sábado, 31 de diciembre de 2016

El missatge de Puigdemont mentre el procés es desinfla

Mensaje de Fin de Año del 'president'. Puigdemont  afirma que aplicará "sin dilación" el resultado de la consulta.
Missatge de Cap d'Any del president. Puigdemont afirma que aplicarà "sense dilació" el resultat de la consulta

En el seu primer discurs de Cap d'Any com a president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha assegurat que l'any que ve serà "clau per al futur" de Catalunya, perquè els catalans "decidiran lliurement" si volen o no la independència. Puigdemont desafia el Govern en el seu missatge de cap d'any: "Farem referèndum el 2017"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat el missatge de cap d'any tradicional des de la seu de la Generalitat per tancar 2016 com el va començar: desafiant al Govern, a les institucions ia la Constitució que li atorga la legitimitat per ser president de els catalans. Així, assetjat per la CUP, l'independentista exalcalde de Girona s'ha compromès a complir la seva promesa de convocar un "referèndum legal i vinculant" en 2017 i ha garantit que vàlida l'opció "sense dilacions ni excuses".

I ho faran, ha dit, a través d'un "referèndum legal i vinculant: Legal perquè es convocarà d'acord amb el mandat de les lleis, i vinculant perquè el resultat que decidiu vosaltres, ciutadans i ciutadanes de Catalunya, serà el que el Govern i el Parlament haurà d'aplicar sense dilacions ni excuses ".

Malgrat haver "teixit consensos amplis a Catalunya al voltant del referèndum", ha assenyalat el president català, "encara no hem rebut resposta a la mà estesa per pactar" amb el Govern de Mariano Rajoy que ja li ha dit per enèsima vegada que no es pot pactar un referèndum com va ser el 9-N. A qui vol enganyar?

Aquest home no ha entès que la resposta de Rajoy no pot ser una altra que "no" ja que la Constitució impedeix un referèndum només a Catalunya, prescindint de la resta dels espanyols, com el vol fer.

L'independentisme perd gairebé tres punts en un mes.

L'independentisme ha baixat a Catalunya, segons l'última enquesta del CEO sobre el context polític a Catalunya. Al juny de 2016 els que consideraven que "Catalunya hauria de ser un Estat independent" era el 41,6%, però al novembre ja va passar a 38,9% i ara al 36,1%. En un mes ha perdut gairebé tres punts.

El millor resultat va ser el 2013: al febrer d'aquest any el 46,4 es declarava a favor d'un estat independent, al juny el 47% i al novembre el 48,5, el millor resultat fins ara. Després va començar a disminuir: 45,2% al març de 2014, 45,3% a l'octubre fins a caure al 36,1% al desembre de 2016.

Més tard hi va haver un repunt, però mai va superar el 50% dels enquestats: el 41,1% a l'octubre de 2015, 40% al novembre o l'esmentat 41,6% al juny d'aquest any.

La coalició de JuntsxSí tornaria a guanyar unes eleccions al Parlament de Catalunya amb un resultat molt similar a les eleccions del 27S, segons revela l'enquesta sobre context polític de Catalunya del Centre d'Estudis d'Opinió dependent de la Generalitat, encara que la majoria absoluta l'independentisme estaria en risc amb un 70% de participació.

Concretament, la coalició independentista obtindria entre 59 i 61 escons, un menys que els passats comicis. Si fossin a eleccions per separat ERC podria augmentar el seu resultat a mes de 40 escons en detriment d'un altre soci PDeCat que no arribaria a 20. L'estudi també pronostica que Ciutadans repetiria com a primer partit de l'oposició amb una forquilla d'entre 22 i 24 escons davant els actuals 25; pujaria el PSC amb 17-18 dels 16 de la present Legislatura; Catalunya Sí que és Pot aconseguiria una millora de tres a quatre escons, passant de 11 diputats a 14-15.

El proceso se desinfla

No hay comentarios:

Publicar un comentario