 euros per cada diputat. Una xifra més de quatre vegades superior a la del Congrés (26.600 euros per diputat) i a la del Senat (25.600 euros per cada parlamentari). O dit d'una altra manera: el Parlament paga als partits el mateix que el Congrés i el Senat junts, malgrat que el primer té 135 escons i els altres dos sumen 616.

Les quantitats que cada cambra reparteix entre els partits que la integren estan subjectes a la discrecionalitat de cada parlament. I si la diferència és gran en la comparació de Catalunya amb l'àmbit nacional, una cosa semblant passa i nivell autonòmic. No tots els parlaments regionals són igual de generosos. Per darrere del català se situa la Cambra andalusa amb una quantitat alta (10,7 milions), però la tercera ja és la madrilenya amb només 4,3 milions. La resta destina al pagament als seus grups parlamentaris menys de quatre milions d'euros anuals, una quarta part que el Parlament català.

Subvencions parlaments autonòmics

Aquestes dades apareixen recollides en un informe de Convivència Cívica Catalana, una coordinadora d'entitats cíviques i ciutadans que busca promoure el respecte als drets i llibertats fonamentals de les persones, fomentar les virtuts cíviques i enfortir els valors democràtics. El seu estudi ha emprat com a font d'informació dels pressupostos d'ingressos i despeses de les pròpies assemblees autonòmiques i de les Cortes.Junts pe

Els números generals també situen el Parlament al capdamunt del podi, amb un pressupost de 51,9 milions d'euros el 2016, molt per sobre de qualsevol altra cambra autonòmica. En la ràtio de diners gastats per diputat, els parlaments del País Basc, Catalunya i Andalusia superen, per aquest ordre, al conjunt de les Corts. Tots els altres estan per sota.


Sobre els elevats pagaments als grups a Catalunya a través de subvencions, «podria considerar-se que després d'aquestes xifres tan generoses de transferències de la Cambra catalana, molt superiors a les de la resta de parlaments autonòmics i fins i tot de les cambres parlamentàries nacionals, hi ha un finançament encoberta dels partits polítics catalans i, en particular, dels nacionalistes, aquells que gràcies a una Llei Electoral beneficiosa per als seus interessos són majoritaris des de l'inici de la democràcia a la Cambra autonòmica », segons denuncia Jesús Sanz en el seu informe per Convivència Cívica catalana.

En el marc d'aquest repartiment de subvencions, Junts pel Sí va recaptar el 2016 una quantitat de més de 7 milions d'euros. El segueixen a continuació Ciutadans (2,9 milions), el PSC (1,9 milions), Catalunya Sí que és Pot (1,3 milions), el Partit Popular (1,3 milions) i, finalment, la CUP, amb 1,2 milions. L'assignació a Junts pel Sí que és, per exemple, més elevada que la que reben tots els grups de l'Assemblea de Madrid conjuntament.

Més encara, els 62 diputats de Junts pel Sí reben per les seves activitats en una Cambra autonòmica una quantitat més elevada que els 285 diputats de PP, PSOE i Podem junts per les seves activitats al Congrés: 7 milions enfront de 6,5. L'informe llisca en les seves conclusions que aquestes «quantitats tan desmesurades que reparteix la Cambra autonòmica catalana semblen indicar que no es destinen només a activitats parlamentàries, sinó directament a finançar als partits polítics per a un altre tipus d'activitats». Les subvencions de diners públics són el principal pulmó financer de tots els partits.

1 comentario:

  1. Que busca un préstec? Per reiniciar les seves activitats per a la realització d'un projecte, per comprar un apartament, però per desgràcia, el banc li demana a les condicions que són incapaços de omplir-se. Ara més preocupació per a vostè, servei de finançament privat ha salvat la vida amb un préstec de 35.000 euros per reactivar el meu projecte. La meva alegria és tan gran, per què comparteixo aquest missatge i si realment estar en necessitat, no dubteu a enviar la seva sol·licitud a través de l'adreça de correu electrònic per obtenir més comprensió per tal de tenir la solució als seus problemes com jo .
    Correu electrònic: damienteveu@gmail.com

    ResponderEliminar