miércoles, 14 de diciembre de 2016

Teresa Rodríguez Podem - Per la boca mor el peix


El 28 de juliol passat Teresa Rodríguez, ha demanat als partits polítics del Parlament andalús que donin les dietes que anaven a cobrar a l'agost, i ha reclamat una reforma perquè aquests diners deixi de ser una xifra fixa i es cobri en funció de les despeses en els quals es incorrin. Tal proposta es va votar i va ser acceptada per la resta de formacions polítiques. Posteriorment amb l'argument que 'Les dietes no poden servir per pagar-se les vacances' va demanar que atès que no hi havia activitat parlamentària donin les dietes d'agost.

El Diari de Sessions, l'hemeroteca i les xarxes socials recolliran per sempre les paraules de Teresa Rodríguez en un recent debat celebrat al Parlament d'Andalusia: «¿Què fem a Podem amb les dietes? ¡Donar-! Donar-les a organitzacions socials », va dir als seus senyories la portaveu parlamentària i coordinadora general d'Podem Andalusia mentre es posava la mà al pit. No obstant això, el portal de transparència del seu propi partit desacredita el seu discurs de manera rigorosa.

Malgrat el defensat pel seu portaveu en seu parlamentària, ni la pròpia Teresa Rodríguez ni la resta dels diputats de Podem Andalusia han donat a «organitzacions socials» ni un sol dels euros que han ingressat pel seu càrrec públic des de setembre de l'any 2015 , és a dir, durant els últims quinze mesos. Així es reflecteix en el propi portal web de la formació andalusa, que registra com a última donació del sobrant de les dietes i sous del grup parlamentari la realitzada mitjançant un ingrés bancari fet efectiu el gener de 2016 i per valor de 3.424,47 euros a la Associació d'Amics del Poble Sahrauí de Sevilla [veure PDF; 5'2Mb]. Des d'aquell setembre, i tal com han confirmat a ABC fonts de Podem Andalusia, les quantitats sobrants de sous i dietes dels seus parlamentaris es desvien íntegrament als fons de tresoreria del partit a Madrid, perquè sigui l'equip de Pablo Iglesias qui s'encarregui de la seva administració.

Així doncs, els diners sobrants del salari i les dietes percebudes per catorze dels quinze membres actuals de Podem amb escó al Parlament -al marge queda la diputada Carmen Molina, pertanyent a la formació ecologista Equo i que no publica els seus comptes- es ve desviant a les arques de la formació. Serveixi com a exemple aquest passat mes de juny, quan segons les últimes dades reflectides al portal de transparència de Podem, els seus diputats andalusos van ingressar una suma propera als 73.500 euros entre els seus salaris nets i les seves indemnitzacions o dietes per manutenció, allotjament i desplaçaments.

En concret, el desviament de fons d'origen públic que dels comptes corrents personals dels càrrecs electes de Podem es fan cap a les arques del partit es divideix en dos, sent la meitat del rebut per mantenir la seva estructura interna (personal, assessors, seus, materials, etc ...) mentre que l'altra meitat es destina a finançar la denominada Fundació Impulsa, creada per Podem per sustentar «projectes innovadors amb projecció social» i que necessàriament han de comptar amb l'aval del partit.

Impulsa com a xarxa clientelar

Els projectes que optin a ser finançats per Podem necessiten l'aval del partit a través del «Certificat Impulsa»

Les preteses donacions de caràcter solidari que Teresa Rodríguez defensa a la tribuna del Parlament i en els platós de televisió es destinen, segons recullen les bases de la darrera convocatòria dels projectes Impulsa, a «projectes desenvolupats pels Cercles i promoguts pels Consells Ciutadans Municipals de Podem que tinguin com a finalitat transformar l'entorn més proper (barri, districte o municipi) i fomentar la cultura política ». És a dir, es destinen a crear una mena de xarxa clientelar que supediti l'ús últim dels fons que gestiona el partit als seus interessos.

Això suposa que en tots els casos en què es vulgui rebre finançament de Podem s'ha de comptar prèviament amb l'aval que a través del «Certificat Impulsa» concedeixen les seves executives locals o els seus cercles actius, que a més tenen l'obligació de tutelar l'execució de els projectes.

Entre els projectes a finançar s'inclou la creació i manteniment de les anomenades «Moradas», que no són més que les seus socials i culturals de Podem i que s'autodefineixen com a «espais que compten amb un bar on pots menjar i beure, assistir a representacions culturals i activitats polítiques o adquirir marxandatge del partit »

¿Fons andalusos amb destinació a Catalunya?

Les bases dels projectes Impulsa també recullen que el repartiment dels 470.000 euros entre els projectes que s'han presentat a la seva última convocatòria -fins 30.000 euros es dediquen a gestió- es faran en funció al nombre d'habitants de cada regió i del nombre de vots a Units Podem en les eleccions del passat 26 de juny.

Això suposa un clar desequilibri entre la quantitat de diners que des d'Andalusia es dóna als projectes, ja que és de les comunitats amb més parlamentaris, i la quantitat que després el partit destinarà a projectes a la comunitat amb el que lògicament, altres regions històriques es veurien beneficiades. Es podria donar per tant la circumstància que els diners dels parlamentaris andalusos vagi en part a finançar projectes en a Catalunya, on la coalició electoral de Podem en els comicis generals va obtenir 61.500 vots més que a Andalusia. I més encara tenint en compte que al portal de transparència de Podem no es registra cap tipus de donació dels diputats catalans. Ni tan sols ve inclosa Catalunya com a comunitat autònoma.

El Més enllà de l'ocupació de diners públics en dietes que els diputats de Podem fan durant els mesos en què el Parlament està tancat a activitats de caràcter oficial, les dades consultades per ABC reflecteixen un fet bastant cridaner: la desorbitada despesa que van fer els seus diputats a juny de 2015. Durant aquest mes en què només es va celebrar el ple que va fer possible la investidura de Susana Díaz després de tres intents fallits, els quinze membres del grup parlamentari de Podem justificar al seu partit despeses per valor de 15.484 euros. És a dir, una mitjana de més de mil euros gastats per cada un d'ells en un mes en què van assistir al Parlament el 11 de juny com a únic dia, tal com es reflecteix en les nòmines que la formació ha fet públiques

Els parlamentaris que més assignació necessitar per cobrir les despeses del seu desplaçament, manutenció i allotjament per assistir a la investidura van ser la diputada d'Almeria Lucía Ayala amb 1.752,66 euros i el que va ser president del grup, José Luis Serrano amb 1.749 euros malgrat que només tenia dret a cobrar 1.487 euros. Mentrestant, Juan Antonio Gil i Mercedes Barranco van realitzar despeses per 1.200 euros.

Per la seva banda, Teresa Rodríguez va fregar els mil euros en despeses de dietes, encara que va assistir a la Cambra en tot just dues ocasions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario