viernes, 9 de diciembre de 2016

Una estafa a costa de la solidaritat

La petita Nadia amb els seus pares, Fernando i Marga (Família Blanc Garau)

Els pares de Nadia, la nena d'onze anys afectada d'una malaltia rara, els pares van fer una campanya per Internet per recollir fons per a un tractament als Estats Units, es haurien gastat "en assumptes propis" uns 600.000 euros dels 918.000 que van ser recollits a través de donatius des de 2008. Els diners va ser recaptats per suposades operacions urgents que necessitava la menor i que mai va arribar a produir-se.

Quan va ser detingut el pare de la menor, Fernando Blanco a la Seu d'Urgell després que s'escapés d'un control policial a la Cerdanya, intentant passar la frontera portava 1.450 euros en efectiu, una pistola de fogueig i cartutxos de rifle quan va ser detenido.según informen els Mossos d'Esquadra. En el registre posterior de l'habitatge, es va trobar marihuana, 32 rellotges valorats en 50.000 euros, entre altres articles d'alta gamma

La Fiscalia ha demanat aquest divendres presó comunicada i sense fiança per al pare de la menor; Fernando Blanco, després de la seva declaració, "per indicis clars de delictes greus, per risc de fuga i risc de destrucció de proves", ha explicat el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné i li ha estat retirada la pàtria potestat de la nena que té ara onze anys. En el cas de la mare, Marga Garau, el fiscal no demana presó però en canvi sí sol·licita que se li retiri la custòdia de la nena.

En concret, el Ministeri Públic sol·licita la suspensió de la pàtria potestat dels progenitors amb mesura d'acolliment en família extensa, de manera que es demana que la custòdia la tingui una tia materna amb residència a Mallorca. Per a la mare, Fiscalia sol·liciten un règim de visites de caps de setmana de divendres a diumenge en presència de família materna. L'objectiu és evitar que es mantingui "l'exposició pública de la menor", assenyala Boné.

Les investigació sobre els moviments en els comptes bancaris de tots dos progenitors, que en aquests moments es troben bloquejades amb un saldo de 319.676 euros, revelen una gran quantitat de reintegraments i despeses que no guarden vinculació amb el tractament mèdic al qual suposadament anava a ser destinat els diners recaptats.

Un altre dels punts que destaquen en la investigació és el lloguer de la residència familiar, el cost anual de 9.800 euros era assumit per l'associació creada per recaptar fons per a la nena. Des de la mateixa fundació es va fer un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros.

Material confiscat al pare de Nadia al control policial

Segons els Mossos d'Esquadra, diversos pediatres de l'Alt Urgell havien contactat amb un centre hospitalari de Barcelona on tracten aquest tipus de malalties rares, malgrat l'oposició del pare de la nena, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca -on havien residit anteriorment- i Houston. Per la seva banda, el pediatre de la nena es va interessar per obtenir els informes mèdics de la menor, sense èxit, segons la investigació policial.

Indicis de delicte

Des que el 2008 els pares van iniciar una campanya per aconseguir donatius per al tractament mèdic de la seva filla, la família havia aconseguit reunir 918.000 euros en donacions que s'havien de destinar a intervencions mèdiques d'envergadura que, finalment, no s'haurien dut a terme, segons els Mossos.

D'aquesta quantitat, segons un informe que els Mossos d'Esquadra han lliurat al jutge, els pares s'han gastat prop de 600.000 euros en fins distints als donatius, segons es desprèn dels seus moviments bancaris, amb una gran quantitat de reintegraments i despeses que no tenen cap relació amb el tractament mèdic de la menor.

Com a exemple, l'associació creada per recaptar fons per a la menor pagava el lloguer de la casa on residia la família, a Fígols i Organyà (Lleida), amb un cost anual de 9.800 euros, i també havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros, entre d'altres.

La petició del Govern

La polèmica trama ha arribat fins al Govern, el portaveu i ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat que aquest cas no ha de deixar que "contamini les altres mostres de solidaritat" i que no vol dir que la resta de peticions d'aquest tipus també siguin presumptes fraus.

El ministre ha mostrat la seva decepció amb el que ha passat però ha insistit que no cal pensar que per un cas presumptament de frau la resta també ho sigui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario