domingo, 25 de diciembre de 2016

El missatge del Rei posa nerviosos separatistes i populistes.

El rei Felip, durant el missatge de Nadal.

En el seu tradicional missatge nadalenc, que el Rei Felip VI va realitzar aquest dissabte un contundent al·legat a favor del respecte i la convivència que resulta aplicable en qualsevol de les àrees susceptibles de conflicte en la societat espanyola. Des de l'àmbit laboral i escolar al polític, de la Constitució a les lleis, de la convivència entre homes i dones a la de joves i grans. "La intolerància i l'exclusió, la negació de l'altre o el menyspreu al valor de l'opinió aliena no poden cabre a l'Espanya d'avui", va afirmar Felipe VI en un discurs en què va donar per superada en el seu discurs nadalenc "la complexa situació política "i va evitar esmentar expressament a Catalunya.

El Rei va dir en el seu missatge de Nadal: "Ja no vivim temps per tancar-nos en nosaltres mateixos, sinó per obrir-nos al món (...) No ho són tampoc per fractures, per divisions internes, sinó per posar l'accent en el que ens uneix, construint sobre la nostra diversitat ", ha afegit. "Són temps", ha prosseguit, "per aprofundir en una Espanya de braços oberts i mans esteses, on ningú agiti vells rancors o obriu ferides tancades". Uns temps, va defensar, en els que hi ha "motius i raons més que poderoses per a la unió". "La intolerància i l'exclusió no poden cabre a Espanya"

En el seu missatge de Nadal, gravat al seu despatx de La Zarzuela, el Rei va posar bona part de l'èmfasi en "la necessitat" de cuidar i millorar la "convivència" en un temps en què la crisi econòmica i la convulsió política han deixat profundes esquerdes a Espanya. La convivència, ha emfatitzat, "exigeix ​​respecte i consideració als altres". "Als grans, entre homes i dones, a les escoles, en l'àmbit laboral (...) a l'entorn natural, a les idees diferents de les nostres", va afirmar Felipe VI, enumerant diversos àmbits en els quals es produeixen diàriament abusos, intransigència o fanatisme.

En aquest context, el Rei va considerar "inadmissibles" les actituds i comportaments contra "els drets que tenen i comparteixen tots els espanyols per a l'organització de la vida en comú". "Vulnerar les normes que garanteixen la nostra democràcia i llibertat només porta, primer, a tensions i enfrontaments estèrils que no resolen res i, després, a l'empobriment moral i material de la societat", ha assenyalat en aparent al·lusió als atacs que rep la Constitució des algunes instàncies polítiques. El pols independentista català resultava evident, sense esmentar-ho.

Aquestes paraules no assegut per igual als representants dels partits polítics, mentre PP, PSOE i Ciutadans valoren positivament el missatge. El PP veu un "clar missatge" a populistes i secessionistes i els socialistes valoren el "contingut social". Al contrari dels independentistes i Podem que els han valorat de manera negativa, potser respirant per la ferida.

El vicesecretari general de Comunicació del PP, Pablo Casado en declaracions als periodistes a Palència ha sostingut que "a bon entenedor poques paraules basten", en referència a les paraules del monarca en què ha parlat de "unitat davant qui intenta separar ja els que intenten fer valer els seus interessos partidistes per sobre dels generals ".

Antonio Hernando del PSOE ha comparegut a la seu nacional del PSOE, a Madrid, per oferir l'opinió del seu partit sobre l'al·locució del Rei, en què va advocar per una Espanya de "braços oberts i mans esteses" en què la convivència democràtica estigui basada "en el respecte a la llei" i en la unió i perquè no és temps per a "fractures" ni divisions internes.

Per la seva banda, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha considerat que el Rei va tractar ahir a la nit "temes que són fonamentals per a l'Espanya d'avui" i ha subratllat que el seu partit està "bàsicament d'acord" amb les idees que va transmetre el monarca.

En declaracions a la premsa a Barcelona, ​​Villegas ha fet una "valoració positiva" del missatge i ha destacat "el que es va llançar respecte a aquells que volen saltar-se les lleis". "Saltar-les lleis i enfrontar-nos als catalans entre nosaltres i amb la resta dels espanyols. Aquest enfrontament genera desgast, genera enfrontament, genera perjudicis econòmics, però serà estèril perquè ningú pot saltar-se les lleis. Ningú pot negar el dret a decidir a tots els espanyols sobre el que incumbeix a tots els espanyols ", ha recalcat Villegas.

A Podem no li ha agradat gens el discurs del Rei. El secretari d'Organització, Pablo Echenique, ha acusat Felip de ser un Rei "que ha triat no escoltar la gent" i de "parlar només a una part" d'Espanya, deixant fora a una bona part de la població. " ens ha semblat un discurs que podria haver subscrit Mariano Rajoy de principi a fi ", ha criticat Echenique en una valoració davant els mitjans de comunicació des de Saragossa, en què ha incidit que si pretenia representar a tots els espanyols" és obvi que no ho va aconseguir ".

En els seus retrets, el número tres de Podem ha incidit que en el seu discurs de la nit de Nadal "va deixar fora les causes dels mals del seu poble", com la violència masclista o els espanyols que han hagut d'emigrar, o que la seva "única cessió a l'òbvia plurinacionalitat "d'Espanya sigui" saludar en quatre idiomes ".

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, no ha fet cap valoració del discurs del Monarca, la presidenta del Palament, el president d'ERC i vicepresident del Govern Oriol Junqueras ha explicat que no va escoltar el missatge de Nadal del Rei, però al conèixer el seu contingut s'ha mostrat "absolutament a favor" d'evitar "confrontacions estèrils", de "respectar sempre la legalitat fruit de la democràcia i del nostre Parlament" i de mantenir "la millor relació possible amb Espanya i els ciutadans espanyols".

Carme Forcadell, ha promès treballar "perquè tots els catalans es puguin expressar amb la mateixa llibertat que el Rei" i perquè a la Cambra catalana "es pugui parlar absolutament de tot". mentre la Generalitat va impedir que els catalans poguessin contemplar per TV3, la retransmissió del discurs del Rei com s'havia realitzat en anys anteriors. Potser és que no volen que s'escoltin les paraules del Rei.

No hay comentarios:

Publicar un comentario