viernes, 14 de octubre de 2016

Molts s'arruïnen i altres pocs es fan d'or amb la moratòria d'Ada Colau


Ada Colau no coneix límits i a donat un pas més enllà contra el turisme a la ciutat de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que suspèn des d'aquest divendres la concessió de noves llicències per obrir establiments públics al districte de Ciutat Vella.


El consistori barceloní ha explicat en un comunicat que el seu objectiu és "limitar les activitats que causen externalitats negatives en els barris". Per Colau, aquests negocis són els que estan orientats al turisme, com els comerços i els locals de restauració o de lleure.

Així, la mesura de la líder de Barcelona en comú afectarà bars, restaurants, discoteques, supermercats o botigues de lloguer de bicicletes, però també a locutoris, bingos, gelateries o associacions culturals.

La moratòria tindrà una vigència d'un any, encara que es pot allargar a dos. En aquest temps el consistori treballarà per "tornar a la zona un equilibri entre la pressió turística, la vida veïnal i la diversitat comercial".

Aquest atac a la llibertat comercial se suma així a la suspensió de les llicències per obrir nous negocis hotelers que va anunciar Colau res més fer-se amb l'alcaldia de la Ciutat Comtal. Un any i mig després, la concessió de llicències per a nous hotels segueix paralitzada.

Quan el poder interfereix dins de la llibertat comercial es produeixen aquests resultats moltes vegades no per esperats, són menys sorprenents, les mesures arbitràries poden empobrir determinat barri o pot sumir en la ruïna a un determinat col·lectiu o enfonsar en la misèria una ciutat sencera, però també dóna peu que l'especulació floreixi arran de com l'especulació hotelera que ja aquesta fet les primeres passes a la ciutat

Habitació del Acevi Villarroel, que es ven molt per sobre del preu de mercat / CG

Especulació hotelera

L'aturada de llicències decretat per l'Ajuntament de Barcelona l'1 de juliol de 2015, i que no s'aixecarà fins a l'aprovació d'un Pla especial urbanístic encara en tramitació, ha portat cua. També ha despertat l'olfacte per al negoci dels més espavilats.

Un hoteler, o molts, segons a qui s'escolti al sector, s'està fent d'or amb la moratòria de llicències d'allotjaments turístics a Barcelona. Acevi, una discreta cadena familiar, ven la seva flag hotel al carrer Villarroel de la Ciutat Comtal per prop de 30 milions d'euros. La xifra és sis vegades el preu de mercat per l'allotjament, un quatre estrelles de 84 habitacions que necessita una renovació.

Acevi Hotels ven el seu actiu estrella de Barcelona per 30 milions, sis vegades el preu de mercat, pel 'forrellat' de llicències. La carestia de llicències hoteleres ha provocat una bombolla del cost dels actius que ja disposen d'una ". Qui parla és un professional de la indústria de compravenda d'hotels. La seva anàlisi és compartit en el sector: a Barcelona hi ha bombolla, aquesta vegada hotelera .

Baixa la qualitat, pugen els preus

Així, la picaresca d'alguns hotelers tindrà efectes positius en forma de plusvàlues per a uns pocs. I negatius per al conjunt del sector. "Què passa quan es congela l'oferta hotelera i la demanda continua creixent? Hi ha menys incentius per millorar els hotels, que quedaran vells a mitjà / llarg termini. I hi ha incentius per pujar els preus", explica un directiu d'un fons inversor.

Això és el que ha passat amb diversos hotels de luxe de la capital catalana. "Les previsions de preu mitjà per habitació (ADR, per les sigles en anglès) ens situaven en els 300 euros per nit. Hem tancat l'estiu per sobre d'aquesta xifra", explicava recentment un Rooms Division Manager d'un luxós establiment a Crònica Global .

Exemple a la Diagonal

A més del Acevi Villarroel, un altre exemple de l'especulació hotelera és la recent venda del Silken Diagonal, que ha tancat Benson Ellis per 80 milions. "Bank of America va entrar en 2005, va aguantar fins que el mercat va pujar i ha tret una plusvàlua de 50 milions. És un exemple claríssim de com operar de manera especulativa", explica el mateix professional.

En aquest context de llicències zero i hotelers espavilats, què passarà? "El mercat s'estabilitzarà per si sol. La fam inversora, sobretot a Madrid i Barcelona, ​​segueix existint, però amb aquests preus només podran comprar els grans".

No hay comentarios:

Publicar un comentario