jueves, 23 de marzo de 2017

Els viatges dels euroapestats Puigdemont i Romeva, per les cancelleries mundials

Puigdemont y Romeva, durante el acto independentista en Bruselas

Puigdemont i Romeva, durant l'acte independentista a Brussel·les

Hi va haver un temps en què els presidents de la Generalitat eren rebuts en les cancelleries de mig món. Jordi Pujol es citava amb Helmuth Khol o amb Geroge Bush a la Casa Blanca; José Montilla va arribar a entrevistar-se amb el líder italià Romano Prodi i Pasqual Maragall, amb el president turc Recep Tayip Erdongan. Avui passa tot el contrari: els dirigents internacionals eviten als representants del Govern català i el seu programa intensiu per donar a conèixer el projecte de referèndum.

Eslovens i cambodjans aquesta és la ciutadania a la qual es dirigeix ​​Romeva per vendre el projecte sobiranista de Catalunya des que va ser nomenat conseller en d'Exteriors de la Generalitat al gener de 2016. Des d'aquesta data, l'únic ministre amb el qual ha pogut fer-se la foto és Vong Sauth, titular d'Afers Socials de Cambodja que va visitar Barcelona el maig passat per signar convenis de cooperació. El Departament de Relacions Exteriors i Transparència de la Generalitat sosté quela major part del treball de Romeva es basa en "reunions discretes que no es publiciten". Però encara que l'oposició al Parlament ha reclamat en nombroses ocasions que la seva agenda i els seus contactes es facin públics, fins a la data no hi ha hagut sort.

En l'últim any el contacte oficial dels Estats amb la Generalitat s'ha circumscriu gairebé exclusivament a les trobades de Romeva i dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont amb les ambaixades a Espanya. El moment internacional cimera de Puigdemont va ser una benvinguda d'urgència que va donar el 2016 al llavors primer ministre italià Matteo Renzi que va viatjar a Reus per honrar les víctimes italianes de l'accident de trànsit de Freginals. Puigdemont no va parlar amb Renzi d'un altre assumpte.

Durant 2016, Romeva va realitzar un total de 87 viatges en quatre continents en una cursa frenètica per internacionalitzar el procés independentista. Molts quilòmetres per demostrar el buit internacional que rep la Generalitat fora de Catalunya. Un estrepistoso silenci que es va iniciar fa quatre anys quan el llavors president de la Comissió Europea, Durão Barroso, es va negar a rebre el president Artur Mas. Un any després, Barroso va rebutjar la intervenció de Brussel·les en el referèndum d'independència per ser un assumpte intern espanyol.

Un dels majors fracassos internacionals el protagonitzava Mas en un viatge a Nova York a l'abril de 2015. El periple es va limitar a una conferència universitària, una visita a la Zona Zero sense presència d'autoritats locals i un sopar amb la comunitat catalana a la qual el participant més rellevant va ser Arturo Sarukhán, exambaixador de Mèxic als Estats Units i membre del consell consultiu del Diplocat.

Pel que fa a Puigdemont seus dos grans fites internacionals es van produir a França amb un acord de cooperació econòmica amb la presidenta de la regió Illa de França i una reunió similar a Narbona amb la presidenta de la regió d'Occitània.

Segueixen ampliant el nombre de "ambaixades"

Junqueras, Puigdemont y Romeva en Bruselas.

Junqueras, Puigdemont i Romeva a Brussel·les.

El fracàs de Romeva amb la nova 'Ambaixada de Catalunya' a Lisboa passa desapercebuda pel Govern lusità, que reconeix a l'ambaixador espanyol com a interlocutor únic. Catalunya va inaugurar la seva nova Delegació a Lisboa en un acte presidit per Raül Romeva, excandidat de Junts pel Sí per a les eleccions al Parlament i actual conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència del Govern. Situada al centre de Lisboa, es tracta de la vuitena oficina d'aquestes característiques establerta per la Generalitat a l'estranger, sumant-se a les ja obertes a Washington, Brussel·les, París, Berlín, Londres, Roma i Viena.

Portugal pren les seves excel·lents relacions diplomàtiques amb Espanya molt seriosament, i només opera a través dels canals oficials. Específicament qüestionat sobre les interaccions que el Govern lusità podria tenir amb la Delegació de la Generalitat, el Ministeri d'Afers Exteriors va emetre una curta resposta escrita en què va deixar palès que "l'únic interlocutor de l'Estat portuguès en les relacions bilaterals amb Espanya és el estat Espanyol, representat a Lisboa exclusivament a través de l'Ambaixada d'Espanya ".

Davant els representants de la premsa lusitana i espanyola, convocats en un saló presidit per un retrat oficial del president Carles Puigdemont, Romeva va parlar de la necessitat d ' "enfortir la col·laboració entre governs i institucions", i de voler "treballar més amb les autoritats portugueses , en comunicació directa, sense intermediaris ".

No van ser pocs els periodistes que van somriure en sentir aquesta declaració, ja que a ningú li va passar desapercebut que l'acte havia tingut èxit mediàtic, però a nivell institucional es tractava d'un fracàs estrepitós: l'absència de representants de les institucions portugueses era notable. Per molta voluntat d'estrènyer llaços, ni un sol polític portuguès va acudir a la inauguració.

La Conferència a la UE

El més vergonyós va ser la conferència de Puigdemont i Junqueras davant 350 persones en una de les sales més grans del Parlament Europeu, que van aconseguir omplir de funcionaris del grup polític, empleats de la "ambaixada" a Brussel·les mes grups d'escolars, periodistes i polítics portats exprofés amb avió des de Catalunya

Les institucions de la UE van respondre al president de la Generalitat amb el silenci. El portaveu de la Comissió, Margaritis Schinas, ha dit aquest dimarts que coneixia la celebració de la conferència però ha evitat qualsevol valoració. Això sí, ha confirmat que Puigdemont no ha demanat reunir-se amb el president Jean-Claude Juncker ni amb cap altre comissari.

També el Parlament Europeu es va desvincular de la conferència i ha deixat clar que no es tracta d'un acte institucional sinó d'una iniciativa organitzada per eurodiputats. Puigdemont no s'ha reunit amb el seu nou president, Antonio Tajani.

No hay comentarios:

Publicar un comentario