jueves, 30 de marzo de 2017

"Madurazo" judicial a Veneçuela


S'ha consumat un cop d'estat a Veneçuela. Nicolás Maduro ha utilitzat al Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) i aquest assumirà completament la responsabilitat de les competències parlamentàries, a causa de la situació de "desacatament" que persisteix en l'Assemblea Nacional que va sortir escollida fa 15 mesos.

En la sentència 156 de la Sala Constitucional, publicada aquest dimecres, es declara la "omissió inconstitucional parlamentària" i s'adverteix "que mentre persisteixi la situació de desacatament i d'invalidesa de les actuacions de l'Assemblea Nacional, aquesta Sala Constitucional garantirà que les competències parlamentàries siguin exercides directament per aquesta sala o per l'òrgan que ella disposi, per vetllar per l'Estat de Dret ".

El text indica que sobre la base de l'estat d'excepció, "el Cap d'Estat pot modificar, mitjançant reforma, la norma objecte d'interpretació, en correspondència amb la jurisprudència d'aquest Màxim Tribunal". En base a això el Suprem de Veneçuela assumeix les competències de l'Assemblea Nacional, controlada per l'oposició. El Tribunal estableix que la càmera no podrà modificar les decisions de l'Executiu de Maduro, que només ha d'informar a la cort.

Resultado de imagen de borges asamblea nacional

Des de l'oposició veuen aquest pas com un autèntic cop d'Estat. En declaracions a Infobae, el president del Legislatiu, Julio Borges, president de l'Assemblea Nacional, va denunciar que el govern del president Nicolás Maduro i el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) van donar un cop d'Estat. "A Veneçuela, Nicolás Maduro va donar un cop d'Estat. La diferència d'aquestes dues sentències amb les anteriors és que aquestes li atorguen totes les competències a Nicolás Maduro per fer el que li doni la gana: endeutar-se amb qui vulgui, contractar a qui vulgui i perseguir els que li doni la gana ", va dir el parlamentari en referència a la sentència 156/2017 de la Sala Constitucional, que assumeix les competències parlamentàries a causa de la situació de "desacatament" de l'Assemblea Nacional.

Jesús Torrealba, exsecretari general de la Taula de la Unitat Democràtica (MUD), va apuntar al diari peruà El Comercio que "ara és el propi règim el que demostra amb fets el caràcter no democràtic de la seva gestió". Va afegir que "la sentència del Suprem pràcticament dissol al Poder Legislatiu i amenaça amb donar-li poders imperials al senyor Maduro de produir-se el que ells anomenen un 'estat de commoció'".

L'actualitat política dels últims dies a la regió s'ha centrat en la reunió de l'Organització d'Estats Americans (OEA) a Washington per discutir la situació a Veneçuela i analitzar la possibilitat d'activar i la Carta Democràtica per suspendre a Caracas l'organisme i pressionar el seu règim perquè faci els passos esperats cap a unes eleccions que segueix negant. Aquesta iniciativa va ser proposada i impulsada pel propi secretari general de l'organisme, Luis Almagro, qui fa uns dies va afirmar que "Veneçuela és un país enfonsat en la repressió".

El passat dia 25, L'OEA havia votat l'expulsió de Veneçuela d'aquesta organització ha fer cas omís dels requeriments de democratització del país després de la sol·licitud feta per 18 països membres. L'ordre del dia es va aprovar finalment amb 20 vots, 11 en contra, dues abstencions i una absència. Els països que van votar per aprovar l'ordre del dia van ser: Argentina, Bahames, Barbados, Belize, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Estats Units, Guatemala, Guyana, Hondures, Jamaica, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú Santa Lucía, Uruguai. .

De moment no hi ha cap reacció des de l'estranger a aquests fets que des de Veneçuela es considera un cop d'estat. Des de fa 60 anys Veneçuela no havia patit un cop contra un dels seus poders i institucions. Ha assenyalat que ja no només es tracta d'anul·lar tot el que fa l'Assemblea Nacional, si no d'usurpar totes les seves competències, permetent que puguin aprovar noves «sentències-lleis» que li donin més poder al dictador per seguir danyant al poble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario