jueves, 22 de diciembre de 2016

El tancament del carreró de la gastronomia de Madrid

Els restaurants del carreró de Puigcerdà, ahir, encara oberts.

A menys d'una setmana per a la nit de Nadal i amb 48 hores d'antelació i els locals totalment reservats per a aquests dies de festes els propietaris de tots els propietaris dels tres restaurants del conegut com carreró de Jordi Juan, la qual és considerada la «carrer de la gastronomia »del barri de Salamanca, al costat de la Milla d'Or de Madrid, han rebut l'ordre de tancament en 48 hores, després de detectar deficiències en les terrasses i vetlladors. El tema és haver envaït el carrer amb les seves terrasses en un carreró que no va enlloc si no és als propis locals.

El Servei de Disciplina Urbanística municipal ja va amenaçar amb clausurar el passat juliol si no s'esmenaven les irregularitats trobades en els tancaments. No obstant això, els amos dels tres locals afectats van rebre la notícia amb desconcert i estupefacció. «Estem sorpresos perquè hem treballat amb la Junta del Districte de Salamanca per presentar un projecte que millori la deficiències i que de sobte ens arribi això, sense avisar, en plena campanya de Nadal, ens destrossa», va explicar a aquest diari la presidenta de l' Associació de Comerciants de la Zona de Jordi Juan, Cristina Lanzarot. «I temem que aviat els arribi la carta amb l'ordre de tancament a la resta dels restaurants», va afegir.

La calle Puigcerdá, donde se ven la cubierta y las terrazas cerradas
El carrer Puigcerdà, on es veuen la coberta i les terrasses tancades


El cessament d'activitat, que s'efectuarà a partir de demà, suposarà la cancel·lació de les 400 reserves que ja tenien entre sopars i dinars de Nadal, segons les xifres que manegen els restaurants implicats. «Afecta directament a les famílies dels 200 empleats que treballen aquí: si el tancament es manté, no em quedarà més remei que fer un ERO», va alertar, amb preocupació, l'amo de Babelia i Els Galls, Pepe Caldas.

Aquesta ordre arriba després que la comunitat de veïns del carrer de Jorge Juan, 11, 13 i 15, denunciessin les suposades irregularitats. En l'escrit signat pels residents i enviat a la Junta de Districte de Salamanca, al novembre de 2015, es queixaven dels «greus» perjudicis que suposava per a ells conviure sota aquestes circumstàncies. «La producció d'olors, sorolls, saturació d'espais a les voreres que impossibiliten el trànsit, i col·lapse de la circulació per aparcament de cotxes de clients en hores punta i proveïdors» són alguns dels trastorns que els «fan la vida impossible» i dificulten la convivència. Després de diferents inspeccions a aquests locals, els tècnics van comprovar que, segons consta en un informe del Servei de Disciplina Urbanística, «han efectuat terrasses amb tancaments estables que amplien el local sense estar autoritzades», ja que es tracta d ' «espais de titularitat privada, però d'ús públic ».

Pla Especial

No obstant això, els propietaris dels restaurants es queixen que porten «anys volent formalitzar legalment aquestes terrasses», ja que consideren que es troben en un «llimbs legals». «Nosaltres estem seguint un procediment rigorós, vam recórrer, contestem als seus requeriments, vam presentar un projecte per solucionar-... Però és el propi Ajuntament, per la seva burocràcia, el que triga molt a contestar i en aclarir les coses», es lamenta Lanzarot.

D'una banda, per regularitzar l'increment d'aforament, els restaurants afectats (La Màquina, Cinc Jotes, Babelia, Taverna Els Galls i No) es van unir i van presentar un pla especial conjunt, del que encara no han rebut resposta. D'altra banda, pel que fa als tancaments de les terrasses, va ser la pròpia Junta de Districte la qual va considerar que el seu cas era «excepcional» i va enviar els seus expedients a la Comissió d'Excepcions de Terrasses i Vetlladors.

«La Junta ens ha ajudat a redactar un projecte i encara segueixen estudiant el nostre cas», va relatar Caldas. «Ni tan sols sabem el que hem de fer, perquè encara no s'han pronunciat», va insistir. Davant les grans pèrdues que suposarà el tancament, els restauradors només demanen «una mica més de temps». El que no és normal és que aquest tancament es produeixi en aquests dies de festes, sense possibilitat de reacció per a aquests empresaris que tenen ja fet les compres, reservades les taules i personal ocasional per a aquests dies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario