viernes, 23 de diciembre de 2016

Una rata menys


El sospitós de l'atemptat de Berlín.

El sospitós de l'atac de Berlín mor a Milà en un tiroteig amb la policia. Anis Amri ha obert foc contra la policia quan ho han aturat per requerir la documentació.

La policia italiana ha acabat amb la vida del presumpte terrorista de Berlín, el tunisià Anis Amri, en un tiroteig produït aquesta matinada a Milà. El presumpte assassí acabava d'arribar en tren al nord d'Itàlia procedent de França. Amri estava en crida i cerca com a principal sospitós de l'atemptat que va acabar amb la vida de dotze persones i va deixar 48 ferits en un mercat nadalenc del centre de Berlín aquest dilluns.

En un control rutinari al cèntric barri milanès de Sesto San Giovanni, la Policia li va sol·licitar els documents i aquest, que estava armat, va iniciar un tiroteig al crit de "Al·là és gran", segons relaten els mitjans locals. Un agent va resultar ferit en el foc creuat, mentre que el principal sospitós de l'atemptat de Berlín va caure mort.

Els experts de la unitat antiterrorista Digos es van encarregar del cas. Li van prendre les empremtes dactilars al mort i van comprovar que coincideixen amb les del pròfug. La recerca del tunisià havia posat en alerta els sistemes de seguretat de tot Europa i es temia que pogués buscar asil a Itàlia.

El titular d'Interior no ha volgut donar més detalls perquè la "investigació està en curs", encara que ha defensat que el nivell d'alerta implantat a Itàlia "funciona". Minniti ha agraït el treball de les forces de seguretat i reivindicat que la intervenció dels dos agents que li van sol·licitar els documents a Amis va ser fonamental per a "neutralitzar" al presumpte terrorista.

Els agents són Christian va moure, de 36 anys, que va ser ferit a l'esquena però no es tem per la seva vida i Luca Scatà, de 29, qui va disparar l'atacant.

El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, ha fet el mateix i asseverat que Itàlia està preparada per fer front a les amenaces terroristes. També ha ofert el seu pesar per les víctimes de l'atac de Berlín, entre elles, una ciutadana italiana.

Paradoxalment va ser a través d'Itàlia com el presumpte terrorista va trepitjar per primera vegada sòl europeu en 2011, en desembarcar a Lampedusa. Només arribar va provocar un incendi que va deixar diversos ferits en un centre per a refugiats a l'illa, però llavors es va lliurar de ser detingut perquè va al·legar -no se sap si era cert- que era menor d'edat.

Una mica del que no es va lliurar pocs mesos després, quan va ingressar a la presó a la ciutat siciliana de Catània -i després transferit a Palermo- per una sèrie de petits delictes. Els serveis de seguretat ho consideraven altament perillós, però al maig de 2015 va sortir de la presó al complir la pena.

Els agents Christian va moure (i) i Luca Scatà (d). Facebook

Així va ser com va arribar a Alemanya, presumiblement amb un passaport fals. Gràcies a l'ús de diferents identitats va aconseguir evitar que el deportessin al seu país. La policia italiana el considerava un home violent, de fet havia provocat problemes a la presó, però no va entreveure signes de radicalització.

Això es va produir ja en territori germànic, a posar-se en contacte amb l'iraquià Abu Walaa, de 32 anys, arrestat el novembre de l'any passat a Alemanya per instigar a la violència en els seus sermons. Amri, que s'havia convertit en un dels seus fidels, va passar llavors a la clandestinitat, de manera que la policia alemanya no el tenia fitxat.

Les autoritats alemanyes havien ofert 100.000 euros a tot aquell que facilités informació sobre el principal sospitós de l'atemptat de Berlín, ja que es pressuposa que havia falsificat la seva identitat en diverses ocasions i que podia estar armat, com es va comprovar després del tiroteig a Milà.

Amri, nascut a Tunísia fa 24 anys, portava una arma del calibre 22 en una motxilla quan va ser interceptat a la capital llombarda. Als afores de les estacions milaneses es concentren una gran quantitat de migrants, desitjosos de continuar amb la travessia a Europa que normalment han iniciat mesos abans. Quan els agents li van demanar la documentació, es trobava costat d'un altre home magribí. Amri va reaccionar disparant contra els policies i aquests finalment van acabar amb la seva vida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario