lunes, 17 de octubre de 2016

El Saqueig d'Andalusia 155 - IDEA ... Un nou fons de rèptils

Resultado de imagen de agencia idea
Reunió de membres directius d'IDEA

Als greus casos de corrupció com els ETS, Cursos de formació etc investigats en Andalucia cal afegir un nou tema anomenat el cas IDEA amb un volum de defraudació institucionalitzada tan o mes gran que els citats. El jutge del Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla, Álvaro Martín investiga un presumpte delicte "massiu" en el finançament de l'agència IDEA de la Junta d'Andalusia. Les noves indagacions s'inicien després de la petició de la Fiscalia Anticorrupció.

Tota la premsa andalusa s'adona que ha estat l'encara magistrat de reforç -s'ha anunciat que cessarà en les seves funcions a final d'any-, el que ha obert diligències prèvies d'investigació per un presumpte delicte "massiu" en el finançament de la agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA); en concret, s'analitzarien transferències de finançament a aquest organisme des de diferents conselleries de l'Executiu autonòmic, al marge del programa 31-L, conegut com el "fons de rèptils".

IDEA està en el moll de l'major cas de corrupció de la història andalusa, com caixa pagadora dels ERO via transferències de finançament, que està investigant el jutjat d'instrucció 6 de Sevilla. Aquest escàndol acumula ja uns 250 investigats, entre ells els expresidents del Govern andalús Manuel Chaves i José Antonio Griñán i desenes d'alts càrrecs de la Junta.

El vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús, Toni Martí, ha recordat que la figura de la transferència de finançament està pensada per al traspàs de fons d'un departament a un altre de l'administració "gairebé sense control", tenint en compte, però, que només pot ser usada per a evitar pèrdues d'organismes dependents de l'administració, és a dir, per "tapar forats" o solucionar desequilibris pressupostaris.

Segons el PP, el macrocaso de l'agència IDEA demostrarà que el cas dels ERO no va ser un cas aïllat sinó una mostra de la manera de gestionar del PSOE a la Junta, una forma continuada d'eludir controls i actuar arbitràriament. Per als populars, aquesta és "la major investigació" a la qual es va a sotmetre a la Junta, i en el nou macrocaso es personaran com a acusació particular per "intentar desembullar tot aquest procés".

Així, "no es pot donar subvencions", ja que això, ha exposat Martín, contravé la llei, sent el mateix que va passar en el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents. Segons el parer dels populars, el fons de la qüestió podria constituir un "descomunal" 'fons de rèptils', amb l'arribada de diners des de diversos departaments de la Junta perquè el Govern andalús pogués gestionar fons "evitant el control de la Intervenció" .

Al macrocaso dels avals indeguts i irregulars, l'agència IDEA sempre ha estat present. Des de l'any 2008 IDEA ha concedit avals a un total de 153 empreses per un valor de 210 milions d'euros. El 2011, es va descobrir que moltes de les empreses que havien estat avalades per IDEA també havien rebut subvencions de la partida del 'fons de rèptils ". Per això, l'any 2012 només es concedissin dos avals per 11,2 milions, el 2013 no es va concedir cap. Però els diners causat pels avals no es recuperava.

La Cambra de Comptes, en el seu informe sobre els comptes de 2012 que va ser donat a conèixer en 2016, ja feia recomanacions a lDEA perquè revisés els seus procediments "per l'alt índex de fallits".

Amb aquestes diligències, confirmades en una providència datada el passat 5 d'octubre, el jutjat atén la petició de la Fiscalia Anticorrupció, realitzada a fi d'incorporar a les actuacions ja incoades amb anterioritat nova documentació d'interès sobre un cas que els populars consideren que pot ser "el més greu de tot si s'atén a la quantia del mateix".

I és que el PP-A ja va remetre un escrit al jutjat en 2011 en el qual s'analitzaven les liquidacions del pressupost de despeses contingudes en els comptes anuals de la Junta de 2001 a 2010, concloent que pel que fa als crèdits de les quantitats corresponents a transferències corrents i de capital que van servir de finançament al IFA-IDEA la quantitat ascendia a un muntant de 4.315.000 d'euros.

El jutge Álvaro Martín, als jutjats de Sevilla.

Del que ara es tracta, segons Martín, és de demostrar si el cas dels ERO va suposar alguna cosa "aïllat" o simplement es tracta del botó de mostra d ' "una forma de gestionar" al marge dels controls i durant "molts anys" .

Segons aquest informe de fiscalització, les entitats financeres van executar avals fallits pels quals va haver de respondre la Junta entre 2010 i 2013 per import de 82.440.000, dels quals l'Administració autonòmica tan sols ha aconseguit recuperar 9.110.000 (11 per cent). Les pèrdues reals, per tant, superaven els 73.330.000.

Serà, en tot cas, "la major investigació" a la qual es va a sotmetre a la Junta, i en la qual el PP andalús, ha confirmat la seva vicesecretari de Coordinació Política, es presentarà així mateix com a acusació en el seu paper de "carregar-nos de utilitat per a la ciutadania "i amb l'afany d '" intentar desembullar tot aquest procés ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario