lunes, 5 de diciembre de 2016

Madrid - L'embut nadalenc de Gran Via i voltants

El tráfico en Gran Vía durante la mañana de este lunes.
El trànsit a la Gran Via durant el matí d'aquest dilluns.

L'Ajuntament de Madrid ha decidit tallar al trànsit la Gran Via dies abans de l'inici del Pont de la Constitució i fins al proper dia 11 -i el cap de setmana del 16 al 18 de desembre, i del 23 de desembre al 8 de gener de 2017- amb l'objectiu de donar més espai al vianant. Malgrat que la mesura va provocar un caos circulatori al centre de Madrid i llocs com la plaça de Cibeles es van convertir en un embut, la marca blanca d'Podem al consistori va presumir de la seva mesura estrella a través de les xarxes socials amb una imatge de la pròpia Gran Via. "Com es pot veure a la imatge s'ha desfermat el col·lapse mòbil a Madrid #No #AbreGranVia", va dir.

La congestió, però, no es va deure únicament al desviament dels vehicles a les vies adjacents, sinó a l'embús que es formava en aquests mateixos punts. A la Gran Via, amb un sol carril d'accés, els taxis, autobusos i altres vehicles autoritzats s'amuntegaven formant un embut. «No vull anar a la zona tallada, però així és impossible», narrava Marcelo, un conductor atrapat a Cibeles. Mentre estigui vigent aquesta mesura, només podran accedir els residents o titulars de places d'aparcament; qui surtin d'un garatge a la zona o s'adrecin a ell i els que traslladin a un habitatge a persones malaltes o de mobilitat reduïda. També circulen lliurement els serveis d'emergències i neteja; autobusos de l'EMT, Madrid City Tour, i el que recorre la ciutat per Nadal; a més de taxis, motos, ciclomotors, bicicletes i cicles. Els vehicles «zero emissions» establerts per la DGT (també Uber, Cabify i Car2Go); qui accedeixin a hotels i portin maletes; vehicles de transport de detinguts, funeraris i grues.

La crítica principal, més enllà del propòsit de la mesura, va ser la «improvisació» de l'equip de Govern de Manuela Carmena. Una prova d'això és la sobtada actuació dels aparcaments privats de la zona. En el de Mostenses, com va detallar el seu responsable, Emilio Cachadiña, van rebre la notificació al matí. «El més lògic és que ens haguessin avisat a mitjans de novembre, que és quan demanem una reunió com tot el nadal, però s'ha fet a corre-cuita», va declarar. Tot just quinze minuts en qualsevol d'aquests aparcaments eren suficients per fer-se una idea del desconeixement generalitzat entre els clients, que contínuament acudien per demanar informació i les targetes identificatives per poder ficar seu vehicle.

El PP, que es va oposar a la decisió, ha denunciat el "caos" i ha assenyalat que "moltes càmeres de l'Ajuntament estiguessin fora de servei". El portaveu adjunt del PP a l'Ajuntament, Iñigo Henríquez de Luna, ha qualificat la iniciativa de "despropòsit", ja que, al seu parer, "arruïnarà" les festes als madrilenys. "És una gran mentida perquè han de reduir la zona de vianants a cada parada d'autobús. Per aconseguir una foto de la Gran Via sense cotxes aconseguiran col·lapsar tot el centre de Madrid".

Els punts més conflictius van ser quatre dels vuit controls a les vies tancades; especialment a Cibeles, plaça d'Espanya, Major i la glorieta de Carles V. Els agents, en funció de la ubicació, derivaven als cotxes als carrers adjacents, sense una planificació clara -fet que van censurar molts internautes a través de les xarxes socials -.

Una valla avisa del corte al tráfico en la Gran Vía
Una tanca avisa del tall al trànsit a la Gran Via

"Vam obrir a les deu i he arribat mitja hora tard. Els autobusos no es poden moure. Ens han fet una feina", diu la dependenta d'una perfumeria. "Tingues en compte que cada vegada que es per a un taxi a recollir a algú ... Ja s'ha embolicat", relata. Pel que fa a les compres de Nadal, tem un descens de vianants i de visites al seu aparador: "Mira -diu assenyalant l'exterior- sembla que estem en obres. La gent caminant per la carretera, els precintes ... Madrid no es pot permetre tenir així en aquestes dates un dels seus carrers més boniques ", es queixa. S'està contemplant a turistes carregats amb els seus equipatges recorrent a peu el camí a l'hotel ja que no hi ha manera de poder arribar d'una altra manera.

L'AJUNTAMENT, SATISFET

Inés Sabanés, delegada de Mobilitat de Manuela Carmena, s'ha confessat "satisfeta" després de fer balanç dels quatre primers dies de talls en el Centre i no ha mostrat intenció de retirar el seu pla: "El missatge està calant i ja hem comprovat un descens de 6.000 vehicles ".

En canvi, ha reconegut l'embús que s'ha format aquest matí tant a les vuit com a les deu i ha demanat als conductors que utilitzin les vies de circumval·lació, "construïdes per això". Quant als embuts generats a l'entrada de la Gran Via, ha ressaltat que el pla té una mica de interpretatiu i que és "possible que hi hagi hagut desajustos".

No hay comentarios:

Publicar un comentario