sábado, 24 de diciembre de 2016

Podem - Al dia següent, Iglesias inicia la purga de errejonistas a Madrid

L'exportaveu de Podem a l'Assemblea de Madrid, José Manuel López (i), conversa amb la diputada Tania Sánchez (d), durant la constitució del CCA.

No ha trigat Pablo Iglesias ni quatre hores després del fiasco de les votacions sobre la manera d'organitzar Vistalegre II davant Iñigo Errejón. La destitució del portaveu de Podem a l'Assemblea de Madrid, el errejonista José Manuel López, va ser aprovada en la nit d'aquest divendres en el consell ciutadà autonòmic, que compta amb una àmplia majoria de membres a favor del seu relleu. Les regnes del càrrec de portaveu les agafarà la diputada del sector anticapitalista Lorena Ruiz Horta, actual portaveu adjunta i presidenta del grup regional.

El secretari general autonòmic, Ramón Espinar, ja va avançar durant la campanya de les primàries autonòmiques, en què es va imposar a la candidata errejonista Rita Maestre, que per diferències estratègiques el més lògic era que el mateix portaveu donés un pas de banda si perdia la llista en la qual concorria. López va optar per atrinxerar en el seu càrrec reptant al consell a prendre l'decisió de destituir-lo, ja que en el grup regional sí que compta amb un major suport que en la nova direcció autonòmica.

José Manuel López ha criticat la decisió en un missatge al seu canal públic de Telegram en el qual lamenta haver estat destituït "per haver donat suport a una llista a CCA (consell ciutadà autonòmic) diferent a la guanyadora però que va obtenir un suport gens menyspreable per part de els dels inscrits (més del 40%) ". El diputat, que mantindrà la seva acta, argumenta que "no és compatible dir d'una banda que es vol construir un Podem que integri les diferències, i alhora fer fora gent que ha apostat de manera legítima per opcions diferents en processos d'elecció interns" . El seu text remata alertant que "el Podem a què jo em vaig sumar era el que pretenia fer de la diferència una fortalesa i no un desafiament" i que "aquest no és el camí".

José Manuel López: "El Podem al qual jo em vaig sumar era el que pretenia fer de la diferència una fortalesa i no un desafiament"

La decisió, que figurava en el quart punt de l'ordre del dia com a "grup parlamentari" comprèn més canvis en la direcció del grup, relatius a la presidència ia la secretaria, que també s'estan debatent. Els documents polítics aprovats en la passada assemblea autonòmica determinen que és el consell autonòmic el que ha de marcar el rumb del grup parlamentari, tot i tractant de buscar el consens i atorgant cert marge d'autonomia en el treball parlamentari.

Els relleus a Madrid es produeixen un dia després de conèixer-se els resultats del primer pols per al congrés de Vistalegre II entre pablistas i errejonistas, en què es van imposar els primers per un estret marge. El passat mes de març ja es van produir moviments per forçar un relleu en el càrrec de portaveu del grup parlamentari regional. Llavors, els diputats errejonistas van tornar atrinxerar per evitar la renovació de la direcció. Finalment, José Manuel López, la continuïtat s'havia posat en dubte, va aconseguir mantenir-se com a portaveu parlamentari, però els errejonistas van perdre la majoria de la qual gaudien, en favor d'una direcció més plural i integradora de les diferents sensibilitats internes. Diversos mesos després, i després de la renovació dels òrgans de direcció autonòmics, s'han consumat aquests canvis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario