martes, 11 de octubre de 2016

Embolic en el socialisme català


Davant la imminència de la fiscalització del termini perquè es convoquin noves eleccions la presidenta del Congrés ja ha anunciat la nova ronda de consultes del Rei dins el calendari per celebrar una nova sessió d'investidura que tindrà un atapeït calendari de cara a una possible investidura de Mariano Rajoy comença a aclarir-se. Si tot apunta que el Comitè Federal del PSOE, que cal que decideixi passar del 'no' a l'abstenció, pot celebrar-se el 23 d'octubre, el Rei ha convocat una nova ronda de consultes amb els partits el 24 i 25 d'octubre, el que situaria la investidura de Rajoy el 29-30 d'octubre.

Després de la ronda del Rei, anunciada ja per als dies 24 i 25, la successió lògica de dates passaria perquè la presidenta del Congrés convoqués ple per als dies 27 i 28. D'aquesta manera, el candidat se sotmetria a la primera votació de la Cambra , en la qual necessitaria demanar 176 vots a favor, el dia 28. en aquest moment, Mariano Rajoy només compta amb 170 vots. És per això que s'hauria de sotmetre a un segon escrutini, 48 hores més tard, en el qual ja només necessitaria de més sís que nos. En aquest escenari és al que resultaria decisiva l'abstenció dels socialistes.

Divisió al PSOE

El relat de l'abstenció sembla estancat en el PSOE i la direcció de la gestora semblava aquest dilluns fer marxa enrere de la seva voluntat feta pública. La setmana passada, el president Javier Fernández i el seu portaveu, Mario Jiménez, verbalitzaven ia l'abstenció com a forma d'evitar terceres eleccions, "el pitjor escenari possible", deien després de treure a l'àmbit del que és públic alguna cosa que fins ara s'escoltava només en privat . Però aquest dilluns reculaven evitant mullar-se sobre la posició que ha d'adoptar el Comitè Federal per tal de mantenir la neutralitat.

A hores d'ara només tres dels 17 dirigents regionals del PSOE ha reconegut que va a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy a la reunió del comitè federal que serà el proper dia 23, vuit dies abans de vèncer el termini per a la convocatòria de noves eleccions . Són Astúries, Andalusia i Extremadura. La resta on estan Madrid, Catalunya, País Basc, Galícia, Balears etc ... supedita canviar la seva no per l'abstenció, segons sigui la decisió final de l'esmentat comitè.

El relat de l'abstenció sembla estancat en el PSOE i la direcció de la gestora semblava aquest dilluns fer marxa enrere de la seva voluntat feta pública. La setmana passada, el president Javier Fernández i el seu portaveu, Mario Jiménez, verbalitzaven ia l'abstenció com a forma d'evitar terceres eleccions, "el pitjor escenari possible", deien després de treure a l'àmbit del que és públic alguna cosa que fins ara s'escoltava només en privat . Però aquest dilluns reculaven evitant mullar-se sobre la posició que ha d'adoptar el Comitè Federal per tal de mantenir la neutralitat.

L'andalús Mario Jiménez, portaveu de la gestora del PSOE, ja ha advertit als seus companys catalans que la seva postura ha de ser "coherent" amb la posició que decideixi el grup a nivell estatal, però no són poques les veus de les federacions que advoquen per mantenir la negativa i trencar la disciplina de vot si cal.

El PSC ja ha decidit votar no

Resultado de imagen de parlon iceta
El PSC vol seguir dient no a un Govern de Mariano Rajoy. Aquesta és la postura que tant Miquel Iceta com Núria Parlón, que aquest dissabte es disputaran el lideratge del partit català en primàries, de tal manera que sembla ser que Parlón qui va a ser la possible secretària general que Parlón serà encara més radical que Iceta de tal manera que ja s'estan realitzant reunions dels seus militants que faran seguiran per tot Catalunya per explicar un projecte de "socialisme no contaminat de nacionalisme" tal com pretenen els actuals actuals dirigents del PSC.


L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha coincidit amb Iceta en el seu rebuig a investir Rajoy com a president del Govern, pel que ha descartat que els diputats del PSC al Congrés s'abstinguin per possibilitar-ho si surt vencedora de les primàries. Per Parlon, seria incoherent que el PSOE s'abstingués per permetre que hi hagi un Govern «tacat de corrupció, que ha retallat drets socials, sindicals i que ha volgut promocionar a ministres injuriats», entre d'altres qüestions.

«Nosaltres no canviarem la nostra posició. Espero que el PSOE tingui la suficient perícia política per no canviar », ha subratllat, després de lamentar la possibilitat que no puguin anar de la mà en aquesta qüestió.

Ressuscitar el PSOE a Catalunya i escindir-se del PSC

També ha anunciat un cicle de conferències "per debatre els reptes actuals de la socialdemocràcia, que els associats comenci a estar en contacte amb la política, superant el catalanisme per elevació".

Un centenar de persones han acudit a la presentació del manifest per crear "una federació catalana del PSOE". Al Centre Cívic Sandaru de Barcelona s'ha llegit el document que reclama el "PSOE català" fora del PSC ja que, segons ells, aquesta formació "ha desnaturalitzat amb el seu catalanisme el socialisme".

El portaveu de la plataforma, Julio Villacorta, que és un veterà de la política catalana que ha passat pel PSC, Ciutadans i UPyD; ha assegurat que "la nostra idea no és formar un partit, sinó que el PSOE ens reconegui". "Farem tots els moviments i tota la pressió perquè se'ns reconegui com el PSOE de Catalunya", ha reblat abans d'afegir que "per consciència ciutadana hem cregut que havíem de fer el pas".

Entre els assistents hi ha Antonio Robles, un dels fundadors de Ciutadans i diputat Parmanet (2006 a 2009) que posteriorment va donar el salt a UPyD a Catalunya convertint-se el Anny 2010 a cap de llista a les eleccions municipals a Barcelona i candidat a la presidència de la Generalitat. També va assistir el portaveu Units Sí, Enrique Martínez, que va ser candidat a la Secretaria General de Podem a Catalunya.

A hores d'ara, i després de la crisi de la formació que es va emportar per davant a Pedro Sánchez, tot apunta que la posició que sortirà de la trobada socialista serà la d'una abstenció que permeti la investidura del candidat popular. Què farà llavors el PSC?

No hay comentarios:

Publicar un comentario