miércoles, 12 de octubre de 2016

Volar en català amb Wizz Air


Wizz Air.

Continua la polèmica pel doble canal que manté obert l'aerolínia Wizz Air per gestionar les incidències dels seus clients: una línia -gratis- atén en català i una altra -a 1,2 euros el minut- als castellanoparlants. La companyia acaba de ser denunciada per saltar-se la normativa.

Tot va començar amb una gravació emesa al programa 'Herrera en la Onda' de Cope, difosa posteriorment per la plataforma 'Dolça Catalunya', en què s'escolta una trucada al número d'atenció al client de Wizz Air destinat a catalanoparlants. En la conversa, el teleoperador arriba a perdre els nervis quan la dona li parla en castellà:

La trucada s'ha viralizado en xarxes socials, provocant tot tipus de reaccions. La companyia té oberts dos llits telefònics per a les reclamacions dels seus clients. Una exclusivament destinada a clients que parlen català, amb un nombre ordinari -gratuït-. L'altra, destinada a 'altres idiomes' inclòs el castellà, és un nombre 807 amb un cost mínim de 1,2 euros el minut.

L'aerolínia hongaresa Wizz Air es bota la llei en cobrar als clients que no parlin català, un procedir que és del tot irregular i contravé la normativa vigent en matèria de serveis d'atenció al consumidor, segons defensen diverses plataformes de consumidors. Una d'elles, FACUA, ha presentat una denúncia contra l'aerolínia. La normativa estableix que els telèfons d'atenció al client tenen l'obligació de prestar el servei en llengua oficial i han de ser gratuït

La acusen davant l'Agència Catalana de Consum i davant l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) d'utilitzar línies de tarifació addicional, cosa prohibida per la legislació actual en matèria d'atenció al client. Els usuaris a qui se'ls hagi cobrat per això poden presentar una denúncia personal i exigir la devolució de l'import d'aquestes trucades.

La normativa regional catalana també impedeix l'ús de telèfons 807 com el de Wizz Air. Així figura en el Codi de Consum català, que prohibeix expressament en el seu article 221-4 els números de tarifació addicional com "telèfons d'atenció a la clientela". A més, el Codi de Consum català -al·lega Facua-, indica en l'article 128.1 que les persones "tenen dret a ser ateses oralment i per escrit en la llengua oficial que escullin".

El fet que d'informació gratuïts en català només pot ser degut a que el Gobern de Catalunya ha fet valer la seva legislació, cosa que no ha fet l'Agència Espanyola de Consum o bé que l'operador (Un tal Alfred, sempre és el mateix) es pren l'assumpte molt a pit en favor de la causa catalana. De moment la companyia Wizz Air no ha fet cap comunicat públic referent a això.

No hay comentarios:

Publicar un comentario