sábado, 8 de octubre de 2016

Perill d'escissió al PSOE


Miquel Iceta, líder del PSC EFE

Augmenta la preocupació al PSOE per la resistència dels sanchistas a facilitar la investidura. S'ha comprovat que existia ja un pacte secret i ja tancat entre Pedro Sánchez, Podem, ERC i Convergència perquè es produís la investidura de Sánchez un cop salvat l'únic escull que quedava ni més ni menys que el Comitè de dissabte passat que va acabar amb la destitució de Sánchez. Miquel Iceta hauria estat l'artífex a Catalunya de dur a terme aquesta aliança. La formació de la gestora ha donat en orris al pla i ara el que es pot presentar una escissió entre PSC i PSOE.

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) que presideix Miquel Iceta ja ha informat a Javier Fernández, president de la gestora encarregada de conduir el PSOE fins al proper Congrés, que els seus set parlamentaris votaran en contra de la investidura de Mariano Rajoy per pura coherència: van ser els que van donar suport sense dissimular la posició que va mantenir fins al final l'exsecretari general Pedro Sánchez abans de la seva caiguda en el tempestuós comitè federal celebrat el dissabte, 1 d'octubre.

Ja hi ha també quatre diputats socialistes d'altres circumscripcions que han avançat el seu vot contrari, entre ells la saragossana Susana Sumelzo. La seva intenció era no assistir al ple d'investidura, però conscients que els membres del PSC sí que donaran la cara, estan estudiant si reconsideren la seva actitud. La preocupació a la gestora socialista és notòria ja que aquesta actitud pot provocar un efecte arrossegament en la resta dels diputats que donen suport a Sánchez, en total prop de 40. Mantenir unit al grup parlamentari és, precisament, una de les prioritats de Javier Fernández , com va poder constatar el passat dimarts durant la seva primera trobada amb els seus diputats a la comissió Constitucional del Congrés.

Javier Fernández té previst reunir el consell territorial, en el qual se sentin tots els barons regionals, abans de la Festa Nacional i convocar al comitè federal dissabte, 15, tot i que aquest dia el PSC celebra les seves primàries. El 15, doncs, s'espera que el PSOE anunciï la seva decisió d'abstenir en la investidura de Rajoy, pel que Felipe VIpodría obrir la ronda de consultes a partir de dilluns, 17. L'últim a acudir-hi serà el president del Govern a funcions, al qual presumiblement proposarà com a candidat a la investidura en comptar amb els suports suficients. Aquesta informació es la traslladarà el Rei a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que convocarà la sessió d'investidura per a l'última setmana de mes, molt probablement per al dimarts, 25.

Fonts del Govern en funcions informen que aquesta diligència del Rei a proposar a Rajoy com a candidat i la rapidesa amb la qual Ana Pastor actuarà en conseqüència, frenarà els moviments dels que dins del PP aposten per unes terceres eleccions

No hay comentarios:

Publicar un comentario