viernes, 2 de diciembre de 2016

Canviar la Constitució?

Resultado de imagen de la constitucion españolaAra de cop i volta a tots els polítics els ha donat a declarar que la solució als nostres problemes estarà en el canvi de la Constitució com si el canvi del marc constitucional vagi a donar-nos de sobte la felicitat. Un marc legal que permeti als ciutadans desenvolupar-se com a individus i professionalment és crucial, però les lleis no fan miracles per si mateixes, menys encara si són dolentes i mai si pretenen ordenar cada aspecte de la vida. Si la Constitució actual s'incompleix sistemàticament en els seus principis fonamentals, ¿qui ens diu que a partir de la seva modificació anem a ser millors ciutadans?

Els polítics creuen que quan hi ha un problema, es pot solucionar canviant la llei. La veritat és que pujar el Salari Mínim no fa que de cop i volta tots els treballadors siguin més productius o guanyin més, que les lleis contra la corrupció no acaben amb la corrupció i que un parell de pressupostos no són capaços de canviar el model econòmic, per posar només tres exemples.

Espanya té suficients lleis; Cada regió o municipi vol tenir les seves lleis que li diferenciïn del territori veí, el que porta a que la majoria d'elles no es compleixen, per falta de mitjans o interès general. La inflació legislativa és un dels més greus problemes que el nostre país té plantejats.

Si no es respecta el substancial de la Constitució, és ridícul pensar que una reforma profunda o una nova Carta Magna de tall socialista que agradés als lliberticides de Podem a la comissió ni tan sols assisteix seu titular Pablo Iglesias, anessin a solucionar els problemes més apressants . És absurd creure que la reforma de tall federal que li agradaria al PSOE acabaria amb el colpisme separatista. O més greu encara. Que l'Administració regional catalana vagi a obeir-en el tema lingüístic, després de tants anys d'estar pràcticament fora de la llei.

Perquè el primer pas seria posar-se d'acord en el que sobra en la Constitució. Per exemple la igualtat de drets i obligacions de tots els espanyols Algú pensa que en una cosa tan bàsica com això van a posar-se d'acord? Perquè sense aquesta base, caldria estar pensant en una altra cosa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario