sábado, 10 de diciembre de 2016

Veneçuela - Bitllets a pes
La fugida cap endavant que ha emprès el règim bolivarià de Nicolás Maduro s'ha traduït en l'escassetat generalitzada de tot tipus de productes i una inflació descontrolada. De fet, en els últims mesos, la hiperinflació que pateix Veneçuela amenaça amb entrar al penós registre de rècords històrics, com l'experimentat a Alemanya en els anys 20 o el recent cas de Zimbabwe.

El Govern de Veneçuela ha llançat uns nous bolívars en un intent desesperat per fer front a la inflació que colpeja al seu país. Ahir dijous el Banc Central de Veneçuela (BCV) va presentar els nous bitllets i monedes de la moneda nacional que començaran a circular el proper 15 de desembre. Es tracta de sis nous bitllets de 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, i 500 bolívars, i tres monedes de 100, 50, i 10 bolívars.

El bitllet de 20.000, que serà el de més circulació al país bolivarià, té un valor 200 vegades superior al de la més alta denominació actual: 100 bolívars. L'escalada dels preus al país obliga els veneçolans a operar amb grans feixos de bitllets a qualsevol transacció, per molt senzilla que sigui.

En els últims mesos l'evolució dels preus al país chavista estan desbocats, el que ha provocat que la moneda local passi dels 1.000 bolívars / $ 1 als 4.000 bolívars / $ 1. Segons els càlculs de l'FMI, Veneçuela tancarà 2016 amb una hiperinflació del 750%, la més gran del món. Tal com auguren els experts, situació que pateix Veneçuela es traduirà en la major caiguda de salaris reals del món, de manera que el pitjor encara està per arribar. Actualment, 20.000 bolívars suposen gairebé el salari mínim veneçolà.

Malgrat el elevada que pugui semblar la quantia de 20.000 bolívars, la veritat és que amb el nou bitllet dels veneçolans amb prou feines es podran comprar, un quilo d'arròs, un quilo de farina de blat de moro, un sucre o mig quilo de cafè, tal com recull El Nacional. Darrere d'aquest problema hi ha un alt índex inflacionari de tres dígits i una devaluació sostinguda. Les conseqüències de la crisi econòmica s'observen en els carrers, a on els veneçolans surten carregats amb el que davant d'uns ulls estrangers semblarien grans sumes de diners.

La moneda de major denominació, que serà de 100 bolívars, donarà al seu amo l'oportunitat de comprar "un passatge en transport urbà, dos tiquets multiabonos del metro de Caracas i un parell de caramels de llet", afegeixen.

El Fons Monetari Internacional estima que la inflació veneçolana podria arribar a quatre dígits en 2017. El BCV manté el mateix disseny i la iconografia de l'actual família de bitllets de curs legal, només amb lleugeres variacions en els colors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario