viernes, 7 de octubre de 2016

Tu al Suprem, jo ​​al Constitucional


Forcadell, en la compareixença de premsa | EFE


El Tribunal Constitucional ha ordenat a la Fiscalia que procedeixi penalment contra Forcadell. A més, el Suprem demana suplicatori al Congrés per procedir contra Homs per desobediència i prevaricació en el 9-N.

Va protestar el Govern, va reflexionar el Tribunal Constitucional, va impulsar la Fiscalia i romaníem ja durant quatre mesos a l'espera d'un nou pronunciament del Constitucional. Els onze magistrats que el componen han acordat per unanimitat "posar en coneixement de la Fiscalia l'actuació de la presidenta del Parlament de Catalunya". Tot i que el Ministeri Públic ja era conscient de l'incompliment per part de Carme Forcadell de la resolució que va declarar nul l'anomenat procés constituent, tant que va traslladar un informe assenyalant que el seu comportament "pogués tenir rellevància juridicopenal", amb abast per determinar.

El Constitucional tomba definitivament l'agenda per a la ruptura amb Espanya plantejada per Junts pel Sí i la CUP, que conté les tres fases "per a la desconnexió". El següent pas correspon a la Fiscalia, perquè, ara amb via lliure, "promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents". Els jutges també han contestat als lletrats del bloc rupturista que van demanar cautela en l'aplicació de les noves mesures amb què el Partit Popular va dotar al Constitucional de capacitat coercitiva. Recorden que "abans i després de la reforma tots els poders públics estaven i estan obligats al compliment del que resolgui el Tribunal Constitucional" i que "ja es trobava plenament facultat abans de la reforma per acordar mesures executives".

Es refereixen concretament a la possibilitat brindada per la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, sancionada per la majoria absoluta del Govern de Mariano Rajoy, per forçar el compliment de la llei. Inclouen suspensió de funcions a càrrecs polítics desobedients, multes de fins a 30.000 euros i l'obertura de la via penal amb suport de Fiscalia, escollida en aquest cas concret.

L'acte del Constitucional recull la successió de fets que han desembocat en aquest punt. La sentència de 2 de desembre de 2015, que va declarar nul l'inici del "procés rupturista" i la posterior desobediència de Forcadell, que comptava amb un avís previ i exprés de "el seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir" els mandats del Tribunal emanada del Parlament de Catalunya. L'Advocacia de l'Estat, representació legal del Govern, va plantejar un nou incident d'execució que els magistrats han resolt aquest dijous en Ple.

El Tribunal considera que en donar llum verda a l'anomenada agenda rupturista, el Parlament de Catalunya "eludeix els pronunciaments" i "ignora les advertències" prèviament acordades. Pel que s'entén una referència directa a les reaccions dels separatistes, els magistrats aclareixen que el desafiament té "efectes jurídics propis i no merament polítics", ja que implica "el reconeixement en favor del Parlament o del poble de Catalunya d'atribucions inherents a la sobirania superiors a les que deriven de l'autonomia reconeguda per la Constitució ".

El "procés constituent a Catalunya, dirigit a la creació d'un Estat català independent en forma de república", afegeix, entra en contradicció amb la primacia de la Constitució de 1978 i amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Amb una reflexió contigua: que l'autonomia parlamentària tampoc pot "servir de pretext" perquè la Cambra autonòmica "arribi a arrogar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional".

Pretensió de desobediència

El Constitucional creu que va existir desobediència, com resulta evident i com van manifestar entre altres José María Espejo-Saavedra des de Ciutadans. El Ple ha determinat que la successió temporal dels esdeveniments revela la "pretensió" de la Cambra autonòmica d ' "incomplir les resolucions del Tribunal Constitucional". Forcadell ho ha consentit elaborant l'ordre del dia al Parlament català a mida del bloc rupturista.

Com ja va passar en la suspensió provisional, la presidenta de la Cambra rebrà personalment aquesta notificació, al costat dels altres membres de la Mesa, el Secretari General, el president Carles Puigdemont i altres membres del Govern. El rebran sota un últim "advertència de les responsabilitats en què pogueren eventualment incórrer, del seu deure d'abstenir-se de complir les ordres, així com del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la nul·litat".

Carme Forcadell

En una roda de premsa improvisada i de poc més de 6 minuts la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell ha valorat la decisió del Tribunal Constitucional de deixar en mans de la Fiscalia la possibilitat de procedir penalment contra ella. Forcadell ha amenaçat amb "tornar-ho a fer" perquè considera la dirigent separatista que permetent la votació el passat 27 de juliol de la unilateralitat com a fórmula per a la "desconnexió" estava "complint amb el Reglament de la cambra" i per tant "fent el que tocava ".

Forcadell que ha anat més enllà alertant que "la democràcia està en joc" també enviava un missatge a l'Estat i al Tribunal Constitucional al qual amenaçava com "una mala notícia: no aconseguiran aturar-nos, no aconseguiran atemorir, no aconseguiran coartar la llibertat d'expressió en aquest Parlament, se seguirà parlant de tot ". En clau victimista, la dirigent independentista ha denunciat la judicialització de la vida política amb "amenaces a cop de tribunal als que utilitzen de forma barroera per evitar que no es parli dels temes que molesten".

En aquest punt, Forcadell ha advertit que a la cambra de tots els catalans es podran seguir presentant totes les iniciatives que es consideri que són favorables a la ruptura amb España.Tanto és així que la Mesa del Parlament de majoria independentista ha tombat les al·legacions de Ciutadans, PP i PSC per impedir que es voti el referèndum unilateral i l'anomenat Procés Constituent i el portaran al debat de Política General d'aquest dijous. Després de l'avís del Constitucional, és ara la Fiscalia la que ha de decidir si és procedent impulsar un procediment penal contra Forcadell per un delicte de desobediència. La presidenta del Parlament català amenaça de seguir permetent a la cambra que es debati la desconnexió amb Espanya.

El Suprem, contra Homs

Mentre al Constitucional es resolia una desobediència a nivell parlamentari, el Tribunal Suprem s'ha pronunciat sobre una altra que s'hauria comès des del Govern català. L'Alt Tribunal ha demanat un suplicatori al Congrés a instàncies de l'instructor de la causa per procedir contra el portaveu rupturista Francesc Homs per la consulta il·legal del 9 de novembre de al 2014.
El Tribunal Supremo pide al Congreso el suplicatorio de Francesc Homs
Homs entrant de la junta de portaveus (Emilia Gutiérrez)

És el mateix procediment pel qual Artur Mas s'enfronta a nou anys i sis mesos d'inhabilitació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La causa en particular d'Homs s'instrueix al Suprem donada la seva condició d'aforat nacional i, d'acord amb aquest mateix privilegi, abans de procedir contra ell els jutges han de demanar permís al Congrés. Es coneix com suplicatori i, un cop sigui aprovat pels diputats, l'Alt Tribunal podrà demanar a la Fiscalia que elabori acusació pels delictes de desobediència i prevaricació que hauria comès amb el seu comportament "conscient, intencionat i d'indubtable transcendència" per garantir la celebració del referèndum rupturista declarat nul cinc dies abans pel Constitucional.

Al dia d'ahir sembla haver-se aixecat la veda contra els polític sobiranistes catalans que desobeeixen sistemàticament al Govern Central i desobeeixen les institucions judicials porten cinc anys anunciant per cada setembre una independència que són incapaços de dur a terme

No hay comentarios:

Publicar un comentario