martes, 18 de octubre de 2016

Matar el mort - Qüestió de sectarisme i provocació

La estatua ecuestre de Franco, con una «estelada» frente al Born
L'estàtua eqüestre de Franco, amb una «estelada» davant del Born

L'exposició que l'Ajuntament de Barcelona ha promogut al Born, vol evidenciar «la permissivitat amb els símbols de la dictadura i la impunitat del franquisme», en paraules del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello.

En aquest ànim s'enquadra l'exposició que inclou una estàtua eqüestre de Franco decapitat. A més del Franc eqüestre, que es va exposar al castell de Montjuïc fins al 2008 i que va patir una misteriosa i sense resoldre decapitació en els magatzems municipals. Esforç documental i econòmic: va sortir a licitació aquest estiu amb un cost de 34.000 euros més IVA.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, ha estat rebut amb crits de "feixista" i "nazi" quan ha arribat a la inauguració de l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà '. "Que es porti les escultures a casa", li han etzibat.

El grup de manifestants ha intentat entrar al Centre Cultural del Born quan Pisarello estava fent el seu discurs. Els agents de seguretat han impedit la seva entrada i han tirat a terra a una persona que portava un respirador.

Els manifestants han llançat un ou al cartell que acompanya l'estàtua de Franco i han col·locat en l'escultura una estelada i una pancarta on es podia llegir "Franco, ni al Born, ni enlloc. JNC". A la inauguració també ha acudit la regidora de la CUP, Maria Rovira, del PSC, Montserrat Ballarín i Alfons López Tena.

Perquè, ja a la tarda i després dels ous matiners, han arribat els xiulets i l'intent de boicot d'una vintena de membres de la Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), algun que altre crit de «nazis» i «feixistes» a Pisarello i el comissari de la mostra, una petita picabaralla entre un parell d'espontanis que muntaven guàrdia davant les estàtues i una pancarta en la qual podia llegir-se «Franco ni al Born ni enlloc».

"Si els sobiranistes pretenien que l'antic mercat del Born fos la zona zero de l'independentisme, amb constants referències a un tergiversat 1714, l'alcaldessa Ada Colau vol convertir-lo en la zona zero de l'guerracivilisme", afirma amb encert La Razón.

"Vol ser una crida a la reflexió, però el primer que ha provocat ha estat una pluja d'ous llançats amb punteria èlfica", afegeix David Morán a ABC.

"Jo entenc que es puguin produir actes de rebuig fruit de la incomoditat, però ens hauria d'incomodar encara més no conèixer la història de certs símbols i per què van ser tolerats durant tants i tants anys, fins i tot en democràcia", ha apuntat la mà dreta de Colau, Gerardo Pisarello, prestigiós antisistema reconvertit en historiador.

Si Franco va ser alguna cosa peculiar i un capítol negre de la nostra història que ja hauria d'estar oblidat, hi ha una esquerra descerebrada que ara governa Barcelona que a falta de projectes el treure al costat dels anys negres de són incapaços de superar la seva absència Ells que acudien aa les amb fe i no van ser capaços d'enderrocar-mentre vivia i no passa dia sense matar el mort i muntar espectacles perquè el temps ho deixi en el seu just lloc.

No van ser capaços de tirar-ho en vida i ara que porta més de 40 anys sota la sepultura s'acarnissen en actes miserables de mal gust mes propis de gent pertorbada, incapaç de mirar passar pàgina o mirar cap al futur.

L'escultura, que s'exhibeix decapitada -el cap va desaparèixer misteriosament el 2013 mentre romania en un magatzem municipal-, és una de les tres peces que articulen «Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà »,

La escultura, que se exhibe decapitada –la cabeza desapareció misteriosamente en 2013 mientras permanecía en un almacén municipal–, es una de las tres piezas que articulan «Franco, Victoria, República. Impunidad y espacio urbano», 

No hay comentarios:

Publicar un comentario