domingo, 12 de marzo de 2017

¿Esborrar el record a les víctimes és complir amb la memòria històrica?El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) després d'insistir en els ajuntaments de Bilbao i Sansebastián perquè es col·loquessin unes unes plaques recordatriosde qui van ser assassinats en els seus carrers, ha optat per col·locar-les pel seu compte en la matinada de dissabte un total de 14 distintius a Sant Sebastià i 48 a Bilbao, a les façanes dels edificis on van ser assassinats per les bandes terroristes d'ETA més 3 per la Triple a i una del GAL.

Amb aquesta iniciativa, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme, que ja ha denunciat en diverses ocasions l'assetjament als guàrdies civils, els homenatges a sanguinaris etarres i la humiliació a les víctimes al País Basc amb la complaença de les institucions públiques que no apliquen les polítiques de prevenció de la radicalització, ha assenyalat que "materialitza" la promesa "incomplerta" del consistori donostiarra de posar aquests distintius si comptaven amb el permís dels familiars dels assassinats, segons un comunicat de l'associació.

L'Ajuntament de Sant Sebastià i de Bilbao governats pel PNB, s'han afanyat a anunciar que retiraran les plaques instal·lades per perquè "incompleixen" la normativa municipal, Per la seva banda, l'alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, ha declarat: «Aquesta actitud no és de rebut. Quan tota la societat va manifestar ahir la seva voluntat de reconeixement cap a les víctimes i d'avançar cap a un futur en pau elaborat de forma conjunta sobren les actituds provocadores com la viscuda aquesta nit », ha manifestat Aburto a través d'un comunicat.

El primer edil ha subratllat a més que Bilbao és una ciutat «referent de democràcia, complidora amb la llei de Memòria històrica, que treballa per ser una ciutat de profunds valors de respecte i solidaritat i que treballa en el reconeixement a les víctimes de tota mena» .´

Caldria preguntar-li al Sr. Aburto que entén ell per les paraules: futur de pau, actituds provocadores, futur de pau, memòria històrica (o perdre la memòria) ...

"Bilbao i Sant Sebastià són escrupolosos per aplicar la llei contra les víctimes, però no per evitar homenatges a etarres en els seus carrers", ha comentat la presidenta del col·lectiu, Consuelo Ordóñez, que no ha dubtat a assenyalar que si les plaques són retirades les "tornaran a col·locar". Covite, ha advertit l'alcalde de Bilbao que si es retiren les plaques que durant aquesta nit han instal·lat a la capital biscaïna «les tornarem a col·locar».

No hay comentarios:

Publicar un comentario