domingo, 5 de marzo de 2017

Objectiu: que el TC no tingui temps de prohibir la consulta

ECD

Carles Puigdemont i Raül Romeva.

La maniobra oculta de Puigdemont per enxampar per sorpresa al Constitucional

Presentarà en un mateix dia i sense avís les tres iniciatives per al referèndum: reforma del reglament del Parlament, Llei de Transitorietat, convocatòria de la consulta

Carles Puigdemont vol passar a la història com el president de Catalunya que va aconseguir celebrar el referèndum d'independència lliurant-se del veto del Tribunal Constitucional. Un objectiu que, a priori, sembla impossible però en el que ja ha començat a treballar. La reforma del reglament del Parlament és el primer pas d'un pla que ha dissenyat amb la màxima discreció.

Dimarts passat, Carme Forcadell i els representants de Junts pel Sí a la Mesa del Parlament van tirar endavant, malgrat el criteri en contra de l'oposició i dels lletrats de la Cambra, una resolució perquè es voti en una sessió plenària la reforma de l' reglament que ara regeix l'activitat parlamentària.

El canvi que es va a introduir en l'actual ordenament del Parlament afectarà a l'article 135. I, en la nova redacció, s'establirà el següent:

- "A sol·licitud del grup parlamentari promotor i d'acord amb la Junta de Portaveus, es pot proposar que una proposició de llei sigui tramitada directament en lectura única. La tramitació en lectura única ha d'ésser acordada pel ple del Parlament ".

D'aquesta manera, qualsevol proposició de llei registrada es pot votar de forma automàtica en una sessió plenària després de ser llegida i sense cap tipus de tramitació prèvia, com la presentació d'esmenes. Aquest mecanisme pot permetre, entre altres coses, l'aprovació exprés de les anomenades "lleis independentistes" per sorpresa, sense avís previ.

Presentació sorpresa de la Llei de Transitorietat ...

En concret, tal com ja s'ha apuntat després de la maniobra de Forcadell, el govern de Junts pel Sí vol aprovar, mitjançant aquesta fórmula de lectura única, la Llei de Transitorietat, que oficialitzarà la ruptura amb l'Estat prèvia a la celebració del referèndum independentista. Puigdemont, però, no ha informat sobre quan presentarà aquesta proposició de llei.

Doncs bé. Segons expliquen a El Confidencial Digital fonts coneixedores dels plans del president, la idea d'Puigdemont és presentar aquesta proposta de llei "just a continuació" que s'hagi aprovat la reforma del reglament del Parlament.

Junts pel Sï pretén registrar la Llei de Transitorietat al Parlament en el mateix dia que es debati el canvi del reglament per a, en base al nou ordenament jurídic de la Cambra, demanar la lectura única d'aquesta proposició de llei i, a continuació, sotmetre-la immediatament a votació.

El registre de la mateixa, a més, es durà amb absoluta discreció. No se sabrà, de fet, fins que un diputat d'JxSí informe sobre això en el ple del Parlament la presidenta Carme Forcadell i exigeixi la seva tramitació exprés. D'aquesta manera, s'explica des de Catalunya, "el Tribunal Constitucional no podrà vetar la llei perquè es registrarà i aprovarà en tot just unes hores".

... I convocatòria de referèndum aquest mateix dia

Però el plat fort d'aquesta jornada parlamentària arribarà després. I és que, un cop aprovada la reforma del reglament de la Cambra i la proposició de llei de Transitorietat, Carles Puigdemont signarà el decret de convocatòria del referèndum independentista.

El president es empararà en la llei recentment recolzada pel Parlament, unes hores abans, per afirmar que la consulta "és legal perquè s'ajusta a la llei".

Una llei que, en haver-se aprovat amb tan poc marge de temps, no hi haurà pogut ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Des d'aquest moment, el TC tindrà dos fronts oberts: la mateixa Llei de Transitorietat i el decret de convocatòria del referèndum.

Sense marge de maniobra

L'objectiu, per tant, és deixar al Constitucional sense marge de maniobra i que no pugui tirar per terra la legislació aprovada a la Cambra i la pròpia celebració de la consulta. Una fita que no es va poder complir el 2014. Llavors, segons admet l'actual govern de la Generalitat, l'estratègia va ser errònia.

Des del executiu de Carles Puigdemont es recorda que dos anys abans de la convocatòria del 9-N, el Parlament ja havia aprovat una resolució en favor del referèndum i es va posar en marxa l'elaboració de la Llei de Consultes, que no es va aprovar fins al setembre de 2014. per tant, afirmen, el Govern central va tenir temps de sobres per recórrer i el TC per actuar.

La situació ara és diferent. El TC, com és previsible, actuarà contra la Llei de Transitorietat i la convocatòria del referèndum. Però des de la Generalitat s'insisteix: "va a tenir poc temps" i d'aconseguir frenar la consulta, serà "un autèntic escàndol".

https://www.facebook.com/elconfidencialdigital.ecd/videos/966166216853284/

No hay comentarios:

Publicar un comentario