viernes, 17 de marzo de 2017

ETA - L'enèsim anunci de la seva irrellevància

Els tres encaputxats que van anunciar un "alto el foc permanent" d'ETA, el 10 gener 2011

Obligada pels èxits continuats de la policia i sense cap possibilitat operativa i davant la necessitat de donar un cop d'efecte davant la societat basca, ETA ha anunciat que per al 8 d'abril dins un gegantí acte propagandístic realitzarà un desarmament unilateral que ve anunciant de manera injusta des de 2010. No han anunciat la dissolució de la banda

Tot va quedar reduït a l'entrevista en el citat rotatiu francès al dirigent del moviment ecologista i social «Bizi!», Jean-Noël Etcheverry, «Txetx», que va ser detingut amb altres quatre representants associatius el passat 16 de desembre a la localitat bascofrancesa de Louhossoa al costat d'un dipòsit d'armes d'ETA que, segons van afirmar, pretenien inutilitzar però no destruir. Interior va assegurar que volien destruir l'arsenal de la banda i esborrar proves.

Aquest individu va assegurar al rotatiu francès que «ETA quedarà totalment desarmada a la tarda del 8 d'abril», i va afegir que en el procés hi participaran diversos centenars de persones pertanyents a les organitzacions de la societat civil i càrrecs electes del País Basc francès.

 Alguns volen veure en això un «pas endavant» en la fi del malson; la realitat, es tracta de l'últim intent del grup criminal de fer d'aquest assumpte un gegantí acte de propaganda de cara a la seva clientela, Intenta fer del lliurament de les armes i no diu res de la seva dissolució, per seguir exercint pressió a l'Estat ia els propis presos, tota vegada que l'organització ja no és una amenaça real per a la seguretat.

La banda terrorista ha intentat ja en el passat diverses operacions propagandístiques de lliurament d'armes, algunes tan ridícules com la de 2014, quan uns presumptes «verificadors internacionals» van reconèixer a l'Audiència Nacional que els terroristes s'havien portat les mateixes armes que havien dit que lliuraven.

Una de les grans incògnites és saber quantes armes i explosius estan encara en poder dels etarres. Les fonts consultades asseguren que després de les últimes intervencions comptarien, en el millor dels casos per als terroristes, amb unes 150 pistoles i tres tones de material explosiu. Les primeres estarien ja rovellades, pel que haurien de ser de nou greixades perquè es poguessin utilitzar; i sobre el segon cal destacar que la majoria estaria caducat, la qual cosa li fa molt més inestable i per tant difícil d'utilitzar.

L'anunci del lliurament de les armes, d'altra banda, va ser acollit amb absoluta «fredor i tranquil·litat» per part dels responsables de la lluita contra el terrorisme que tenen molt present que encara queda força feina per fer per tancar definitivament aquest capítol. «Nosaltres seguirem en la mateixa línia; si al final fan alguna cosa en aquest sentit, el que encara no està clar en no haver anunci oficial, serà, simplement, perquè la pressió de les forces de seguretat espanyoles i franceses els ha obligat a això ».

Avançant-a l'anunci de la banda terrorista, el líder de Sortu, Arnaldo Otegi, ha comentat que "donem tota credibilitat a la notícia del desarmament d'ETA", i intentant sumar-se a aquest acte de propaganda el lehendakari Íñigo Urkullu també ha donat credibilitat al desarmament d'ETA en un curt termini perquè, entre altres coses "hem contribuït a aquesta opció i ha reclamat als governs espanyol i francès" maduresa "perquè" ajudin a aconseguir aquest objectiu "que ha considerat" històric ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario