sábado, 31 de diciembre de 2016

La justícia tanca el setge a Cristina Kitchner

Cristina Kirchner dóna un discurs davant els tribunals federals, a l'abril de 2016. REUTERS

El jutge Julián Ercolini ha processat i li ha embargat per 10.000 milions de pesos argentins, uns sis mil quatre trenta-tres (6433000000) milions de dòlars a Cristina Kirchner pel delicte d'associació il·lícita en la causa que investiga l'adreçament de la obra pública a favor de Llàtzer Báez.

En el marc de la causa que investiga una matriu de corrupció en l'obra pública i el que els fiscals Gerardo Pollicita i Ignacio Mahiques van qualificar com un "pla criminal" per afavorir a Báez, pres fa vuit mesos, el jutge Ercolini va avançar amb el processament de Cristina Kirchner per "associació il·lícita" com a principal autoritat del govern que segons l'auditoria de Vialitat Nacional, va ser afavorit amb 52 contractes que en el 50% van quedar inacabats però que va cobrar amb sobrepreus per sobre del 65%.

Citant els arguments de Pollicita, el jutge assenyala que l'ex presidenta, De Vido, López, Carlos Kirchner, i les autoritats nacionals i provincials de Vialitat, haurien "format part d'una associació, la qual hauria funcionat almenys, entre el 8 de maig de l'any 2003 i el 9 de desembre de 2015, destinada a cometre delictes, per apoderar-il·legítimament i de manera deliberada dels fons assignats a l'obra pública viària, en principi, a la província de Santa Creu ".

La causa contra Kirchner és la primera per corrupció que arriba a la instància de processament. Segons els arguments dels fiscals, entre 2003 i 2015 es va muntar a la Casa Rosada un "pla criminal" per afavorir a Austral Construccions, beneficiada amb contractes vials per 3.300 milions de dòlars a la província patagònica de Santa Creu, bressol política del kirchnerisme. Una auditoria de Vialitat Nacional realitzada mesos enrere va determinar que es van pagar uns 1.000 milions de dòlars en sobrepreus. Els contractes a favor d'Austral Construccions, que van convertir al seu president, Lázaro Báez, de caixer de banc a milionari en pocs anys, ja havien format part d'una denúncia per presumpta associació il·lícita presentada en 2008 per l'excandidata presidencial Elisa Carrió, avui una diputada d'alt perfil aliada del Govern de Macri. "Aquesta és la nostra causa! Som-hi! Tots els anys que vam haver d'esperar ... es comença a fer justícia, és la nostra causa", va celebrar Carrió a Twitter.

La causa AMIA

El fiscal argentí Alberto Nisman. ARXIU

Cristina Fernández de Kirchner, està sent també investigada pel presumpte encobriment de l'atemptat a l'AMIA. Un tribunal reobre la denúncia presentada contra l'expresidenta argentina pel fiscal Alberto Nisman, mort fa dos anys en una situació no aclarida

El Govern de Fernández de Kirchner va signar el 2013 un acord amb l'Iran perquè cinc funcionaris i exfuncionaris d'aquest país processats per la causa AMIA declaressin al seu territori, en lloc de comparèixer davant els tribunals d'Argentina. El fiscal Alberto Nisman va denunciar que aquest pacte es va signar a canvi de convenis comercials i que Buenos Aires retirés l'ordre a Interpol per a la captura dels processats. El jutge Daniel Rafecas va rebutjar dues vegades l'acusació de Nisman perquè ni els acords comercials ni la petició a Interpol es van concretar i no hi havia proves de delicte. La Cambra Federal de Cassació Penal va considerar ara, en una fallada de gairebé 250 pàgines, que "els fets denunciats no permeten descartar de pla la possible comissió d'il·lícits, havent de ponderar elements de prova prèviament per la desestimació". També va apartar a Rafecas de l'expedient.

Al maig passat, la Justícia va declarar inconstitucional el memoràndum amb l'Iran i les organitzacions jueves van demanar, una vegada més, que les proves de Nisman contra Kirchner siguin investigades. Això és el que han decidit ara els tres jutges de la Cambra. "És com un tornar a començar. Estem com en el dia previ a la mort de Nisman, és un principi perquè comenci d'una vegada la investigació que va demanar el fiscal. No importen els imputats, sinó la denúncia.

Però el treball de Nisman durant 11 anys al capdavant de la causa AMIA i la presentació que va preparar contra Kirchner per presumpte encobriment mai van dissipar l'ombra que va acompanyar a aquell text. Es barrejaven les circumstàncies fosques de la seva mort i la rellevància política dels implicats en la seva investigació.

Veurem ara que proves tenia Nisman d'acord al delicte que havia denunciat ", va dir el secretari general de la Delegació d'Associacions Israelites (DAIA), Santiago Kaplún, al canal de notícies TN. "Altres jutges van desestimar les proves i ara un de nou haurà d'investigar. No és res extraordinari: un fiscal va oferir proves i el que demanàvem era que s'investigui aquestes proves per després determinar si hi va haver o no delicte ", ha afegit.

Kirchner porta poc més d'un any lluny del poder i també lluny de Buenos Aires, on viatja des de casa a Río Gallegos, capital de Santa Creu, quan algun jutge demana la seva presència en els tribunals. La distància i les quatre causes que enfronta, però, no li han impedit mantenir viva la seva influència, tant que un empresonament podria tenir conseqüències polítiques imprevisibles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario