domingo, 9 de octubre de 2016

El Consell Ciutadà de Podem

Íñigo Errejón y Pablo Iglesias en el Consejo Ciudadano de Podemos.
Íñigo Errejón i Pablo Iglesias en el Consell Ciutadà de Podem.

El Consell Ciutadà Estatal d'Podem, el màxim òrgan entre congressos, no va resoldre aquest dissabte cap dels debats oberts en el si de l'organització. Aquí segueixen on eren. Vius, amb les posicions marcades i enfrontades, i a l'espera que es prengui una decisió concreta sobre el full de ruta estratègica a seguir. La "implosió del PSOE" una setmana abans havia alleujat qualsevol necessitat o urgència de decidir ara.

No li va fer falta res a Pablo Iglesias per revifar la crisi interna que pateix Podem des de fa mesos. Semblava que després de la guerra al PSOE, a la formació dels cercles dels dirigents s'havien donat una treva, però el seu líder la va trencar aquest miércoles.Por això, lluny d'arribar a conclusions, Pablo Iglesias va aprofitar la cita per consagrar davant els membres de la direcció estatal seva determinació d'imprimir en Podem un gir encara més cap a l'esquerra.

Esglésies creu que el temps li ha donat la raó i que la seva duresa amb els socialistes va ser un encert davant les tesis defensades per membres del partit a prop de Iñigo Errejón més possibilistes. Ara, donen per fet que una abstenció del PSOE a un govern del Partit Popular els va a col·locar en el paper de l'oposició parlamentària. I això, segons el parer d'Esglésies, ha succeït gràcies al fet que es van mantenir "ferms davant dels socialistes". Si s'haguessin abstingut, expliquen, ara estarien ocupant un lloc "subaltern", en comptes del de l'oposició.

El gir d'Esglésies té un altre punt clau que encara està per concretar. La seva aposta passa per convertir les "aliances electorals" en "aliances polítiques", és a dir, a crear un nou «espai polític» amb IU. Encara està per veure amb quines implicacions, però la premissa és que vol encapçalar i acumular «una suma de militàncies de projectes i d'esforços».

Tot, per enfortir-se en un escenari que, segons Iglesias, implica reivindicar des d'aquest moment com el principal partit de l'oposició al PP i, per tant, negar-li al PSOE, al qual considera invalidat per fiscalitzar a Rajoy.

Iñigo Errejón

A diferència d'Esglésies, Errejón considera que seran alternativa al PP en la mesura que siguin capaços de generar "confiança" en les institucions, amb una agenda de transformació i de polítiques que doni respostes a "els sectors que avui necessiten més certeses i més seguretats ". Llavors ho seran.

En aquesta mateixa línia, hi va haver "moltes" altres veus que van defensar dins el Consell que "no hi ha transvasament automàtic" entre els votants del PSOE i Podem per la crisi socialista, sinó que hi ha "una oportunitat" d'aprofitar.

No obstant això, Íñigo Errejón advertir que "aquest títol no és automàtic ni caurà del cel pels errors d'altres", sinó que l'hi haurà de guanyar Podem a base del seu treball constant i aplicat en les institucions. "Depèn de la nostra virtut per representar els dolors però també les esperances existents", va reflexionar. Per no ser només una "força de resistència", sinó que també "de futur". Les espases han quedat enlaire.

No hay comentarios:

Publicar un comentario