miércoles, 7 de diciembre de 2016

La instrucció judicial contra els matons d'Alsasua

Resultado de imagen de koxka alsasua

Conforme passen els dies, es van coneixent altres detalls que corroboren la gravetat dels fets ocorreguts a Alsasua ja judicialitzats amb el dels agressors dels dos agents, ara a la presó. La passada setmana milers de persones van participar en contra de la imatge que es projecta de la localitat des que l'octubre passat pel fet nou joves han estat imputats de terrorisme, amb suport exprés de les autoritats locals i la presidenta de Navarra, Unzue Vaixells, cosa que alerta sobre ambient de violència i incompliment de la llei, que s'està produint en determinades poblacions de la comunitat navarresa.

Informe de la Guàrdia Civil sobre Alsasua

El diari La Razón ha publicat les dades que obren en poder de l'Audiència Nacional, sobre l'agressió als dos membres de la Benemèrita ia les seves parelles sentimentals se'ls va fer, tant a l'interior del Bar Koxka com a l'exterior, el que comunament s'anomena «corredor de la mort». Consisteix en què s'obre una suposada via de sortida per a les persones que volen abandonar un lloc, però que són agredides amb cops de puny i puntades de peu per grups organitzats.

«Us hem de matar per ser guàrdies civils, cabrons, txakurras (gossos)». Aquesta frase va ser una de les proferides pels agressors d'un tinent, un sergent i les seves parelles sentimentals, el passat 15 d'octubre a l'interior i a la sortida del bar «Koxka» d'Alsasua. Per aquests fets han estat processats i romanen a la presó els agressors que van poder ser reconeguts indubtablement.

En el cas d'Alsasua, uns 20 o 25 a l'interior del bar i, una xifra similar, a l'exterior. «Això us passa per venir aquí, fills de puta pikoletos, us hem de matar per ser guàrdies civils, cabrons txakurras», «Us hem de matar per ser guàrdies civils» cridaven els integrants d'aquests «corredors», mentre s'empraven amb tota la violència possible.

Arts marcials

Un dels primers individus que va reconèixer als agents i els seus acompanyants va ser Ohian Arnanz Ciordia, expert en arts marcials, en concret en la disciplina anomenada «Yoseikan Budo», que es movia amb gran agilitat donada la seva complexió física.

És el que li va preguntar al tinent, quan es va dirigir als serveis, si era un «fusta» (terme despectiu per referir-se als membres de les Forces de Seguretat), al que l'oficial li va contestar afirmativament, alhora que va informar que estava gaudint del seu temps lliure. «Menys temps lliure», li va replicar Arnanz Ciordia.

Els guàrdies i les seves parelles es trobaven, tal com es detalla en el dibuix (fet pel sergent) que es reprodueix en aquesta mateixa pàgina, en una zona del bar a la qual no dominaven la sortida, prop de les màquines recreatives. Va ser allà, al començament dels incidents, on van rebre l'impacte d'un got dels que s'utilitzen per servir xupitos. Per part dels agents, no hi va haver resposta a l'agressió, a la qual van preferir no donar més importància.

Va ser una hora després quan va entrar al local Jokin Unamuno, organitzador d'actes a Alsasua en els quals s'ataca a la Guàrdia Civil, acompanyat de diversos individus, que es va dirigir directament al sergent en actitud desafiant.

En observar el tinent del que passava -el suboficial porta molt poc temps en el lloc de Alsasua-, es va acostar i va demanar a Unamuno que els deixés en pau, que estaven en el seu temps lliure.

Va ser en aquest moment quan Jokin Unamuno, conegut de sobres a tot Alsasua, va preguntar al tinent com sabia el seu nom i que el seu avi havia estat guàrdia civil, cosa que, segons sembla, li treia de polleguera.

Trucades prèvies

En l'anàlisi que els investigadors van fer del telèfon d'aquest individu es va poder observar que havia realitzat diverses trucades a un altre dels identificats com a participants en l'agressió, Adur Ramírez d'Alda, en els moments previs a que s'iniciessin els incidents. El contingut de la trucada es desconeix, però pel que va passar després es pot sospitar sobre el que van parlar.

La frase

Mentre Unamuno s'enfrontava verbalment amb els membres de la Guàrdia Civil, Arnanz Ciordia va arribar corrent des de l'altre costat del bar, moment en què es va escoltar l'esmentada frase sobre matar els membres de l'Institut Armat.

La núvia del tinent, María José, va intentar intervenir i li va demanar a una de les acompanyants d'Unamuno que s'anessin d'allà, al que li va contestar que els que no tenia dret a ser-hi eren ells i que el que els estava passant ( i els anava a passar) és «per haver vingut aquí». En aquests moments, el tal Arnanz va dir a la núvia del tinent que a elles no els anaven a pegar però que als guàrdies civils si.

El tinent recorda que les primeres agressions les va rebre per l'esquena mentre tres o quatre individus sacsejaven la seva nòvia. Cap dels dos aconseguia avançar per guanyar la porta perquè estaven envoltats per unes set o vuit persones que els agredien en tot moment.

Puntades de peu i cops de puny

Rebien, igual que el sergent i la seva parella, empentes, puntades de peu i cops de puny. A més, just abans de la sortida, en un estrenyiment, es va formar un passadís en el qual, entre 20-25 persones, els donaven tota mena de cops acord amb el que creuaven. Entre els agressors es trobava un individu de més de trenta anys, de mitjana altura, complexió forta amb el pèl rapat, que pegava punyades amb molta força a l'esquena del tinent.

Ja a l'exterior del bar, ningú va acudir a auxiliar als guàrdies civils; alguns gravaven l'escena amb els seus mòbils (cap de les gravacions ha estat lliurada a les Forces de Seguretat) enmig de grans riallades.

Entre els «espectadors», fumant tranquil·lament a la porta d'un bar proper, hi havia el presumpte iniciador dels incidents, Jokin Unamuno.

En els informes que obren en poder de l'Audiència Nacional s'assenyala a Jon Ander Cob com l'individu que clavava cops de puny, especialment al cap, als dos guàrdies civils a la porta abans que els separessin i que posteriorment es va quedar agredint al tinent .

Durant aquests fets, algunes persones cridaven: «A l'sergent torturador cal detenir» (malgrat els pocs dies que portava a Alsasua), el que enfervoria encara més als agressors del suboficial.

Tracte correcte

Els treballadors del bar «Koxka» van declarar que els guàrdies civils i les seves parelles van prendre dues consumicions, que no anaven ebris i que el tracte cap a ells va ser en tot moment correcte. Des del món proetarra s'havia dit que els guàrdies anaven borratxos. Van afegir que el tinent és un client habitual del bar, mentre que els que van atacar als guàrdies civils solen reunir-se en un establiment de l'esquerra 

El que diu la interlocutòria de la jutgessa Lamela


-Adur Ramírez d'Alda: «Va copejar als quatre amb cops de puny i puntades de peu»

Va ser reconegut fotogràficament i en una posterior roda d'identificació pel tinent com «una de les persones més actives que va colpejar als quatre amb cops de puny i puntades de peu», segons l'ordre de processament de la jutgessa Lamela. L'esposa d'un dels agents li va assenyalar com la persona «que va pegar al carrer al sergent al cap» quan era a terra.

-Ainara Urquijo: Va amenaçar la núvia d'un dels agents

El tinent va reconèixer a Ainara Urquijo, que està en llibertat, com una de les persones que els va envoltar i el sergent va assegurar que va increpar la seva nòvia dient-li: «Això és el que aneu a tenir cada vegada que baixeu», una cosa que va corroborar la seva parella . A més, els dos agents de la Policia Foral que van acudir al bar van declarar que va ser «una de les persones que més els increpaven en arribar al lloc».

-Aratz Urrizola: «Va intentar donar-li un cop de puny a l'aixecar-se»

La núvia del tinent el va identificar en foto i en roda de reconeixement com un dels que estaven al bar «colpejant amb cops de puny i puntades de peu» als dos agents, «i a ella també per l'esquena». La núvia del sergent va explicar en la seva declaració que «va intentar clavar un cop de puny al sergent al cap quan va aconseguir aixecar-se de terra al carrer».

-Iñaki Abab: Va colpejar al sergent i el va empènyer fins a la calçada

Va ser, segons el sergent, una de les persones que el va colpejar i el va allunyar del tinent «agafant per l'esquena i empenyent-fins a la meitat de la calçada». La núvia de l'agent el va identificar en foto i en roda i la del tinent declarar que va ser un dels que va participar en l'agressió, «encara que no recordava el que va fer en concret».

-Jokin Unamuno: «Es va encarar al bar amb el tinent i el sergent»

La parella del sergent va dir que va ser qui es «va encarar amb el tinent i el sergent» al bar. Els dos agents li van reconèixer i el tinent va dir que va ser un dels «que el va colpejar mitjançant cops de puny i puntades de peu», «molt conegut» a Alsasua per la seva vinculació amb el «Ospa Mugimendua», impulsor del moviment «Alde hemendik!» (Fora d'aquí) contra la presència de la Guàrdia Civil.

-Jon Ander Cob: Va copejar als agents, sobretot «al cap»

Va ser, segons la núvia d'un dels agents, «una de les primeres persones que els van envoltar» i va participar "de manera activa en l'agressió». El coneixia, va dir, perquè anava al mateix institut que ella. «Va ser la persona que li va dir que no tenien dret a res». La parella del tinent assegurar que va ser un dels que va donar cops de puny als agents, «especialment al cap».

-Julem Goicoechea: «Al carrer colpejava amb brutalitat»

Reconegut en foto i en roda de identificació pel tinent i les dues dones. Va ser un dels que «els va envoltar i va colpejar dins el bar», va dir la núvia d'un dels agents, copejant quan intentaven abandonar el local. L'altra dona va assegurar que «al carrer també colpejava amb brutalitat al tinent i el sergent abans que els separessin».

-Oihan Arnanz: «Es va acarnissar quan era a terra el sergent»

La núvia del tinent va dir que va ser un dels que «van iniciar l'atac, posant-se molt agressiu» i dient-li que «anaven a rebentar al tinent», colpejant a aquest i al sergent, fins i tot quan ja estaven a terra, i a ella. L'altra dona va explicar que abans de l'agressió va intimidar als agents i que es «va acarnissar» amb el sergent «donant-li cops de peu i trepitjant-li» amb «gran destresa en els seus moviments».

No hay comentarios:

Publicar un comentario