domingo, 25 de diciembre de 2016

Pujol Corporation 58 - El projecte Blau de Cortez

Jordi Pujol Ferrusola abandona la sede de la Ciutat de la Justícia,...
Jordi Pujol Ferrusola abandona la seu de la Ciutat de la Justícia, ...


La Policia acusa Jordi Pujol Ferrusola de blanquejar almenys 15 milions d'euros en el gran projecte immobiliari de Blau de Cortez a Mèxic i l'auditora KPMG d'encobrir l'operació davant l'Audiència Nacional. La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) sosté en un nou informe que ha aportat davant el jutge José de la Mata, que KPMG va cooperar amb el primogènit del clan català i els seus socis per camuflar aquesta operativa suposadament delictiva davant els investigadors del cas Pujol .

Per això demana, al Jutjat Central d'Instrucció número 5 ia la Fiscalia que actuïn immediatament contra els pèrits per haver incorregut en una responsabilitat penal.Udef sosté que Pujol i el seu soci Luis Delso, expresident de Isolux, van articular innombrables operacions fictícies per rentar diners d'origen il·lícit en el projecte immobiliari. «S'han descobert indicis recurrents, constants, que es reforcen entre si, sobre l'existència de relacions de negoci fictícies, pensades per moure capitals, que a més en alguns casos presenten significatius llaços amb conductes aparellades amb la corrupció», emfatitza la policia judicial.

Mentrestant, KPMG va elaborar un dictamen forense elaborat a petició de Delso i que va ser presentat davant l'Audiència Nacional en què certificava exactament el contrari. És a dir, l'existència de «un corrent real de prestació de serveis, racionalitat i substància i sentit econòmic».

La Udef sosté que Pujol Jr. i Luis Delso van rentar més de 15 milions a Mèxic

La Udef denuncia que l'auditora «hauria d'haver tingut accés a la informació» de les operacions fraudulentes i que, però, no les va plasmar en la seva anàlisi forense. Donant-se la circumstància que els perits «van signar un document de manifestacions en què es comprometen referint uns articles de la Llei d'enjudiciament criminal sota jurament o promesa».

I és que per a la Policia, a diferència del que manté l'auditora, «l'operació portada a terme a Mèxic anomenada Blau de Cortez seria representativa des de l'àmbit penal d'una acció de blanqueig de capitals» en què els seus principals protagonistes van ser Pujol Jr i el seu íntim Delso.

Tots dos van promoure un gran complex sobre una superfície de 800 hectàrees al costat del golf de Califòrnia, també conegut com a Mar de Cortés, i en què es va projectar la construcció d'un camp de golf dissenyat per Greg Norman, una marina, dos hotels amb 280 habitacions i unes 2.000 residències de luxe destinades al públic nord-americà i canadenc. L'ambiciós projecte Blau de Cortez tenia previst un volum de negoci superior als 3.000 milions de dòlars, tal com han certificat ja consultores com Lazard o Deloitte.

Pujol Ferrusola es va fer a mitjans de 2006 amb un 21,5% del desenvolupament del negoci. Va adquirir llavors un paquet del que a Mèxic es coneix com el fideïcomís, convertint-se per tant en «fideïcomissari o fideïcomitent». Aquesta figura legal no només abasta la propietat del terreny, sinó les possibilitats de negoci sobre el mateix. Al desembre de 2008 Pujol Jr. va vendre la seva participació en el negoci a Isolux obtenint un espectacular benefici.

En el cas de Pujol Jr. i de la seva dona Mercè Gironés, que va participar amb ell en aquesta operació, la Policia ressalta que va dur a terme «aportacions de fons molt inferiors a les que els correspondrien» obtenint a canvi «tan grans guanys». En aquest sentit, la Udef explica que el projecte va incórrer en unes despeses totals de 18 milions d'euros i que a Pujol Ferrusola li hagués correspost aportar 3,9 milions en relació amb la seva participació. Tanmateix, la Udef conclou que les seves aportacions «van ser substancialment inferiors». Circumstància que el va portar a la «obtenció injustificada de plusvàlues».

Segons les dades que maneja la Policia, Pujol Jr. i la seva dona «van injectar en els circuits financers bancaris d'Espanya 15.278.804 euros procedents de la venda» de la seva participació en el projecte immobiliari mexicà. L'auditor va avalar l'operació davant l'Audiència i els agents diuen que va actuar amb dol o falta de diligència.

Resultado de imagen de azul de cortez

Pel que fa a Delso, la Udef li atribueix el rentat de fons procedents del seu holding empresarial «que no haurien estat declarats a l'Agència Tributària, utilitzant una estructura internacional societària amb intenció elusiva impositiva» i que «és factible que provinguin d'actes de corrupció ».

«En el cas del (ex) president d'Isolux hauria utilitzat capitals d'origen desconegut, ubicats a Holanda emparats en societats opaques, per obtenir quantioses plusvàlues pagadores per un grup d'empreses societari internacional, que dominava i titulava directament», afegeix l'informe de la Udef .

No hay comentarios:

Publicar un comentario