lunes, 19 de diciembre de 2016

Si no s'aprova el pressupost, noves eleccions al maig

Resultado de imagen de mariano rajoy

El president del Govern Mariano Rajoy ja ha reconegut que davant la previsible oposició del PSOE per a l'aprovació dels pressupostos de 2017 i la previsió de no poder aconseguir la majoria necessària encara que compti amb el suport de Ciutadans, els pressupostos es van a presentar al Congrés per a finals de gener o primers de febrer. En el cas que no s'aconseguissin aprovar Mariano Rajoy, estaria disposat a avançar les eleccions només un últim extrem, però no ho descarta, perquè anteposa respectar els compromisos amb Brussel·les.

De moment, el mateix Rajoy no parla de noves eleccions, assegura que es proposa governar quatre anys i se centra en intentar que hi hagi respatllers parlamentaris suficients. «Estem parlant amb tothom. Lògicament ho farem més intensament amb aquells que tenen més predisposició a donar suport als pressupostos », va anunciar dissabte a Santiago de Compostel·la:« Sí, jo ja he tingut alguna conversa », va revelar el president sense aclarir si ho havia fet ja amb el líder de ciutadans, Albert Rivera.

«El Govern espanyol està sent rotund: o aconsegueix que a Las Corts s'aprovi el Pressupost per a 2017 o convocarà eleccions», assegura un alt càrrec comunitari que ha participat en un dels contactes mantinguts a Brussel·les per membres de l'Executiu.

El Govern té armes per atreure l'abstenció del PSOE a l'incloure en el conjunt de mesures pressupostàries un camí de dèficit més suau per als barons socialistes i autonòmics en general, pujada de les pensions i dels sous dels funcionaris. Però, per ara, les respostes inicials dels grups parlamentaris no sumen prou vots per recolzar els nous comptes de Rajoy. El portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, ha arribat a qualificar de «pràcticament impossible» que el seu partit pugui prestar suport.

Els partits faran les seves congressos a primers d'any

Davant la tessitura d'avançament electoral, els quatre partits majoritaris PP, PSOE, Podem i Ciutadans ja han anunciat els seus respectius Congressos dels que van a triar els seus respectius candidats.

Avui s'han publicat les últimes enquestes d'ABC o La Razón, si se celebressin eleccions la dreta PP, i Ciutadans podrien obtenir majoria absoluta al Congrés, Podem passaria al PSOE. El PP guanyaria amb 144 escons i el PSOE, tercer, perdria 15 des de juny.


Si ahir s'haguessin celebrat noves eleccions generals a Espanya -com estava previst, en el cas que el PSOE no s'hagués abstenido- el Parlament hauria canviat de forma significativa. El PP hauria reforçat la seva primera posició, podria governar amb majoria absoluta només amb el suport de Ciutadans i el PSOE estaria més enfonsat que en l'actualitat, per darrere de Podem i amb un paper totalment irrellevant en les Corts dels anys següents. Aquest és l'escenari que reflecteix l'últim baròmetre d'GAD3 realitzat per ABC entre dilluns i divendres d'aquesta setmana passada.

Amb els resultats que recull l'enquesta, es veu amb claredat a qui podria haver beneficiat la celebració d'altres comicis i qui hauria estat el principal perjudicat. El PP sortiria guanyant sens dubte, ja que augmentaria el nombre de diputats que té en aquest moment, ia més no requeriria els equilibris parlamentaris que ha de fer ara per no ser derrotat en cada votació, ni tindria l'espasa de Dàmocles de la inestabilitat i el bloqueig permanentment sobre el seu cap.

Amb aquest resultat, el PP no necessitaria la gran coalició que ha reclamat Rajoy des de fa un any, amb el PSOE i amb Ciutadans, per aconseguir un Govern estable. Tindria prou un acord amb el partit taronja. Tots dos sobrepassarien la majoria absoluta, però a canvi es perdria la «gran oportunitat» a la qual es refereix sempre Rajoy, en referència a la possibilitat d'arribar a acords d'Estat mai abans aconseguits, precisament per les absències de majories clares. PP i Ciutadans sumarien 178 diputats, dos més dels necessaris per arribar a la majoria absoluta.

A Ciutadans no li vindria malament

Al partit d'Albert Rivera tampoc li vindria malament tornar a les urnes, ja que no només milloraria l'escrutini del 26 de juny, sinó que a més ocuparia un paper central, determinant en el Govern d'Espanya. A la banda oposada, trucar als espanyols a les urnes de nou seria un desastre absolut per al PSOE, el seu paper d'oposició quedaria liquidat i cediria el seu espai a Podem, que es consolidaria en segona posició, com a principal alternativa al PP.


Pràcticament un any després de les eleccions del 20 de desembre, el PP aconseguiria un 34,1 per cent dels vots i 144 diputats. El resultat sembla moderat, fins i tot hi ha una caiguda significativa respecte a l'anterior enquesta d'octubre, però si es compara amb les dades del 20-D, i amb els del 26-J, es veu la remuntada que ha fet el partit de Rajoy i com en dotze mesos ha recuperat part de la confiança perduda. Fa un any es va quedar en el 28,7 per cent, amb 123 diputats, i el passat 26-J, en un 33 per cent, amb 137 escons. Des de desembre de 2015 fins ara, ha guanyat 21 diputats, i més de cinc punts en estimació de vot.

El que és evident és que una reedició del bloqueig polític i un retorn a les urnes serien altament perilloses per al PSOE. D'aquí es dedueix que té més interès en que la legislatura segueixi el seu curs i el Govern de Rajoy no quedi paralitzat i es vegi obligat a dissoldre les Corts i convocar eleccions, una cosa que podria fer a partir de maig.

No hay comentarios:

Publicar un comentario