jueves, 1 de diciembre de 2016

Pablo Iglesias - Fer el ridícul davant el Parlament

Resultado de imagen de podemos congreso

El govern ja ha pogut constatar el grau de l'oposició que va a tenir Mariano Rajoy en els pròxims mesos. Mariano Rajoy i Pablo Iglesias van protagonitzar aquest dimecres el seu primer cara a cara en una sessió de control a l'Executiu al Congrés. En aquest moment i atès que Ciutadans ja ha donat el seu suport explícit a les seves polítiques i amb un PSOE en estat de descomposició, Podem és l'única oposició amb possibilitat de portar o frenar qualsevol iniciativa del govern, el seu líder estrella Pablo Iglesias, en les seves intervencions ja ha donat proves sobrades de la seva falta de coneixement del funcionament de la Cambra i de la pròpia Constitució espanyola.

Pablo Iglesias sembla haver-se assabentat tard i malament de coses tan elementals com que la Constitució estableix que tota proposició o esmena que suposi un augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requereix la conformitat del Govern per a la seva tramitació. Iglesias ha inferit de l'esmentat precepte cosa tan absurd com que "el Parlament no pot prendre decisions que afectin al pressupost" i que la seva capacitat legislativa i el seu exercici de la sobirania està "compromès i limitat".

"Com pensa el Govern executar les decisions del poder legislatiu?", Va ser la pregunta escollida per Iglesias. En la rèplica, el líder d'Podem continuava referint-se al Govern assegurant que "vostès han dit que vetaran qualsevol decisió d'aquest Parlament que afecti al pressupost, ¿no li sembla a vostè que si aquest Parlament no pot prendre decisions que afectin el pressupost, el seu capacitat legislativa i el seu exercici de la sobirania es veu compromès i limitat? ".

Qüestió amb la qual Esglésies demostrava el seu desconeixement de l'article 134.6 de la Constitució, que diu:


"Tota proposició o esmena que suposi un augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del Govern per a la seva tramitació".

Hernando va qualificar d ' "error aquesta tècnica legislativa de' anem a prendre decisions de despesa però sense determinar d'on traiem els ingressos '. Un error que ens ha portat en el passat a hipotecar els comptes de l'Estat o les de les comunitats autònomes i ajuntaments quan la legislació afectava competències que tenen a veure amb despeses que realitzen les comunitats autònomes i ajuntaments ".

El portaveu popular va recomanar a Podem complir amb el tràmit legislatiu pel que fa a adjuntar una memòria econòmica. Un punt en el qual també va apel·lar veladament al seu desconeixement. "Seria positiu que tots els grups, abans de presentar una iniciativa legislativa al registre, pensessin les conseqüències de despesa que tenen les mateixes i al seu torn determinaran d'on procedeixen els mateixos. Crec que avançaríem tots molt i ens evitaríem els vetos".

Al marge que en les democràcies tot poder és limitat -inclòs el de les majories transitorias-, la deducció d'Esglésies és absurda ja que correspon constitucionalment al Parlament l'examen, l'esmena i, si escau, l'aprovació dels Pressupostos. Una cosa diferent és que, un cop ja aprovats pel Parlament, cap proposició pugui sense l'acord de l'Executiu alterar-los en l'exercici en curs. Si l'esquerra parlamentària, amb el concurs dels nacionalistes, pretendre apujar les pensions o qualsevol altra partida de despesa a l'extrem de la seva demagògia, hauria d'assenyalar de quina altra partida de despesa o inversió pretén treure els diners. Això, o plantejar una esmena en aquest sentit als Pressupostos que el Govern presenti per a l'any que ve.

El que no pot cap formació, per molt secundada que estigui al Parlament, és ignorar el caràcter legal dels pressupostos generals de l'Estat i que els diners del contribuent és limitat, com limitat és tot poder en democràcia.

Seria convenient que Pau Iglesias, abans de proposar cap reforma de la Constitució, donés mostres de conèixer-la mínimament. Si la ignorància del reglament del Congrés ja li va fer perdre l'oportunitat d'interrogar directament a Mariano Rajoy durant la passada sessió de control al Govern, la seva intervenció d'aquest dimecres va destil·lar una ignorància del text constitucional tan sorprenent que fins fa dubtar que aquest desconeixement sigui genuí.

L'assumpte afecta és tan notori que s'ha conegut que l'assessoria del secretari general de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va haver d'ajudar a Podem pel que fa a tràmits parlamentaris com informa Libertad Digital, es refereix potser pugui reduir una mica la colossal ignorància dels podemitas i no seguissin fent el ridícul amb discussions innecessàries.

Els dirigents de Podem tenen el cap posat en el proper Vistalegre II, el congrés estatal que tenen previst celebrar a finals de febrer de 2017 en el qual marcaran el full de ruta del partit en els propers anys. Aquesta batalla està centrant els esforç tant dels membres del sector pablista com del errejonista, el que està provocant que els diputats del partit deixin de banda les seves funcions institucionals.

L'exemple més clar d'això es veu en el funcionament del grup parlamentari de Podem-A Comú Podem-A Marea al Congrés. Diputats morats reconeixen que és caòtic. No es produeixen les reunions necessàries entre ells, no hi ha procediments clars per a dur a terme propostes, la coordinació amb les confluències és insuficient i falten assessors qualificats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario